Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση με αφορμή το 10λεπτο στερεοσκοπικό animation των Αντώνη Ντούσια & Άρη Φατούρου "Αίνιγμα"

Εκδήλωση με αφορμή το 10λεπτο στερεοσκοπ...

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στις 17:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα

«Αυτή η ταινία απλώς μας άφησε άφωνους! Ήταν μια οπτική γιορτή, αλλά επίσης πέτυχε κι ένα αξιοσημείωτο επίπεδο συναισθηματικού βάθους, καθώς ζωντάνευε τη ζωγραφική του Θεόδωρου Πανταλέων· πάντοτε εν κινήσει και επεκτείνοντας τους ορίζοντές μας... Καταλήξαμε ευχαριστημένοι, ο καθένας από τη διαφορετική οπτική του γωνία, έτσι όπως μόνο μια σπουδαία ταινία μπορεί να πετύχει. Πίσω απ' όλα αυτά βρισκόταν μια δυνατή πραγματική ιστορία για την υποταγή των γυναικών».

Αυτό ήταν το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κατά την απονομή του Βραβείου Καλύτερου Animation στην ελληνική ταινία «Αίνιγμα – Aenigma» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το δεκάλεπτο αυτό στερεοσκοπικό animation των Αντώνη Ντούσια & Άρη Φατούρου θα προβάλλεται σε 3D στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ 2, στην Αθήνα από την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017.

Με τον Άρη Φατούρο και τον Αντώνη Ντούσια γνωριζόμαστε περί τα 20 χρόνια. Τόσο περίπου χρονολογείται και η ιδέα τους για μια ταινία εμπνευσμένη από το έργο μου, που θα χρησιμοποιεί τη ζωγραφική μου σαν πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός νέου έργου, μιας άλλης τέχνης. Η πρόθεση αυτή, ιδιαίτερα κολακευτική για τον ζωγράφο, προερχόμενη μάλιστα από τόσο άξιους και ευφυείς δημιουργούς, ώριμη μέσα από τη δοκιμασία της στο χρόνο, εδραιώνουν την πεποίθησή μου πως εκκολάπτεται ένα πρωτοποριακό καλλιτέχνημα προορισμένο να συγκινήσει. Θεόδωρος Πανταλέων, Ιανουάριος 2013.

Το «Αίνιγμα – AENIGMA» είναι ένα  3D  ρέκβιεμ  για  τη  Μορφή,  τη  Γυναίκα- Θεά, την αιώνια  Εύα, την  Τέχνη.  Από την εξιδανίκευση και την ιερή λατρεία, στην ηδονή και τη γονιμοποίηση, στη μεταμόρφωση  και  την  αναπαραγωγή,  στη φθορά  και  τη σήψη, στη  βεβήλωση και  το  βανδαλισμό,  στην  καταδίκη  και  την  υποταγή,  στην  πτώση  στο  άχρονο  σκοτάδι.  Στο όνειρο της αναγέννησης.

Βρισκόμαστε ήδη στην αχαρτογράφητη ήπειρο της εικαστικής δραματουργίας, η εξερεύνηση της οποίας απαιτεί σοβαρό πειραματισμό, έμπνευση και τύχη.  Εδώ, ισχύουν οι ποιητικοί κώδικες της ζωγραφικής, η φυγή, η ονειροπόληση, η ενδοσκόπηση, ο ελεύθερος συνειρμός, η ενόραση, η αμφισημία, η διαίσθηση, και υπερισχύει το υπερρεαλιστικό αίτημα για εσωτερική έκφραση, για την απελευθέρωση  των ψυχικών δυνάμεων και την πλήρη κατεδάφιση της διαχωριστικής οθόνης ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

Το δεκάλεπτο υπερρεαλιστικό «Αίνιγμα» γεννήθηκε στις κινηματογραφικές εκβολές της ζωγραφικής και αποδεικνύει πως μια ταινία κατ’ εξοχήν εικαστική μπορεί να συγκινεί και να συναρπάζει, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

*Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας η εταιρεία διανομής Feelgood Entertainment, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η παραγωγός Steficon πραγματοποιούν την εκδήλωση «Ζωγραφική, Κινηματογράφος, Animation, Νέες Τεχνολογίες: μια σχέση ΑΙΝΙΓΜΑτική» την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στις 17:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Συγκεκριμένα από τις 17:00 έως τις 18:00 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το δεκάλεπτο ΑΙΝΙΓΜΑ σε κυλιόμενες 3D προβολές. Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον  Μάνο Ευστρατιάδη, Σκηνοθέτη, πρώην Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου  και ομιλητές τους:

Κατερίνα   Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης  -   Μουσειολόγος,   Διευθύντρια   ΕΜΣΤ, Μάνο Στεφανίδη, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνθο    Σαντοριναίο, Καλλιτέχνης    νέων    μέσων,     Αναπληρωτής     Καθηγητής    ΑΣΚΤ, Συν - Διευθυντής του  Ελληνογαλλικού    Μάστερ   «Τέχνη   και   Εικονική    Πραγματικότητα», Παναγιώτη  Ράππα, Σκηνοθέτης,   Animator   και     Παραγωγός,     Ισόβιο   Μέλος    της Ακαδημίας     Τεχνών    και     Επιστημών     του    Κινηματογράφου  (A.M.P.A.S.) των    ΗΠΑ, Παναγιώτη     Κυριακουλάκο, Παραγωγός      οπτικοακουστικών     και     διαδραστικών έργων,  Λέκτορας     στην     Πληροφορική      Κινηματογραφία    (Πανεπιστήμιο    Αιγαίου) και Κώστα Κωνσταντινίδη, Διευθύνων   Σύμβουλος   PostScriptum.

Μετά τη λήξη της συζήτησης θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

ΑΙΝΙΓΜΑ - Συντελεστές:

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Αντώνης Ντούσιας &  Άρης Φατούρος

Μουσική Σύνθεση– Σχεδιασμός Ήχου:  Μάριος Αριστόπουλος

Φωνητικά:  Άννα Λινάρδου, Τάσος Αποστόλου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση- Αnimation- Μοντάζ: Αντώνης Ντούσιας

Βοηθός Αnimator:  Νάντια Ζερβάκου

Μιξάξ:  Κώστας Βαρυμποπιώτης

Παραγωγή: Μιχάλης Σαραντινός / Steficon

Εκτελεστικός παραγωγός:  Μαρία Κοντογιάννη

Δημιουργικός παραγωγός:  Άρης Φατούρος

Συμπαραγωγοί:  Χρήστος Γαρταγάνης, Πάνος Μπίσδας / Authorwave, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης /  t-shOrt.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture