Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με... αργούς ρυθμούς αποχωρούν, ακόμα και με λεωφορεία, οι μετανάστες από την Πάτρα- Τα ανήλικα και το... skype

Με... αργούς ρυθμούς αποχωρούν, ακόμα κα...

Περίπου 300 άτομα έχουν απομείνει σε ΑΒΕΞ και Λαδόπουλο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο ειρηνικής εκκένωσης των δύο πρώην εργοστασίων της Πάτρας (Λαδόπουλου και ΑΒΕΞ) όπου έχουν βρει εδώ και χρόνια προσωρινή στέγη οι πρόσφυγες που επιθυμούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους στη δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr οι ρυθμοί είναι αργοί, αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για επιχείρηση-σκούπα όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, όμως σταθερά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας αριθμός αλλοδαπών που πείθονται να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Το προηγούμενο διάστημα κατά βάση όσοι αποφάσισαν να φύγουν εγκαταστάθηκαν στην Μαλακάσα και στο Σχιστό με τη διαδικασία να επιβλέπει ουσιαστικά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Αυτή την ώρα σε Λαδόπουλο και ΑΒΕΞ υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει περίπου 300 άτομα. Επί της ουσία η Αστυνομία πραγματοποιεί κάποιες προσαγωγές μεταναστών κάνοντας ελέγχους κατά πόσο διαθέτουν το λεγόμενο «τρίπτυχο» τα χαρτιά δηλαδή που αποδεικνύουν ότι είναι αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Κάποιοι εξ’ αυτών δέχονται να αποχωρήσουν οικιοθελώς από την πόλη μέσω της ΔΟΜ, με λεωφορεία (ακόμα και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας) και άλλα μέσα και κατευθύνονται στα καμπ, καθώς από τα όσα τους εξηγούν παραμένοντας στην Πάτρα δεν έχουν ουσιαστικές ελπίδες να περάσουν στην Ιταλία.

Παράλληλα αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας θα είναι πολλή καλύτερες καθώς εκεί θα έχουν ένα δωμάτιο να μείνουν καθώς και τη δυνατότητα προσωπικής υγιεινής, φαγητού και άλλων παροχών που εδώ φυσικά δεν υπάρχουν. Πέραν των προσαγωγών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και η δυναμική ορισμένων προσφύγων οι οποίοι από μόνοι τους αναζητούν πλέον τρόπο να φύγουν από την Πάτρα καθώς κουράστηκαν από την πολύμηνη αναμονή και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους όπου κοιμούνται.

Όπως μας εξηγεί ο Νίκος Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων-Μεταναστών Πάτρας στα γραφεία της Κίνησης καταφθάνουν άτομα τα οποία ρωτούν πώς μπορούν να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας. Η Κίνηση η οποία παρεμβαίνει ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους και να είναι πραγματικά αυτόβουλη η μετακίνησή τους εξηγεί τις διαδικασίες και από εκεί η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει τον έλεγχο των εγγράφων τους και παραπέμπονται στη ΔΟΜ.

«Θα μπορούσε το Υπουργείο να έχει αναθέσει σε οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ ή κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να κάνουν πιο συντονισμένα αυτή την προσπάθεια γιατί στην πορεία τίθενται διαφόρων ειδών προβλήματα νομική φύσης που εμείς δεν μπορούμε από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε», επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου. Ευτυχώς για παράδειγμα η ανανέωση των καρτών μπορεί να γίνει από την Πάτρα χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν οι δικαιούχοι, όμως ανακύπτουν μια σειρά θεμάτων όπως με τους ανηλίκους.

Τα ασυνόδευτα παιδιά που ξεπερνούν τα 25 στην Πάτρα, ουσιαστικά είναι μόνα και ανυπεράσπιστα με οργανώσεις όπως το Praksis να δίνουν μάχη για την περίθαλψη και φροντίδα τους, χωρίς ουσιαστικά κανείς να έχει φροντίσει να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Παράλληλα σημαντικά προβλήματα προκαλούνται και για του μοναχικούς ενήλικους μετανάστες για τους οποίους οι αιτήσεις ασύλου γίνονται μέσω skype με την εφαρμογή όμως να ανοίγει μόνο ελάχιστες ώρες την εβδομάδα με αποτέλεσμα ελάχιστα άτομα να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όσου μιλούν την «Φαρσί» οι διαθέσιμες ώρες είναι μόνο 10-11 Δευτέρα και Τετάρτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις