Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το σπίτι στην Κορίνθου της Πάτρας που έχει από αιώνες μια αύρα διανόησης! Η σύμπτωση της γέννησης εκεί, δυο σημαντικών προσωπικοτήτων

Το σπίτι στην Κορίνθου της Πάτρας που έχ...

Στην οδό Κορίνθου 241

Η Ματθίλδη Σεράο (Matilde Serao) γεννήθηκε στην Πάτρα στις 7 Μαρτίου 1856 από Ιταλό πατέρα, τον Φραντσέσκο Σαβάριο Σεράο (Francesco Serao) και Ελληνίδα μητέρα την Παυλίνα Βορέλι (Paolina Borely).

Ο πατέρας της Φραντσέσκο καταγόταν από την Ρώμη, ήταν δικηγόρος και έφθασε πρόσφυγας στο Μεσολόγγι στις 26 Ιουλίου 1849, μαζί με άλλους 6, καταδιωκόμενος μετά την συντριβή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στην Ιταλία και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην συνέχεια ήλθε στην Πάτρα και προκειμένου να εξοικονομήσει τα απαραίτητα για την διαβίωσή του, αναγκάστηκε να διδάσκει μουσική στο παρθεναγωγείο και σχολή μουσικής των αδελφών Βορέλη, που διατηρούσαν στο σπίτι αυτό.  Ο Σεράο γνωρίστηκε με την Παυλίνα Βορέλη και παντρεύτηκαν. Καρπός του γάμου τους υπήρξε η Ματθίλδη.

 

Επρόκειτο για το σπίτι στη σημερινή οδό Κορίνθου 241 στο κέντρο της πόλης, όπου γεννήθηκε τρια χρονια μετά ο Κωστής Παλαμάς.

 

Η οικογένεια Σεράο έφυγε από το σπίτι αυτό το 1857, αλλά έμεινε στην Πάτρα μέχρι το 1861 που προσαρτήθηκε η Νεάπολη στο Ιταλικό Βασίλειο, οπότε και επέστρεψαν στην Ιταλία.

Ο Σεράο συνέγραψε στην Πάτρα μια ιταλική γραμματική, που εξεδόθη το 1862, όταν είχε φύγει για την Ιταλία και η Παυλίνα Βορέλη τύπωσε στην Πάτρα το 1853 ένα κομψό τομίδιο με ποιήματα».

Στις 15 Αυγούστου 1860 η οικογένεια Σεράο επέστρεψε στην Ιταλία και εγκαταστάθηκε στη Νάπολη. Το 1874, η Ματίλντε τελειώνει το γυμνάσιο και εργάζεται ως τηλεγραφήτρια στο Ταχυδρομείο της Νάπολης. Είναι η εποχή που γράφει τα πρώτα της μυθιστορήματα.

Στην Ιταλία δίδαξε σαν δασκάλα σε σχολεία της Νάπολης, εμπειρία που περιέγραψε στο βιβλίο της Leggende Napolitane (1881).

 

Το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ήταν το Φαντασία (Fantasia, 1883) το οποίο και την καθιέρωσε και σαν μυθιστοριογράφο.

Μεταξύ 1880 και 1886 έγραψε πέντε βιβλία με διηγήματα και μυθιστορήματα, τα Cuore infermo (1881), Fior di passione (1883), La conquista di Roma (1885), La Virtù di checchina (1884), και Piccole anime (1883).

Με τον σύζυγό της Εδουάρδο Σκαρφόλιο (Edoardo Scarfoglio) ίδρυσαν στη Ρώμη την εφημερίδα l Corriere di Roma αλλά ήταν βραχύβια και μεταφέρθηκε στη Νάπολη με την ονομασία Il Corriere Di Napoli.

Το 1891 ίδρυσε την εφημερίδα Il Mattino η οποία έγινε η σημαντικότερη και ευρύτατα διαβασμένη καθημερινή εφημερίδα της νότιας Ιταλίας. Η έκδοση της εφημερίδας δεν εμπόδισε την συγγραφική της καριέρα η οποία συνεχίστηκε, μεταξύ 1890 και 1892, με τα Il paese di cuccagna, Il ventre di Napoli, Addio amore, All'erta sentinella, Castigo, La ballerina, Suor Giovanna della Croce και Paese di Gesù. Το τελευταίο έργο της ήταν το Suor Giovanna della croce του 1901.

 

Ο Τζόσουε Καρντούτσι την χαρακτήρισε ως την σημαντικότερη γυναίκα συγγραφέα της Ιταλίας, ο Ντ’ Αννούτσιο της αφιέρωσε ένα μυθιστόρημα και ο Μπενεντέττο Κρότσε έλεγε πως είχε φαντασία ζωντανή και κρυστάλλινη.

Η Ματθίλδη Σεράο έφυγε από τη ζωή στη Νάπολη στις 25 Ιουλίου 1927 σε ηλικία 71 ετών από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις