Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εκδήλωση με τίτλο "Μνήμες" για την επέτειο θανάτου του Κωστή Παλαμά

Πάτρα: Εκδήλωση με τίτλο "Μνήμες&qu...

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στις 27/2/2019 στις 19.00

Ένα άγνωστο στους πολλούς λογοτεχνικό περιοδικό, ένα σπάνιο τεύχος που κατασχέθηκε στην Πάτρα από τις αρχές Κατοχής και οι «βροντερές καμπάνες που δόνησαν την χώρα», στάθηκαν οι αφορμές της εκδήλωσης που διοργανώνει η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου του ποιητή στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

Στο 16ο τεύχος του περιοδικού του «ΑΧΑΙΚΑ» που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1943 και αμέσως κατασχέθηκε, ο Κων. Τριανταφύλλου επιμελείται το τελευταίο άρθρο, το οποίο περιγράφει το χρονικό της τέλεσης του φιλολογικού μνημόσυνου του Κωστή Παλαμά στην Πάτρα.

Από το χρονικό αυτό, αλλά και από το αρχείο των εφημερίδων της εποχής στο Μουσείο Τύπου των Πατρών, τεκμηριώνονται

-              Η άμεση αντίδραση του Δήμου, της Ένωσης Συντακτών και των πνευματικών ανθρώπων της πόλης, στο άγγελμα του θανάτου.

-              Η επιβεβαίωση ότι το φιλολογικό μνημόσυνο που επιτελέστηκε ήταν το πρώτο μεγάλο γεγονός στην μνήμη του Ποιητή στην Ελλάδα, έλαβε χώρα την Κυριακή 21 Μαρτίου 1943, ενώ το φιλολογικό μνημόσυνο στην Αθήνα (θέατρο Μαρίκας Κοτοπούλη) αναγγέλλεται για την 31η Μαρτίου 1943.

-              Ο σημαντικός απόηχος του μνημόσυνου των Πατρών που μετά την ολοκλήρωσή του στο θέατρο «Απόλλων», προκάλεσε πλήθος αντίστοιχων γεγονότων στα σχολεία της Πάτρας και της Αχαΐας.

Η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» λοιπόν συνδιοργανώνει με την «Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας» την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στις 19.00 το απόγευμα, την εκδήλωση «Μνήμες», ως αναβίωση αυτής της ιστορικής για την Πάτρα στιγμής, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Την εκδήλωσή συντονίζει ο ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος που παίζει στην θεατρική παράσταση «Τρισεύγενη» του Παλαμά που έχει ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.  Η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» ευχαριστεί τέλος τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων για την υποστήριξή του στην εκδήλωση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις