Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H ένταση του μεταναστευτικού στην Πάτρα σε αριθμούς – Τι δείχνουν οι συλλήψεις στο λιμάνι τα τελευταία δύο χρόνια

H ένταση του μεταναστευτικού στην Πάτρα ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Συγκριτικά στοιχεία

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που η Πάτρα είχε έναν μεγάλο άτυπο καταυλισμό μεταναστών στην οδό Ευρώτα, ωστόσο παρά την σαφώς καλύτερη εικόνα, το πρόβλημα δεν «έφυγε» ποτέ από την πόλη, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της. Μετά τον περιορισμό της παρουσίας αλλοδαπών, που διαμένουν παράνομα στην Πάτρα, το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη αύξησε  και εξακολουθεί να αυξάνει, όπως επισημαίνεται, ο αριθμός των μεταναστών, που επιχειρούν να διαφύγουν στην Ιταλία μέσω του λιμένα.

Με «ορμητήρια» τα παλιά εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων απέναντι από το νέο λιμάνι οι επιδρομές είναι καθημερινές, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας που είναι αυξημένα και θα ενισχυθούν περαιτέρω (με υποδομές) δεν επιτρέπουν παρά σε ελάχιστους, να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο ταξίδι.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας, το 2016 συνελήφθησαν συνολικά 950 άτομα με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στην χώρα.

Το 2017 οι συλλήψεις εκτοξεύονται σε 2.665 επίσης με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά στην παράνομη παραμονή στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. για υποθέσεις ναρκωτικών   μέσα σε αυτόν τον  συνολικό αριθμό, οι συλλήψεις ήταν 8.

Τον Ιανουάριο του 2018 συνελήφθησαν συνολικά 439 άτομα, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 213.

Ως προς τον μήνα που διανύουμε μέχρι τώρα έχουν γίνει 258 συλλήψεις, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν 120.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει επιδίδεται καθημερινά σε ένα «κυνηγητό» με τους μετανάστες, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα έχουν στήσει στο πρόσφατο παρελθόν παγόδες, για να δυσχεράνουν το έργο των λιμενικών, όπως έχει καταγγείλει το σωματείο τους.

Έχουν στήσει για παράδειγμα πετονιές για να αποτρέψουν την απομάκρυνσή τους από τη λιμενική ζώνη.

Την ίδια ώρα δεν έχουν λείψει οι τραυματισμοί λιμενικών σε ώρα περιπολιών.

Ενίσχυση με προσωπικό και μέσα έχει ζητήσει κατ΄επανάληψη ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Πρόσφατα ενισχύθηκε το προσωπικό, ωστόσο αυτή η ενίσχυση είναι έκτακτη. Η συγκεκριμένη δύναμη ήταν αρχικά να φύγει από το λιμάνι της Πάτρας στο τέλος Φεβρουαρίου ωστόσο δόθηκε παράταση.

Επιπρόσθετα, την ανάγκη για ενίσχυση με οχήματα έχει διατυπώσει ο Λιμενάρχης, ενώ από την πλευρά του ΟΛΠΑ έχουν δρομολογηθεί έργα και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των μέτρων, όπως η μεταφορά των πλαστιγγών στον χώρο του ISPS , η κατασκευή περίφραξης, ενώ ενισχύθηκε η περίφραξη που οριοθετεί τον χώρο υψίστης ασφαλείας isps από την υπόλοιπη λιμενική ζώνη.

Nα σημειωθεί ότι κατ΄επανάληψη ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές έχει επισημάνει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά, με την απομάκρυνση των μεταναστών από τα παλιά εργοστάσια της παραλιακής.

 

Νέα μέτρα στο λιμάνι της Πάτρας για το μεταναστευτικό - Στον ISPS οι ...

Μεταναστευτικό: Πάνω από 900 συλλήψεις από τον ... - The Best News

Στο Αρχηγείο για το μεταναστευτικό ο Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης ...

Πάτρα: Το μεταναστευτικό τότε και σήμερα - Όταν οι ... - The Best News

Μετανάστες: Ανοίγουν τρύπες στην περίφραξη του ... - The Best News

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις