Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ταξίδεψαν στην άλλη άκρη της γης - Μετανάστες από έρωτα ή συγκυρία -Οι Λατίνοι κι Ελληνοκαναδοί της Πάτρας κι οι Έλληνες του Περού- ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Ταξίδεψαν στην άλλη άκρη της γης - Μεταν...

Ιδιαίτερα δραστήριοι οι σύλλογοί τους

Βρέθηκαν στην Ελλάδα μετανάστες του… έρωτα οι περισσότεροι σε νεαρή ηλικία. Γνώρισαν το άλλο τους μισό στην πατρίδα κι όταν ήρθε η ώρα αποφάσισαν να το ακολουθήσουν πίσω σε  μια χώρα μακρινή, άγνωστη ακόμη και στο χάρτη για πολλούς. Κι όμως ήρθαν στην Ελλάδα και μάλιστα όχι στην πρωτεύουσα της χώρας αλλά σε μια επαρχιακή πόλη, τουλάχιστον για τα πληθυσμιακά δεδομένα της τότε εποχής.

Εγκλιματίστηκαν, έγιναν γονείς, βρήκαν δουλειά, έκαναν καριέρα και συνεχίζουν να πορεύονται με τα δεδομένα που τους έφτιαξε η ζωή τους στην Αχαϊα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Unión Latina" της Πάτρας έχει μερικούς μόνο μήνες… ζωής.

Μετρά όμως δεκάδες μέλη στην Αχαϊα και την Ηλεία και ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του συμμετέχοντας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, οργανώνοντας δράσεις γνωριμίας για τα μελη του και παίρνοντας μέρος φυσικά σε αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά οι βραζιλιάνοι. Στο Καρναβάλι…

Πολλοί... λιγότεροι οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν οριστικά στο μακρινό Περού το 1880. Επτά Έλληνες, από σύμπτωση  έζησαν εκεί, έφτιαξαν σπίτια και οικογένειες… Για τους απογόνους τους, η παράδοση, όμως, της Ελλάδας διατηρήθηκε αναλλοίωτη μέσα τους, καθώς, μέχρι σήμερα, ακόμα κι αν δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα, τιμούν τις Εθνικές Επετείους και κλαίνε μόλις βλέπουν την ελληνική σημαία.

Ο λόγος για τους κατοίκους της ελληνικής αποικίας του Σαν Αντρές. Σε μια αιματηρή επιδρομή των Χιλιανών κατά του Σαν Αντρές του Περού, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Περού και Χιλής το 1880, οι Χιλιανοί σκότωναν ασταμάτητα τους κατοίκους του χωριού. Ανάμεσα στους κατοίκους αυτούς ήταν και 7 Έλληνες ναυτικοί, που στα ταξίδια τους είχαν λατρέψει το Περού κι αποφάσισαν ν’ αφήσουν πίσω τους τα πάντα και να εγκατασταθούν εκεί. Κατά τη φονική επιδρομή, λοιπόν, οι Έλληνες κλείστηκαν σε ένα σπίτι, μαζί με κάποιους Περουβιανούς, ύψωσαν την ελληνική σημαία και περίμεναν την τύχη τους.

Και τότε έγινε το απίστευτο: αν και οι Χιλιανοί είχαν ξεκληρίσει ολόκληρο το χωριό, άφησαν άθικτο το σπίτι με την ελληνική σημαία!

Οι απόγονοι των Ελλήνων ναυτικών είναι σήμερα περίπου 650 κι αποτελούν την 8η γενιά της ελληνικής κοινότητας του Σαν Αντρές. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, γιορτάζουν, όμως, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, μαζί με την επέτειο της ημέρας που σώθηκαν οι πρόγονοί τους. Στις γιορτές τους, μάλιστα, ακούγεται πάντα ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, μαζί με εκείνον του Περού.

Αρκετά μέλη μετρά και ο σύλλογος των Ελληνοκαναδών. Πατρινοί που βρέθηκαν για αρκετά χρόνια στην άλλη άκρη της γης, δούλεψαν, έκαναν παιδιά κι επέστρεψαν στην Πάτρα. Ή Ελληνοκαναδοί… δεύτερης γενιάς. Άνθρωποι δηλαδή που ένας από τους δυο γονείς τους έχει καναδέζικη υπηκοότητα και τους την κληρονόμησε.

Σε όλες περιπτώσεις τα  social media αποτελούν  μάλλον αναπόσπαστο κομμάτι της…συνοχής των συλλόγων και φυσικά ενημέρωσης του ενδιαφερόμενου κοινού. Έτσι οι μεν λατινοαμερικάνοι έχουν φτιάξει τη δική τους σελίδα στο facebook και αντίστοιχα ο σύλλογος ελληνοκαναδών έχει επίσης δικό του προφίλ στο δημοφιλή ιστότοπο (GREEKCANADIANS PATRAS WESTERN GREECE ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΟΙ ΠΑΤΡΑΣ Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις