Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο κυνήγι των μεγαλοοφειλετών ο Δήμος Πατρέων – Σε ποιους κάνει δεσμεύσεις λογαριασμών – Το προφίλ των «μπαταχτσήδων»

Στο κυνήγι των μεγαλοοφειλετών ο Δήμος Π...
Βγενόπουλος Φάνης

Στη δημοτική Αρχή υποστηρίζουν ότι θα κυνηγήσουν όσο μπορούν τα «μεγάλα ψάρια»

Μόλις 204 άτομα οφείλουν στο Δήμο της Πάτρας 55.547.368,01ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα μισά  (46,25% για την ακρίβεια) του συνολικού ποσού των οφειλών προς τον Δήμο, που υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τη δημοτική Αρχή της Πάτρας και δείχνουν ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι λίγοι χρωστούν πολλά.

Ποιοι είναι αυτοί όμως; Το ερώτημα αυτό, απευθύναμε σε στελέχη της δημοτικής Αρχής που γνωρίζουν από τα μέσα την κατάσταση. Όπως μας είπαν από τον Δήμο, πρόκειται για εταιρείες, που ήρθαν στην Πάτρα, έκαναν τη δουλειά τους και… έφυγαν, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφημιστικές εταιρείες που χρωστούν στο Δήμο, ήδη από την δεκαετία του 1990, ποσά άνω των 15 εκατ. ευρώ!

Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα, μεγαλοοφειλετών προς τον Δήμο, είναι επιχειρήσεις που ενοικίασαν δημοτική περιουσία, αλλά ποτέ δεν πλήρωσαν ή πλήρωσαν πολύ λιγότερα από τα συμφωνημένα.

Και τι θα γίνει με αυτούς; Ήταν το αμέσως επόμενο ερώτημα. Η απάντηση που πήραμε, παραπέμπει στη λαϊκή ρήση για το μικρό και το μεγάλο ψάρι. Το μικρό πιάνεται στα δίχτυα, αλλά το μεγάλο βρίσκει τρόπο να ξεφύγει…

Παρά ταύτα, στη δημοτική Αρχή υποστηρίζουν ότι θα κυνηγήσουν όσο μπορούν και όσο το νομοθετικό πλαίσιο τους το επιτρέπει τα «μεγάλα ψάρια».

«Είναι πολιτική μας επιλογή να διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ από τους μεγαλοοφειλέτες», είπε χαρακτηριστικά στο thebest.gr, ο εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Ήδη οι δημοτικές υπηρεσίες, έχον προχωρήσει σε ελέγχους των τραπεζικών λογαριασμών των μεγαλοοφειλετών, με πενιχρά όμως αποτελέσματα, όπως παραδέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Μελάς. Συγκεκριμένα, για τους μεγαλοοφειλέτες άνω των 50.000 ευρώ από τον Δήμο Πατρέων έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης –ολοκληρώνει ήδη την διαδικασία δέσμευσης των τραπεζικών τους λογαριασμών στο σύνολο των συστημικών τραπεζών. Από τις δεσμεύσεις των λογαριασμών, τα αποτελέσματα πλην μεμονωμένων περιπτώσεων  ήταν πενιχρά έως αμελητέα στο σύνολο(μηδενικοί λογαριασμοί, είχαν προηγηθεί δεσμεύσεις για οφειλές προς Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ).

Οι όφειλες προς το Δήμο αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη διαφήμισης, χρέη από ενοίκια δημοτικών κτιρίων και υποδομών, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων ΤΑΠ. κ.λπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς το σύνολο των οφειλών προς τον Δήμο από παλαιά χρέη είναι 120.107.630,00 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 144.196 οφειλέτες. Μέχρι το 2017 έχουν βεβαιωθεί από τις δημοτικές υπηρεσίες το τέλος παρεπιδημούντων, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, εμπορεία πόσιμων υδάτων, τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα και ελεγχόμενη στάθμευση του Δήμου (που λειτουργεί το 2016 και  2017) και 0,5 από τα καταστήματα εστίασης στο ιστορικό κέντρο και τις παραλιακές περιοχές.

Οι οφειλές της μαρίνας του Δήμου έχουν βεβαιωθεί μέχρι το 2016, από κλήσεις άμεσης δράσης και τροχαία μέχρι το 2012, βεβαίωση του ΤΑΠ έχει γίνει μέχρι το 2013 και για δημοτικά τέλη μέχρι το 2015.

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου, είναι ότι από τους 144.000 οφειλέτες μόνο 204 άτομα οφείλουν 55.547.368,01ευρώ, ποσοστό 46,25%.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν εχει στείλει στην εφορία δεσμεύσεις ΑΦΜ εκτός από αυτές των μεγαλοοφειλετών άνω των 50.000,00€.

Υπάρχουν όμως δεσμευμένα ΑΦΜ για μικροποσά που έχουν σταλεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών από την εφορία. Με μια πρώτη εκτίμηση των υπηρεσιών μας υπολογίζονται σε 16.000 περιπτώσεις.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις