Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H αιματηρή πορεία των Γερμανών προς τα Καλάβρυτα – Ποιοι εκτελέστηκαν στο Βραχνί και το Σούβαρδο - ΦΩΤΟ

H αιματηρή πορεία των Γερμανών προς τα Κ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Εκτελέσεις στο Βραχνί και άλλα χωριά από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Το ημερολόγιο έγραψε 10 Δεκεμβρίου 1943. Η αιματηρή πορεία των Γερμανών στα Καλάβρυτα συνεχίζεται, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καλάβρυτα». Η φρίκη θα κορυφωνόταν λίγες ημέρες μετά στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Το υλικό που αλιεύουμε σήμερα από τη σελίδα του  Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στο facebook, αναφέρεται στις εκτελέσεις αμάχων από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στα χωριά Σούβαρδο-Βραχνί-Αυχένας Πριολίθου.

«Οι Γερμανοί συνεχίζοντας την αιματηρή πορεία τους προς τα Καλάβρυτα περνούν από τα χωριά Σούβαρδο και Βραχνί (θέρετρα), συλλαμβάνουν δέκα πολίτες, μεταξύ των οποίων επώνυμους Καλαβρυτινούς, μέλη της αντίστασης και τους εκτελούν. Οι λίγοι κάτοικοι είχαν καταφέρει να διαφύγουν στα γύρω βουνά. Στη συνέχεια οι Γερμανοί πυρπόλησαν τα δύο χωριά».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το  Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στο Σούβαρδο και το Βραχνί εκτελέστηκαν οι:

Δημητρίου Άγγελος Του Παναγιώτη

(φαρμακοποιός), 
(1901-1943)

Γεννήθηκε στο Σκεπαστό, το έτος 1901. Σπούδασε την Φαρμακευτική και εγκαταστάθηκε στα Καλάβρυτα το έτος 1928 διατηρώντας Φαρμακείο. 
Έχοντας ενεργό ανάμιξη στα κοινά των Καλαβρύτων αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδος του, του Σκεπαστού, εξελέγη Πρόεδρος της Κοινότητας του Σκεπαστού και υπήρξε αναμορφωτής του χωριού του.
Ήταν παντρεμένος με την Τασία το γένος Δημ. Κατσικοπούλου και δεν είχε παιδιά.
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Βραχνί , όπου είχε καταφύγει, στις 10-12-43.

 

Κακλαμάνος Γεώργιος Του Δημητρίου

Έμπορος (1905-1943)
Ο Κακλαμάνος Γεώργιος γεννήθηκε στα Καλάβρυτα από τον Δημήτριο και την Γεωργία Κακλαμάνου. Είχε έναν αδελφό τον Ανδρέα (εκτελέσθηκε). Νυμφεύτηκε την Ρεκουνιώτη Κωνσταντίνα από Καλάβρυτα και απέκτησε ένα παιδί, τον Χρήστο-απεβίωσε. Με δεύτερη σύζυγο την Αλεξάνδρα Καρκούλια απέκτησε άλλα δύο παιδιά, την Μαρία και τον Βασίλειο.
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 10-12-1943 στο Σούβαρδο

 


Κατσανιώτης Ηλίας Του Αναστασίου

Γεωργός (1892-1943)
Ο Κατσανιώτης Ηλίας του Αναστασίου γεννήθηκε στο Κουρτέσι Ηλείας από τον Αναστάσιο Κατσανιώτη και την Ευγενία Φούγα
Είχε αδέλφια την Μαρί, την Βασιλική, την Ουρανία, τον Ιωάννη, τον Βασίλειο, τον Χρήστο, τον Αθανάσιο, τον Αντώνιο και τον Γεώργιο. 
Νυμφεύτηκε την Αποστολοπούλου Πολυτίμη από τους Ρωγούς Καλαβρύτων και απέκτησαν πέντε παιδιά, την Ευγενία, τον Γεώργιο, τον Αναστάσιο, την Παναγιώτα, την Παρασκευή

Κατσικόπουλος Δημήτριος Του Ιωάννη

Δικηγόρος (1872-1943)
Ο Κατσικόπουλος Δημήτριος γεννήθηκε στο Σκεπαστό Καλαβρύτων από τον Ιωάννη και την Αναστασία Κατσικοπούλου. Νυμφεύτηκε την Οικονομοπούλου Εύχαρη από Καλάβρυτα και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Παναγιώτη, την Αναστασία, την Ουρανία ,τον Ιωάννη και τον Αθανάσιο
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 10-12-1943 στο Σούβαρδο.

 



Παπαζαφειρόπουλος Δημήτριος Του Ηλία

Γεωργός
(1912-1943)
Ο Παπαζαφειρόπουλος Δημήτριος γεννήθηκε στους Ρωγούς Καλαβρύτων από τον Ηλία Παπαζαφειρόπουλο και την Μαργαρίτα Τρυποδέντρη. Είχε άλλα εφτά αδέλφια: τον Αργύριο (εκτελέστηκε στις 08-12-43 στους Ρωγούς), το Γιώργο (απεβίωσε), 43 στους Ρωγούς), τον Χαράλαμπο, την Πατρούλα, τη Ναταλία (απεβίωσε), τη Δέσποινα και τη Βασιλική.
Νυμφεύτηκε την Γκριτζιά Σοφία από Ρωγούς Καλαβρύτων και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Μαργαρίτα, την Διαμάντω, τον Γεώργιο, την Αγγελική 
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 10-12-1943 στο Σούβαρδο

 

Ροδόπουλος Ιωάννης Του Αθανασίου

Φοιτητής
(1920-1943)
Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα από τον Αθανάσιο Ροδόπουλο και την Αθηνά Παπαροδοπούλου από τα Τσουκαλέικα Πατρών. Είχε άλλα δύο αδέλφια: τον Λεωνίδα και την Κατίνα (πέθανε το 1935, σε ηλικία 15 ετών).
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 10-12-1943 στο Σούβαρδο

Σιορόκος Αντώνιος Του Νικολάου

-63- (από τα Βραχνεϊκα)
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Βραχνί , στις 10-12-43.

Σωτηρακόπουλος Παύλος Του Παναγιώτη

Γεωργός
(1924-1943)
Ο Σωτηρακόπουλος Παύλος γεννήθηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων από τον Παναγιώτη και την Ελένη Σωτηρακοπούλου. Είχε έξι αδέλφια, τον Αγγελή, τον Αντώνιο , τον Σπύρο, τον Μιχάλη, τον Γρηγόριο και τον Γεώργιο. Ήταν άγαμος
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Βραχνί , στις 10-12-43.

Σιορώκος Νικόλαος Του Αντωνίου

(1915-1943)
Ο Σιορώκος Νικόλαος γεννήθηκε στα Βραχναιίκα Πατρών από τον Αντώνιο και την Μαρία Σιορώκου. Νυμφεύτηκε την Νικολαΐδη Θεώνη από Βραχναιίκα Πατρών και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Ιωάννη, την Μαρία, την Ανδριάννα και τον Ανδρέα
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Βραχνί , στις 10-12-43.

 

Τσιρώνης Ανδρέας Του Δημητρίου

(1900-1943)
Ο Τσιρώνης Ανδρέας γεννήθηκε στα Βραχναίικα Πατρών από τον Δημήτριο και την Τασία Τσιρώνη. Νυμφεύτηκε την Σπηλιοπούλου Πολυξένη από Βραχναιικα Πατρών και απέκτησαν τρία παιδιά, την Τασία, την Αντιγόνη και τον Δημήτριο
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Βραχνί , στις 10-12-43.

Την επομένη της εισόδου των Γερμανών στα Καλάβρυτα, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν πέντε πολίτες και τους οδηγούν στην τοποθεσία με την επωνυμία «Αυχένας Πριολίθου», όπου και τους εκτέλεσαν.
Παρακάτω, ο γιος ενός εκ των εκτελεσθέντων, ο Ηλίας Λιακόπουλος, καταθέτει τη δική του μαρτυρία και εκδοχή για το απάνθρωπο αυτό γεγονός.

Μαρτυρία Λιακόπουλου Ηλία

[...] Οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα ημέρα Πέμπτη. Φαίνεται ότι είχαν αποφασίσει να κάνουν την εκτέλεση την πρώτη μέρα, γιατί μάζευαν όλους τους άρρενες στο κέντρο της πόλεως με την δήθεν δικαιολογία ότι θέλουν να τους μιλήσουνε, ενώ γύρω-γύρω είχαν αυτοκίνητα με πολυβόλα κρυμμένα μέσα. Μερικοί Καλαβρυτινοί που πηγαίνανε στην πλατεία, είδαν τα αυτοκίνητα και γυρίσανε πίσω, όπως ο πατέρας του Πάνου του Μπράτσικα, δύο άλλοι εργάτες που εργάζονταν στο μεταλλείο και μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου. Γυρίζοντας πίσω έλεγαν στους άλλους που κατεβαίνανε στη συγκέντρωση: 
«Μην πάτε. Οι Γερμανοί έχουνε πολυβόλα και ίσως σας σκοτώσουνε. Κοροϊδεύουν, δεν θα μας βάλουν λόγο».
Και ξαφνικά σταμάτησε η εισροή του κόσμου προς την πλατεία. Τότε οι Γερμανοί έστειλαν περιπόλους έξω και πιάσανε 4-5 άτομα, τους οποίους θεώρησαν υπεύθυνους, γιατί διέδιδαν «ψευδείς» ειδήσεις και εμπόδιζαν τον κόσμο να προσέλθει στην πλατεία. Μεταξύ αυτών συλλάβανε και τον πατέρα μου, τον οποίο τον πιάσανε μπροστά σχεδόν στο σπίτι μας. Από του Βαλιμίτη το ύψωμα τον είδαν που έλεγε στους άλλους 
«Γυρίστε πίσω, θα σας σκοτώσουν οι Γερμανοί».
Τον διέταξαν να σταματήσει. Αυτός έτρεξε προς ένα λαγκάδι. Μια δεύτερη όμως περίπολος από την πλευρά του νεκροταφείου, τον είδε και τον πιάσανε σχεδόν μπροστά στο σπίτι μας.
Τους κλείσανε στο ξενοδοχείο του Δαλιάνη, δίπλα στην εκκλησία. Είπαν ότι θα τους πέρναγαν από στρατοδικείο. Ωστόσο, την άλλη μέρα τους βάλανε σε οχήματα και τους εκτέλεσαν στον Αυχένα Πριολίθου, αφού πρώτα τους υποχρέωσαν να σκάψουν τον τάφο τους…
Εμείς για ένα σχεδόν μήνα τον θεωρούσαμε ζωντανό. Η μητέρα μου πίστευε ότι ή τον είχαν πάρει για όμηρο ή τον είχαν οδηγήσει στη φυλακή σε άλλη πολιτεία. Γρήγορα όμως οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν. Μετά την καταστροφή, κατά τα μέσα του Γενάρη του ’44, το φοβερό γεγονός της εκτέλεσης το μάθαμε από κάποιους χωρικούς από τον Πριόλιθο, συγχωριανούς του πατέρα μου. Έφυγε η μητέρα μου και πήγε εκεί επάνω, στον Αυχένα, ξέθαψε τον πατέρα μου και τον μετέφερε -χωρίς καμιά βοήθεια- πάνω σε μια σκάλα για φέρετρο κάτω στο νεκροταφείο, όπου τον ενταφίασε σε οικογενειακό τάφο". 
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 13-12-43 – Στα μονοπάτια της μνήμης», Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος», Καλάβρυτα 2011]
Περισσότερα www.dmko.gr. Ψηφιακό απόθεμα/ Εκτελεσθέντες. Μαρτυρικές πόλεις και χωριά.

Φωτο 1 Το Μνημείο στο Βραχνί
Φωτο 2 Το Μνημείο στον Αυχένα Πριολίθου,

 

ΠΗΓΗ: www.dmko.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις