Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

To πατσατζίδικο του κυρ - Φώτη, το ποδήλατο και η βιομηχανική Πάτρα

To πατσατζίδικο του κυρ - Φώτη, το ποδήλ...

Απόσπασμα από «Αγκινάρες με αλάτι»

Το απόσπασμα που ακολουθεί από το βιβλίο του Αθανάσιου Κούστα «Αγκινάρες με αλάτι» μας μεταφέρει σε μια άλλη Πάτρα. Σε μια πόλη που είχε εργοστάσια με πλήθος εργατών, όπως ο Λαδόπουλος, η ΒΕΣΟ, η Πειραϊκή - Πατραϊκή και ο κόσμος μπορούσε να απολαύσει τα μπάνια του στις Ιτιές. Οι δε μετακινήσεις,  γίνονταν σε κάποιες περιπτώσεις απλά με ένα ποδήλατο.

"Το καλοκαίρι, τα πρωινά, μόλις τελείωναν οι εργασίες της προετοιμασίας, με φόρτωνε στη σκάρα και με το ποδήλατο πηγαίναμε στις Ιτιές για μπάνιο. Περνούσαμε μπροστά από τα μεγάλα εργοστάσια της ΒΕΣΟ, του Λαδόπουλου, της Πειραϊκής-Πατραϊκής και του Σπηλιόπουλου. Το εργοστάσιο του Λαδόπουλου έκανε διάλειμμα για μιάμιση ώρα και τότε πολλοί εργάτες και τεχνίτες πήγαιναν στα γύρω μαγέρικα για το μεσημεριανό τους. Το πιο ονομαστό μαγέρικο της περιοχής, όμως, ήταν του κυρ Φώτη Στεργίου.

Το πατσατζίδικο του κυρ Φώτη (η «ταβέρνα του πατσά», όπως την έλεγαν) ήταν δίπλα στα Σφαγεία. Ένα μεσημέρι, στην επιστροφή από το μπάνιο, καθίσαμε κι εμείς εκεί, για να απολαύσει ο Στέφανος πατσά μοσχαρίσιο με σκορδοστούμπι. Το μαγαζί ήταν γεμάτο από εργάτες του Λαδόπουλου, που έκαναν το διάλειμμά τους για πατσά λαδορίγανη και ξεκούραση. Στους μεσημεριανούς πελάτες υπήρχαν επίσης καροτσέρηδες και εκδοροσφαγείς. Όμως τα βράδια, συχνά, είχε ως πελάτες βιομήχανους και επιχειρηματίες της Πάτρας, που είχαν το δικό τους έτοιμο τραπέζι, στρωμένο με λινό τραπεζομάντιλο.

Ο κυρ Φώτης είχε κι άλλες πολλές δικές του συνταγές, όπως γαρδουμπάκια κοκκινιστά και μουσουδαύτια με σκορδοστούμπι. Επίσης, είχε και μοσχαρίσια πόδια στο λαδόχαρτο, ψημένα σε καντινέλλες (λευκές ταβλίτσες από συσκευασίες μεταφοράς ή τσατουμάδες). Ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ ήταν η πηχτή και η μοσχαροκεφαλή γκιούλμπασι. Για τους μπατίρηδες είχε φυλαγμένους στο ψυγείο του πάγου μεζέδες, που τους έλεγε βρωμάκια. Ήταν μαγειρεμένα κόκαλα με υπολείμματα χόνδρων και κρέατος, που τα καθάριζαν τα φτωχαδάκια με τον σουγιά, πίνοντας το κρασάκι τους. Είχε όμως και τον κρασομεζέ του φτωχού, όπως τον έλεγε, που ήταν ξινόμηλο χτυπητό με κουτάλι και αλατοπίπερο.

Το μαγαζί είχε και τραπεζάκια έξω για δροσιά, καθώς κάτω από τον στενό δρόμο βρισκόταν η μικρή παραλία που έσκαγε το κύμα. Κάποια πρωινά έβγαινε η τράτα, και ο κυρ Φώτης εκείνες τις ημέρες θα μαγείρευε και πατσά από σκλεμπού λαδορίγανη, όπως και μπουργέτο με ράντζες και γατσουλίνια.

Τα διπλοσκέλετα ποδήλατα είχαν άδεια και πινακίδα, αλλά απαγορευόταν συνεπιβάτης καθήμενος επί της σκάρας, και τα όργανα της τάξης έδειχναν υπερβολική αυστηρότητα σε αυτό. Έτσι, όταν πλησιάζαμε στο Αστυνομικό Τμήμα της παραλιακής, κατεβαίναμε από το ποδήλατο, την κάναμε ποδαράτο και, μετά το κρίσιμο σημείο, ανεβαίναμε πάλι.

Τα μεσημέρια που γυρίζαμε, στις δώδεκα, σφύριζε η μπουρού του εργοστασίου του Λαδόπουλου για το διάλειμμα της μιάμισης ώρας. Η μπουρού δούλευε με ατμό και ακουγόταν από την Πάτρα μέχρι το Μιντιλόγλι. Το πρωί σφύριζε στις οκτώ παρά είκοσι την προειδοποιητική, ώστε αυτοί που έμεναν κοντά να ξεκινήσουν για τη βάρδια των οκτώ. Στις πεντέμισι το απόγευμα σχόλαγε η βάρδια. Γέμιζαν οι δρόμοι με εργάτες και εργάτριες που, μαζί με το συφερτάσι τους, έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής μέσω της Ιεροθέου ή της Βορείου Ηπείρου".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις