Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συγκινητικό το Ημερολόγιο τσέπης του Συλλόγου των απανταχού Καλουσιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος»

Συγκινητικό το Ημερολόγιο τσέπης του Συλ...

Είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο παπα-Παναγή Θεοδωρακόπουλο που εκοιμήθη πριν 30 χρόνια

Το ημερολόγιο του για το 2017, ο Σύλλογος των απανταχού Καλουσιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος» το έχει αφιερώσει στον ιερέα, τον αείμνηστο παπα-Παναγή Θεοδωρακόπουλο. Αφιερώνεται όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ημερολόγιο, στην άγια μορφή του που η παρουσία του ακόμη και εν τη απουσία του, συναρπάζει τους ανθρώπους που τον γνώρισαν.

Ο παπα-Παναγής ήταν ο παπάς του Αη Γιώργη Καλουσίου, ήταν όπως γράφει στο βιβλίο του, ο διαπρεπής συγγραφέας και θεολόγος Κωνσταντίνος Κούρκουλας, ένας άγιος, απ’ αυτούς που πατούν και με τα δυο τους πόδια στη γη, που αγάπαγε τους ανθρώπους και κατανοούσε τις αδυναμίες τους, που συμμεριζόταν τις αγωνίες τους και συγχωρούσε τα παραπτώματα τους.

Στο ημερολόγιο υπάρχει και κείμενο του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρού Νικόδημου, ο οποίος είχε γράψει για την προσωπικότητα του αειμνήστου ιερέως της επαρχίας Πατρών, ότι ήταν ευτυχής η γενέτειρα του αοιδίμου γέροντος, το ωραίο χωριό Καλούσι για την μεγάλην από Θεού ευλογίαν και τιμήν να δώσει εις την εκκλησία και την χώρα μας έναν άγιο ιερέα.

Ο παπα-Παναγής είχε γεννηθεί στο Καλούσι το 1896. Το 1918 στρατεύθηκε και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στην Κριμαία και ακολούθως με άλλους συστρατιώτες του πολέμησε στην Μικρά Ασία. «Εκεί στις όχθες του Σαγγαρίου, είδα το Θεό και μίλησα με το Θεό μετά από δυνατή προσευχή», έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το 1922 παντρεύτηκε την Διονυσία Παπαθάνου και απέκτησαν μία κόρη, την Γεωργία. Το 1923 εκλέχθηκε ιερέας Καλουσίου. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 12/8/1923 και πρεσβύτερος στις 4/1/1924.

Το 1929 έχασε τη γυναίκα του και το κυοφορούμενο έμβρυο της από εκλαμψία και λίγους μήνες αργότερα έχασε και τη μονάκριβη κόρη του. Έζησε τη συμφορά σε όλο της το μεγαλείο, όμως δεν λύγισε και δεν έχασε στιγμή την πίστη του στο Θεό. Εκοιμήθη στις 3 Απριλίου του 1987, στις 2 το μεσημέρι, Παρασκευή του Ακάθιστου ύμνου.

*Το Καλούσι είναι ένα πανέμορφο χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, στους πρόποδες του βουνού Ερύμανθος, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων.

Επιμέλεια κειμένου: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις