Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πυρ ομαδόν κατά Σόιμπλε την ώρα που το 50% των Γερμανών τάσσεται υπέρ κουρέματος του ελληνικού χρέους - «Κάνει ζαβολιές», «να παραιτηθεί»

Πυρ ομαδόν κατά Σόιμπλε την ώρα που το 5...

Σοσιαλδημοκράτες: «Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές στο θέμα της Ελλάδας»

Βολές από παντού δέχεται ο Β. Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup. Με τους σοσιαλδημακράτες να υποστηρίζουν ότι «Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές στο θέμα της Ελλάδας», τους Πράσινους να του επιτίθενται με φόντο την Ελλάδα, το 50% να τάσσεται υπέρ κουρέματος του ελληνικού χρέους και την εφημερίδα Zeitung να του ζητά να παραιτηθεί, το κλίμα είναι βαρύ για τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας.

Σε σχόλιό της με τίτλο «Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα - "Όχι" Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής» η Γερμανική εφημερίδα Zeitung, αφού του ζητά να παραιτηθεί παρατηρεί: «Για μια ακόμα φορά η μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από το Βερολίνο. Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτή την τελευταία επταετία. Σήμερα, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα ρεαλιστικών και προεκλογικών κινήτρων, τα οποία καθιστούν δύσκολη μια επίλυση της κρίσης. (..) Σε περίπτωση που ο Β. Σόιμπλε υποχωρούσε γρήγορα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ισχυρίζονταν ότι επιτέλους ο υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. (…) Και μετά είναι ο φόβος μπροστά στο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), το οποία θα μπορούσε να μιλήσει για "μαλακή γραμμή" Σόιμπλε και να καλλιεργήσει προεκλογικά αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά επηρεάζουν το Βερολίνο».

Και προσθέτει η εφημερίδα: «Τα σπασμένα όμως τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Όσο συνεχίζεται η διένεξη, τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;».

Το 50% των Γερμανών υπέρ κουρέματος του Ελληνικού χρέους

Την ίδια ώρα το 45,6% των πολιτών στην Γερμανία τάσσεται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ το 47,2% κατά του κουρέματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Die Welt".

Yπέρ του κουρέματος τάσσεται το 80,3% των ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), το 76,6% των Πρασίνων (Die Gruenen) και το 75,6% των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) τάσσονται κατά του κουρέματος σε ποσοστό 64%, ενώ κατά τάσσεται και το 57,4% των ψηφοφόρων του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας(FDP). To μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό καταγράφεται πάντως στις τάξεις των ψηφοφόρων του κόμματος "Εναλλακτική για την Γερμανία" (AfD).

Σοσιαλδημακράτες: «Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές»

«Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές και χρησιμοποιεί τεχνάσματα στο θέμα της Ελλάδας» είπε ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας για οικονομικά θέματα σε συνέντευξή του στην "Passauer Neue Presse" της Τετάρτης και τον κατηγόρησε ότι είναι "ανειλικρινής" .

Η Γενική Γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ είπε επίσης στην ίδια εφημερίδα: «Είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδας να τηρήσουν εποικοδομητική στάση και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οι Έλληνες υφίστανται εδώ και χρόνια περικοπές όπως λ.χ. στις συντάξεις τους. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε».

Ο Αντιον Χοφράιτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) επέκρινε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «με την πείσμονα άρνησή του να γίνει ουσιαστικές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια νέα αβεβαιότητα».

Πράσινοι: Το μπλοκάρισμα της ελάφρυνσης του χρέους οφείλεται πρωτίστως στον Σόιμπλε

«Η εξευτελιστική διελκυστίνδα σε βάρος του ελληνικού λαού συνεχίζεται. Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν επιτρέπεται, όμως, πλέον να γίνεται μπαλάκι στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Όσο συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική της λιτότητας, θα γίνεται ολοένα και πιο πιθανό ότι ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξοφλήσει τους δανειστές της. Για την μονομερή πολιτική των περικοπών, την ευθύνη φέρει συνολικά ο μεγάλος συνασπισμός (χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών), όπως επίσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μπλοκάρισμα όμως της ελάφρυνσης του χρέους οφείλεται πρωτίστως στον Γερμανό υπoυργό Οικονoμικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ελάφρυνση του χρέους δεν πρέπει να συνδέεται με νέα μέτρα αυστηρής λιτότητας, αλλά με μια ευρεία μεταρρύθμιση της ελληνική διοίκησης» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) στο Ευρωκοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Φάμπιο ντε Μάσι και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και κάθε διαθέσιμα μέσο για να γίνουν επενδύσεις. Τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να επιτραπεί να αναχρηματοδοτηθούν ξανά από την ΕΚΤ. Ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να υπάρξει μόνον εαν τεθεί τέλος στην πολιτική των περικοπών. Η Ελλάδα διολισθαίνει προς την ύφεση, λόγω των πακέτων της υποτιθέμενης διάσωσης. Δεν υπάρχει κανένας δείκτης ο οποίος να παραπέμπει στη συνήθη ανάκαμψη κάθε χώρας, όπου δεν εφαρμόζεται πολιτική περικοπών»

Ο κ. Ντε Μάσι υποστήριξε επίσης ότι «η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική ανάκαμψη αντί σταθερής ύφεσης. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι τα υποτιθέμενα δισεκατομμύρια της "βοήθειας" διατίθεται κατά 90% για την εξυπηρέτηση του χρέους και αποτέλεσαν στην πράξη σωτηρία για τις τράπεζες. Είναι παράλογο να δίνεις σε μια υπερχρεωμένη οικονομία νέα δάνεια για την εξόφληση παλαιών χρεών» πρόσθεσε.

Αλέξανδρος Κρητικός: «κανένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Ελλάδα από τους δανειστές»

«Η συμφωνία για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Οι καθυστερήσεις δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία» είπε, σε συνέντευξή του, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) o Αλέξανδρος Κρητικός, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πότσνταμ και διευθυντής ερευνών στο "Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών" (DIW) του Βερολίνου, επικρίνοντας την πρόσφατη απόφαση του eurogroup.

Ο κ. Κρητικός υποστήριξε ότι δεν διακρίνει «κανένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Ελλάδα» και «ο μοναδικός στόχος των δανειστών είναι να έχει η Ελλάδα έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να επιτυγχάνει ή δυνατόν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο».

«Το ότι έτσι στραγγαλίζεται η ιδιωτική οικονομία και το ότι δεν γίνονται σκέψεις για το πως θα ενισχυθεί, ούτως ώστε να έρθει πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα, είναι πράγματα τα οποία είναι πιο έντονα τα τελευταία δύο χρόνια, πολύ περισσότερο από πριν. Ετέθησαν οι λάθος προτεραιότητες και χάθηκαν εντελώς από το οπτικό πεδίο των δανειστών όλα τα θέματα, τα οποία βρίσκονται πέραν των εσόδων και το εξόδων του κράτους» τόνισε ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος του DIW, του οποίου διευθυντής είναι ο -θεωρούμενος άτυπος σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου- Μάρτσελ Φράτσερ.

amna.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις