Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ, ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ Γ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ιστορίες βιοπάλης και αγάπης για την Ηπειρο

«Φίσκα» η αίθουσα εκδηλώσεων του «Βυζαντινού» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για την παρουσίαση του πρώτου  πεζογραφικού βιβλίου «Θαμπές ζωές» του γνωστού συμπολίτη ποιητή, μεταφραστή και φιλολόγου Γιάννη Παππά. Η εντυπωσιακή προσέλευση έφθασε τα 150 άτομα, με αποτέλεσμα να μείνουν αρκετοί όρθιοι ακροατές, με τον ίδιο το λογοτέχνη να δηλώνει πολύ συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή. Πάρα πολλοί εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού και πνευματικού κόσμου της Πάτρας συγκεντρώθηκαν εκεί καθώς και μέλη και φίλοι του Πανηπειρωτικού Συλλόγου και της Ενωσης Βορειοηπειρωτών, σε μια βραδιά στην οποία συνέβαλαν διοργανωτικά το βιβλιοπωλείο Discover, το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό diapolitismos και οι εκδόσεις Καστανιώτη.

 

 

Η εκδήλωση διανθίστηκε με παραδοσιακά χορωδιακά τραγούδια, live κλαρίνο και ανάγνωση αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων του γλαφυρού βιβλίου με το vintage χρώμα από τους Αλέξη Γκλαβά και Μαίρη Σιδηρά. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος, στενός φίλος και πρώην συμφοιτητής του συγγραφέα Κώστας Μπουλμπασάκος. Μάλιστα, η ροή κύλησε σε πολύ καλό ρυθμό, δηλαδή η όλη παρουσίαση ολοκληρώθηκε μέσα σε μια ώρα καταλήγοντας σε πολλά συγχαρητήρια και υπογραφή αντιτύπων.

Η φιλόλογος – κοινωνιολόγος Μίνα Πετροπούλου εξήγησε πως το βιβλίο περιλαμβάνει 33 διηγήματα, κοινωνικά-ιστορικά- ερωτικά, που αποπνέουν θυμό, αγανάκτηση και πικρία, μεταφέροντας ταυτόχρονα πληροφορίες από την πρόσφατη ιστορία επώδυνων περιόδων και διασώζοντας ιστορικές περσόνες. Ο συγγραφέας ηθογραφεί την κοινωνία με κείμενα σπιρτάδας και αγνότητας, που θυμίζουν ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά, από τον «Μπακαλόγατο» ως τα «Κόκκινα φανάρια». Οι ιστορίες του βασίζονται στο βίωμα, τη μνήμη, την Ηπειρο και την αριστερή ιδεολογία περιγράφοντας ζωές βασανισμένες και πονεμένες. Στα ερωτικά του διηγήματα συναντάμε γυναίκες ελαφριάς ηθικής και άντρες που ξεστράτισαν, προκαλώντας τον καθωσπρεπισμό της εποχής τους.

Ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Αλέξανδρος Χάιδας τόνισε πως ο Γιάννης Παππάς τιμά την ηπειρώτικη παροικία και την καταγωγή του επιλέγοντας το γενέθλιο τόπο του ως πηγή έμπνευσης. Πρέβεζα, Αρτα, Πάργα, Ηγουμενίτσα είναι το φόντο ιστοριών και εικόνων βιοπάλης των δεκαετιών ΄50, ’60 και αρχών του ’70. Με χαρακτήρες ξεκάθαρους, απλή, λιτή γραφή και δίχως νοηματικά άλματα ή εξεζητημένο λεξιλόγιο απολαμβάνουμε διηγήματα γεμάτα συναίσθημα και εκφράσεις του χωριού, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

 

 

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ

Mεταξύ άλλων διακρίναμε πολλούς λογοτέχνες και φιλολόγους: Κώστας Λογαράς, Γιώργος Κοζίας, Γιάννης Ζαρκάδης, Γιάννης Χρυσανθόπουλος, Αρης Δρουκόπουλος, Κυριάκος Σκιαθάς, Βασίλης Λάζαρης, Αρης Δρουκόπουλος, Μαρία Ψάχου κ.α. Επίσης είδαμε τους επιχειρηματίες Νίκο Καρακίτσο, Κώστα Τσιρη, τον πρόεδρο του ΠΕΑΚ Πάτρας Νίκο Κανελλάκη, τον επίτιμο πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Μανώλη Μαγκλάρα, τον πρόεδρο της Ενωσης Βορειοηπειρωτών Φίλιππο Παπουτσή, το Σταμάτη Φιλιππίδη, ομότιμο καθηγητή φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίσης ήταν εκεί ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος πρώην δήμαρχος Δύμης, η Ουρανία Μπίρμπα δημοτ. σύμβουλος, η Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου διάφοροι καθηγητές αλλά και μαθητές.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture