Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάνω από 20.000 κεραυνοί γύρω από τον «Ορέστη» - Πότε θα «χτυπήσει» τη Δυτική Ελλάδα

Πάνω από 20.000 κεραυνοί γύρω από τον «Ο...

Πρόγνωση από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Νικόλα Σερέτη - Τα νεότερα από το meteo.gr

Περισσότερους από 20.000 κεραυνούς κατέγραψε, μέχρι τις 4 το απόγευμα, το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γύρω από τον «Ορέστη».   Το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας κινείται μεταξύ νότιας Ιταλίας και Ελλάδας και αναμένεται να «επισκεφθεί» και την περιοχή μας τις επόμενες ώρες.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης που ακολουθεί.

Πώς θα κινηθεί το χαμηλό βαρομετρικό

Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία ο "Ορέστης" που βρίσκεται στην περιοχή της Σικελίας αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες να κινηθεί αρχικά προς τις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια προς την Ανατολική Μεσόγειο,  προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται ο Ορέστης το πρωί της Δευτέρας στις 10:45 ώρα Ελλάδας καθώς πλησιάζει τη χώρα μας από το Ιόνιο

 

Τη Δευτέρα 22/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας  (εξαίρεση αποτελούν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης και πιθανόν κατά περιόδους στις Σποράδες. Μέχρι και το μεσημέρι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο Ιόνιο, ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας σχετικά έντονα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Κατά τόπους είναι πιθανό να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 7 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις που θα φτάνουν τα 7-8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του "Ορέστη" τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το δεύτερο μισό της.

 

Την Τρίτη 23/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας  από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις Δυτικές Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Στερεά και κυρίως στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα είναι έντονα και ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση.  Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας επίσης σε εντάσεις τα 7 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του "Ορέστη" τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της.

 

H πρόγνωση για τη Δυτική Ελλάδα από τον Νικόλα Σερέτη

Η επερχόμενη κακοκαιρία «Ορέστης», που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα από το βράδυ της Κυριακής που θα έχει ως αποτέλεσμα τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα να επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τη δυτική και νότια χώρα. Ο Πατρινός ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης κάνει τις προβλέψεις του για το πώς και πότε θα επηρεάσουν την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή τα καιρικά φαινόμενα.

Πιο δυτική η πορεία της κακοκαιρίας «Ορέστης» - Έκτακτο δελτίο - Πώς και πότε θα επηρεαστεί η Δυτική Ελλάδα

Όπως αναφέρει:

Αντικυκλωνικό πεδίο (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) επεκτείνεται πρόσκαιρα προς τις χώρες της Βαλτικής θάλασσας.Αυτή η εξέλιξη ''εξαναγκάζει'' αυλώνα από τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης να κατέλθει νοτιότερα-νοτιοανατολικότερα.

Στην πορεία του αυτή αναμένεται να έλθει σε επαφή με τα θερμά νερά της Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα της Αδριατικής θάλασσας και κατόπιν να κινηθεί προς την περιοχή της Σικελίας Απόρροια του τελευταίου η κυκλογένεση (γένεση βαρομετρικού χαμηλού), το οποίο εν συνεχεία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα-νοτιοανατολικότερα εντός της Μεσογείου και τέλος από εκεί να λάβει μια ανατολική πορεία και να εξασθενήσει κινούμενο νοτίως της Κρήτης.

Η προαναφερθείσα τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται να διαμορφώσει τον καιρό στην δυτική Ελλάδας ως εξής:

Δευτέρα 22/10: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κυρίως στα Επτάνησα και πιθανόν και σε παράκτια τμήματα να είναι τοπικά έντονες.

Πιο αξιόλογα τα φαινόμενα στα νησιωτικά τμήματα.

Η θερμοκρασία ως προς τις μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσει τους 22-24oC κατά Μ.Ο. με τους ανέμους στο Ιόνιο να πνέουν νοτιοανατολικοί αρχικά μέτριοι και από το μεσημέρι ισχυροί φθάνοντας τα 6-7bf.

Τρίτη 23/10: Νεφελώδης καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν έντονες κυρίως σε κεντρικό και νότιο Ιόνιο και στα δυτικά-νοτιοδυτικά παράκτια τμήματα της Πελοποννήσου κατά την διάρκεια του πρώτου μισού της ημέρας.

Ο υδράργυρος δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή με τους ανέμους στο Ιόνιο να πνέουν νοτιοανατολικοί 6-7bf εξασθενούμενοι από τις βραδυνές ώρες.

Τετάρτη 24/10:Βελτιωμένος καιρός στο σύνολο της δυτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα του προηγηθέντος διημέρου και οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις στα 4-5bf.

ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Δευτέρα 22/10: Νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχοπτώσεις ασθενούς έως το πολύ μέτριας έντασης κατά την διάρκεια των απογευματινών και πρώτων βραδυνών ωρών. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 17 έως 23oC με τους ανέμους να πνέουν ανατολικοί 3-4bf και στην περιοχή του Ρίου καθώς και σε υπήνεμες περιοχές πλησίον του Παναχαϊκού όρους οι ριπές τους θα αγγίξουν τα 6-7bf.

Τρίτη 23/10:Νεφώσεις με φαινόμενα ασθενούς έως μέτριας έντασης κατά την διάρκεια του πρώτου μισού της ημέρας.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή, την στιγμή που οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4-5bf και στο Ρίο καθώς και σε υπήνεμες περιοχές πλησίον του Παναχαϊκού όρους οι ριπές θα αγγίζουν τα 7-8bf.

Τετάρτη 24/10: Βελτιωμένος καιρός με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 16 έως 24oC. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4bf.

Τάση έως την 28η Οκτωβρίου: Μια μεταφορά ψυχρών αλλά ξηρών αερίων μαζών αναμένεται να προκαλέσει πρόσκαιρη πτώση του υδραργύρου κατά την διάρκεια της Πέμπτης,που θα γίνει αισθητή κυρίως στην ανατολική και βόρεια χώρα.Ενώ, με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών στην δυτική Ευρώπη, πιθανόν έως και τα βόρειοδυτικά τμήματα της Αφρικής, προς το ερχόμενο Π-Σ-Κ.

Αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας υψηλές βαρομετρικές πιέσεις, μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών, απουσία αξιόλογων φαινομένων καθώς και πιθανή μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις