Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οχτωμισάρια», το πρώτο πεζογραφικό βιβλίο της Ελένης Μπουκαούρη

Οχτωμισάρια», το πρώτο πεζογραφικό βιβλί...

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος

Ο Στέργιος και η Άννα πάνε παντού: ταξιδεύουν στις εποχές, αλλάζουν τόπους και χώρους, συναντιούνται με τους πιο απροσδόκητους ανθρώπους. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό ζευγάρι, με μεγάλη ευκινησία και πολλαπλές όψεις και θα τους ανακαλύψουμε να πρωταγωνιστούν στο πρώτο πεζογραφικό βιβλίο (έχουν προηγηθεί τρεις ποιητικές συλλογές) της Ελένης Μπουκαούρη «Οχτωμισάρια», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το βιβλίο αποτελείται από 21 διηγήματα και οι δύο χαρακτήρες δεν θα λείψουν από κανένα. Μπορεί να μη φτάνουν πάντοτε μέχρι την πρώτη γραμμή, να καθυστερούν να μπουν στη δράση ή και να μένουν κάπως στη σκιά της, αλλά δεν θα τους χάσουμε ποτέ από τα μάτια μας. Συχνά, άλλωστε, καταλαμβάνουν το προσκήνιο με όλα τα φώτα να πέφτουν πάνω τους, αποκαλύπτοντας κάθε φορά και μια διαφορετική ιστορία.

Και ποιες ακριβώς είναι οι ιστορίες που θα ζήσουν στα «Οχτωμισάρια» ο Στέργιος και η Άννα; Τίποτε το δραματικό, το εξωφρενικό ή το ακραίο: ιστορίες της καθημερινότητας, που πολλές φορές εξελίσσονται μακριά από το αθηναϊκό κέντρο ή σε παλαιότερα από τα σημερινά χρόνια, όταν οι ήρωες πιάνουν την παρθενική επαφή τους με τον κόσμο και βιάζονται να μυηθούν σε πράγματα που θα αποτελέσουν αργότερα, για τους ίδιους και για τους άλλους, κοινό κτήμα.

Οι οικογένειες θα αναλάβουν στα διηγήματα της Μπουκαούρη -είτε μιλάμε για την Αθήνα είτε για άλλες επικράτειες- προτεταμένο ρόλο: μανάδες και πατεράδες, γιοι και κόρες, θείοι, καθώς κι ένα ευρύτερο κύκλωμα συγγενών και γνωρίμων. Ένα ανθρωπομάνι που θα γνωρίσει έρωτες και θανάτους, συμπάθειες και αντιπάθειες, συνάφειες και ψυχρότητες: όλα με άλλα λόγια τα αισθήματα και τα γεγονότα που θεσπίζουν τους κανόνες της ζωής, αφήνοντας δίκαιους και άδικους να παρασυρθούν (σαν να μπορούσε να κάνουν κι αλλιώς) από το ορμητικό της ρεύμα.

Και ο Στέργιος και η Άννα; Πώς θα σταθούν μέσα στο ρεύμα; Ποια κοίτη θα διαλέξουν, προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουν; Μα, οι δύο ήρωες δεν είναι ίδιοι από διήγημα σε διήγημα. Προχωρώντας στην πορεία τους, από ιστορία σε ιστορία, θα μεταμορφωθούν και θα αλλάξουν, όπως μεταμορφώνονται και αλλάζουν κάθε τόσο τα πάντα τριγύρω μας: θα έρθουν αντιμέτωποι άλλοτε με τον φόβο και την παγωνιά κι άλλοτε με την ευφορία που προκαλεί το βάθος της αγάπης ή ο πόθος της σάρκας.

Κι ακόμα, θα τους τρυπήσουν τα αγκάθια της μοναξιάς ή θα νιώσουν να τους σουβλίζει ο πόνος της ξενιτιάς, έστω κι αν η ξενιτιά μοιάζει σε ένα πρώτο στάδιο με ένα μεγάλο βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας.

Κι ύστερα, ο Στέργιος και η Άννα θα υποχρεωθούν να συμβιώσουν και με κάτι άλλο: με τον πανικό και τον τρόμο που μπορεί να προκαλέσει η περιπλάνηση ανάμεσα σε απόμακρες, ξένες ανθρώπινες μορφές, ανάμεσα σε όλους εκείνους που μπορεί αίφνης να δώσουν σάρκα και οστά στα πιο σκοτεινά όνειρά μας.

Κι από αυτή την άποψη, είναι πιθανόν το πρωταγωνιστικό μας ζευγάρι να μη βλέπει, ενόσω μετακινείται από το ένα κομμάτι του βιβλίου στο άλλο, παρά διαφορετικές εικόνες του εαυτού του. Κι όλα αυτά χάρη στην ανήσυχη φαντασία της Μπουκαούρη, η οποία βρίσκει το αντίστοιχό της και σε μιαν ευφάνταστη γλώσσα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture