Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η ιστορική βίλα του Άγγελου Σικελιανού στο Ξυλόκαστρο αποτελεί τμήμα υπερπολυτελούς ξενοδοχείου

Η ιστορική βίλα του Άγγελου Σικελιανού σ...

Αυτή είναι η ιστορία της

Ο μεγάλος μας ποιητής, ο Άγγελος Σικελιανός, έζησε για 20 χρόνια στην περιοχή του Ξυλοκάστρου, και το πέρασμα αυτό άφησε πίσω του, εκτός από το ιδιότυπο σπίτι του, τη βίλα, πολλές μνήμες μιας παραμυθένιας ζωής και μιας ξεχωριστής παρουσίας.

Η κατασκευή της βίλας που σχεδίασε ο ίδιος ο ποιητής, ολοκληρώθηκε το 1916, όπου μαζί με την αμερικανίδα πρώτη του σύζυγο, Έυα Πάλμερ, φιλοξένησαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Καρυωτάκη και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, το μοναδικής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας οικοδόμημα περνά στα χέρια του Σπύρου Τυπάλδου, ο οποίος αναγνώρισε τόσο την πολιτιστική όσο και την τουριστική του αξίας. Με επίκεντρο τη βίλλα του Σικελιανού και το πευκοδάσος του Ξυλοκάστρου, τον Πευκιά, ο Έλληνας εφοπλιστής δημιούργησε την πρώτη οργανωμένη τουριστική επιχείρηση στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την ομώνυμη ακτοπλοϊκή εταιρεία, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Αρχικά η επιχείρηση, κατασκεύασε ξύλινα μπάνγκαλοους 20-25 τ.μ., όπου σε συνδυασμό με τις ακτοπλοϊκές μεταφορές της οικογένειας αποτέλεσε μία εξαιρετική επένδυση. Αργότερα, δημιουργήθηκε ξενοδοχείο θερινών διακοπών που λειτούργησε μέχρι το 2008.

Ωστόσο, το 1989, η βίλα χαρακτηρίζεται ως σημαντικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας και προστατεύεται από τη σχετική νομοθεσία. Το 2009, ξεκινάει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπλασης και οικοδομείται το Sikyon Coast Hotel & Resort, από τον Λεωνίδα Τυπάλδο, εγγονό του ιδρυτή. Το νέο σύγχρονο resort προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας, ενώ η βίλα αποτελεί ζωντανό κύτταρο του resort, καθώς εδώ διοργανώνονται δείπνα, καθώς και οργανωμένες ξεναγήσεις.

πηγη στοιχείων και φωτογραφιών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight