Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΤΟ ΑΓΡΙΔΙ ΑΚΡΑΤΑΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ: ΕΔΩ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΤΟ ΑΓΡΙΔΙ ΑΚΡΑΤΑΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Πολύς κόσμος τίμησε τις ένδοξες τουφεκιές του Σουλιώτη

Για πρώτη φορά τιμήθηκε σε επίσημο γιορτινό κλίμα και με πλήθος παρευρισκομένων το γραφικό χωριουδάκι Αγρίδι στην καταπράσινη περιοχή της Νωνάκριδας στην ορεινή Ακράτα, ως τοποθεσία-ορόσημο που σφράγισε την ελληνική ιστορία. Την Κυριακή 11Μαρτίου αναδείχθηκε με δοξολογία, ομιλίες, δρώμενο, χορούς και τραγούδια η πρώτη ένοπλη ενέργεια της Επανάστασης των ελλήνων στις 14 Μαρτίου 1821 στις Πόρτες Αγριδίου, δηλαδή οι πρώτες ηρωικές τουφεκιές που σήμαναν τον εθνικό ξεσηκωμό κατά της οθωμανικής τυραννίας.

Επειδή συνήθως η γραφική περιοχή διαθέτει ως κορυφαία αξιοθέατα την περίφημη λίμνη Τσιβλού, την ελατόφυτη Ζαρούχλα και το νέο δρόμο προς το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων, το Αγρίδι αντιμετωπίζεται κυρίως ως άσημο «πέρασμα». Κι όμως εδώ, ανάμεσα στις καστανιές και κάτω από το Χελμό, ο Νικόλαος Σολιώτης, εν αγνοία των προεστών της Νωνάκριδας, έστησε ενέδρα κόντρα στους τούρκους φοροεισπράκτορες κατακτητές ανοίγοντας το δρόμο στις μετέπειτα πατριωτικές, επαναστατικές συρράξεις. Αυτές οι πρώτες τουφεκιές οδήγησαν τον Ιμπραήμ τον Μάιο του 1826 να λεηλατήσει  κυριολεκτικά τη Νωνάκριδα ως αντίποινα για το φονικό στις Πόρτες. Μπήκε τότε έφιππος στη εκκλησιά του Αι-Γιώργη στο Σόλο και χαράκωσε την εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας με το σπαθί του, (εικόνα που ακόμα υπάρχει στον Ιερό Ναό), έκαψε τη Ζαρούχλα και μετά το το Αγρίδι, την Αγία Βαρβάρα, το Σόλο και την Περιστέρα και κατόπιν με το πολυπληθές στράτευμά του προχώρησε προς τα Καλάβρυτα και την Τριπολιτσά.

 

ΔΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 197 χρόνων από την πρώτη αυτή ελληνική προεπαναστατική επίθεση από τον οπλαρχηγό Νικόλαο Σουλιώτη, τελέστηκε στο Αγρίδι πανηγυρική θεία δοξολογία στο Ναό της Τιμίας Ζώνης με το υπέροχο τέμπλο και υπαίθρια αναπαράσταση των γεγονότων με φορεσιές εποχής, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση» Ακράτας. Το κείμενο του θεάματος έγραψε η εκπαιδευτικός Αναστασία Ευσταθίου και ακολούθησε παρέλαση μέχρι το ηρώο  των σημαιών όλων των σχολείων με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ακράτας και στο τέλος κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση με τις πρωτόφαντες για το μικρό αυτό χωριό εικόνες, εντασσόταν σε διήμερο για τον καθοριστικό ρόλο της Νωνάκριδας στη γέννηση της Επανάστασης. Προηγήθηκε δηλαδή  το Σάββατο 10 Μαρτίου στη Ζαρούχλα, ομιλία του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Θανάση Φωτόπουλου στο ξενοδοχείο Styga Resort με θέμα «Η Νωνάκριδα στην Επανάσταση του 1821»,  όπως και επίκαιρη σχετική έκθεση φωτογραφίας στο ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο. Στην όλη διοργάνωση συνέβαλαν: Αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιάλειας, Κοινότητες Ακράτας, Συλιβαινιωτίκων, Αγίας Βαρβαρας, Περιστέρας, Ζαρούχλας,  Μεσορουγγίου, η Φιλαρμονική Ακράτας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αναγέννησις» Ακράτας, Αγίας Βαρβάρας και Περιστέρας.


ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Παρόντες ο πρωτεργάτης του εοαρτασμού της επετείου, ο αντιδήμαρχος ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Γιοβάς και εκ μέρους της κυβέρνησης ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Παππά, Παναγιώτης Σκούτας. Από την Πάτρα έδωσαν το παρών ο ε.α. υποστράτηγος της αστυνομίας και βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Νταβλούρος και οι εκπαιδευτικοί Βενίτα Παπαγγελοπούλου και Αγγελος Παπαγγελόπουλος, αγριδαίοι στην καταγωγή.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View