Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σανατόριο Ζάστοβας: Μια μεγάλη ιδέα στα ορεινά της Πάτρας που έμεινε μισή, σήμερα είναι στέγη… αιγοπροβάτων- ΒΙΝΤΕΟ

Σανατόριο Ζάστοβας: Μια μεγάλη ιδέα στα ...

Η ιστορία του

Το «Σανατόριο της Ζάστοβας» στα ορεινά της Πάτρας, έχει τη δική του ιστορία. Είναι ένα μισοτελειωμένο κτίριο μέσα στο δάσος με υπέροχη θέα στην Πάτρα, που αποτελεί ουσιαστικά ένα Αγγελοπουλικό σκηνικό το οποίο έχει χιλιοφωτογραφηθεί κι έχει αποτελέσει την έμπνευση για δεκάδες ερασιτέχνες κινηματογραφιστές.

Όμως ποτέ δεν επιτέλεσε τον αρχικό του σκοπό να φιλοξενήσει δηλαδή τους Πατρινούς που έπασχαν από φυματίωση. Το έργο έμεινε μισό λόγω Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σήμερα έχει μετατραπεί σε «στάνη» που φιλοξενεί τα πρόβατα της περιοχής.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του thebest.gr το Σανατόριο της Ζάστοβας ανήκει στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Πάτρας, είναι δηλαδή ουσιαστικά περιουσιακό στοιχείο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Επικοινωνήσαμε με την 6η ΥΠΕ από όπου ενημερωθήκαμε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ολοκλήρωση της υποδομής και την μετέπειτα αξιοποίησή της.

 

 

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Όπως μας ενημερώνει ο συμπολίτης Κώστας Θεοδωρακόπουλος οι έντονες διαμάχες που επικράτησαν στην Πατρινή κοινωνία περί της τοποθεσίας ίδρυσης του Σανατορίου, έδωσαν την ιδέα στον Βραχνιώτη βιομήχανο και µμεγαλέμπορο Βασίλειο Μαραγκόπουλο, να αναλάβει στις 13 Μαΐου 1936 την πρωτοβουλία σύσκεψης όλων των οργανώσεων της Πάτρας .

Η ενέργεια και οι προτάσεις του βρίσκουν ανταπόκριση, τόσο µεταξύ των τοπικών φορέων, όσο και από το Υπουργείο Υγιεινής και έτσι το Μάρτιο του 1937, στη θέση «Ζάστοβα» στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, πλησίον του χωριού Ελεκίστρα, άρχισε η ανέγερση κτιρίου- νοσοκοµείου , το οποίο θα προοριζόταν να λειτουργήσει ως σανατόριο.

Επιπλέον, κατασκευάσθηκε και δρόµος µήκους 15 χλµ., που οδηγούσε στο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Η κατασκευή του κτιρίου και του δρόµου έγιναν µε δαπάνες του ως άνω Βασιλείου Μαραγκόπουλου, ο οποίος ήταν από τους µεγάλους ευεργέτες της πόλης των Πατρών. Είναι χαρακτηριστικό του πνεύµατος της εποχής, ότι ο Βασίλειος Μαραγκόπουλος χρησιµοποίησε για όλες τις εργασίες κατοίκους των γύρω χωριών, τους οποίους πλήρωνε εξ ιδίων.

Πίστευε πως η σωστή φιλανθρωπία δεν είναι να χορηγούνται επιδόµατα στους φτωχούς αλλά να τους αναθέτουν δουλειά, ώστε εργαζόµενοι να κερδίζουν τα προς «το ζην».

Το κτίριο στη Ζάστοβα, παρόλο που αποτελούσε για την εποχή του πρωτοποριακό κτίσµα, αφού ο φέρων οργανισµός του ήταν από οπλισµένο σκυρόδεµα, οι δε τοίχοι πλήρωσης από λίθους, δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ, αφού το 1940 σταµάτησε η αποπεράτωσή του εξαιτίας του 2ου Παγκοσµίου Πολέµου.

Εν τω µεταξύ, το 1944 απεβίωσε ο ευεργέτης Β. Μαραγκόπουλος και µαζί µε το θάνατό του ναυάγησε και η περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του υπέροχου κτιρίου, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη είχαν αρχίσει να εφαρµόζονται αποτελεσµατικότερες θεραπευτικές µέθοδοι κατά της φυματίωσης.

Το κτίριο στη Ζάστοβα ανήκει ιδιοκτησιακά στο Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος, αλλά έχει, πλέον, παραδοθεί στη φθορά των έντονων καιρικών φαινοµένων που υπάρχουν στην περιοχή (υγρασία, άνεµος, χιόνια, κλπ.), καθώς και στην αυθαίρετη περιαστασιακή του χρήση από κτηνοτρόφους ως µαντρί, δεδοµένα που το έχουν καταδικάσει, πλέον, σε πλήρη απαξίωση.

 

# Για τις ειδικές και δύσκολες ανάγκες της κινηματογράφησης επιστρατεύτηκε από  το thebest.gr ο Πατρινός σκηνοθέτης Χρήστος Πετρόπουλος στον οποίο ανήκει και το αποκλειστικό βίντεο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις