Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

SOLD OUT ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΟΙ "ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ" ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΝΗ ΣΟΠΡΑΝΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

SOLD OUT ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΟΙ "ΓΑΜΟ...

Ξεκινάει 27 Μαρτίου η δημοφιλής όπερα

Η Πατρινή σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη μετά τη «Λουτσία Ντι Λαμερμούρ» του Ντονιτζέτι, θα την δούμε σε μία ολοκαίνουρια, εντυπωσιακή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την όπερα «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη και μουσική διεύθυνση Μάριου Παπαδόπουλου και Γιώργου Μπαλατσινού. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης είχε συνεργαστεί και με το όπερα στούντιο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Θοδωρή Αμπαζή.

Η αριστουργηματική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, επιστρέφει λοιπόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1786, τρία χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Το κείμενο του Λορέντσο ντα Πόντε, που βασίζεται στην πεντάπρακτη κωμωδία του Μπωμαρσαί «Η τρελή ημέρα ή Ο γάμος του Φίγκαρο», απηχεί την ταραγμένη εποχή και την ένταση στις σχέσεις των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων: του Κόμη και της Κόμησσας, και των υπηρετών τους Σουζάννας και Φίγκαρο. Συγκεκριμένα, η υπόθεση των Γάμων αφορά την προσπάθεια του Φίγκαρο και της Σουζάννας να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους παρά τα εμπόδια που θέτει ο Κόμης.

Η αριστουργηματική μουσική του Μότσαρτ επιτυγχάνει να φωτίσει από πολλές διαφορετικές πλευρές τα πρόσωπα του έργου μέσα από την ορχήστρα, η οποία αναλαμβάνει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς το ύφος της μουσικής -νοσταλγικό, ζωηρό, αγωνιώδες, θυελλώδες ή ιλαρό- μας αποκαλύπτει περισσότερα για τον χαρακτήρα, τις σκέψεις και την ποιότητα των συναισθημάτων τους.

Αλλά και το ποιητικό κείμενο του Ντα Πόντε έχει ζωηρό θεατρικό ρυθμό: Οι απρόσμενες καταστάσεις έρχονται πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Ακόμα και οι γελοιογραφικές υπερβολές, όπως, λόγου χάριν, η παρωδία έργων όπου «χαμένοι» συγγενείς ξαναβρίσκονται μετά από δεκαετίες, εντάσσονται με μεγάλη τέχνη.

«Οι Γάμοι του Φίγκαρο, όπως και τα υπόλοιπα έργα της συνεργασίας Μότσαρτ-Ντα Πόντε, υποφέρουν συχνά από την αδιαμφισβήτητη ένταξή τους στην κατηγορία των διαχρονικών αριστουργημάτων: Ο παιγνιώδης, κωμικός, ακόμη και φαρσικός τους χαρακτήρας, υπερκεράζεται μπροστά στο θάμβος που προξενεί η μουσική τους ιδιοφυΐα, αλλά και η πυκνότητα των νοημάτων που συναρθρώνονται μέσα από την ιδεώδη συνύπαρξη μουσικής και λόγου», αναφέρει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Επίσης προσθέτει ότι «η νέα αυτή παραγωγή του έργου για την Εθνική Λυρική Σκηνή εστιάζει στον κωμικό, αλλά και παράδοξο κόσμο της όπερας του Μότσαρτ και επιχειρεί να αναδείξει τις λεπτές αποχρώσεις της μουσικοθεατρικής ιδιοφυΐας του συνθέτη. Μέσα σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που συνθέτει ένα σύμπαν ρετρό παραδοξότητας, οι ήρωες του Μότσαρτ μετατρέπονται σε γρανάζια ενός αλλόκοτου κόσμου, που συντίθεται από τις θεατρικές λεπτομέρειες της όπερας, ενώ υπογραμμίζεται η διαχρονική πάλη για κοινωνική ανέλιξη και αξιοπρέπεια», προσθέτει.

Συγγραφέας: Αγγέλα Σαρόγλου

Σκηνικά: Γιάννης Κατρανίτσας

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος.

Ερμηνεύουν οι: Δημήτρη Τηλιακός, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Παναγιώτης Οικονόμου, Άρτεμις Μπόγρη, Διονύσης Σούρμπης, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Γιάννης Σελητσανιώτης, Μιράντα Μακρυνιώτη κ.α.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου 2019.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

29, 31 Μαρτίου 2019

12, 14, 16, 17, 20 Απριλίου 2019

Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακές: 18.30).

Η καταξιωμένη Πατρινή σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη υποδύεται το ρόλο της Σουζάννα μαζί με την Χρύσα Μαλιαμάνη.
Βασιλική Καραγιάννη: (29/3 & 12, 14, 16/4)
Χρύσα Μαλιαμάνη: (27, 31/3 & 17, 20/4)

Τον Κόμη Αλμαβίβα ερμηνεύουν οι:

Δημήτρης Τηλιακός (29/3 & 12, 14/4)

Διονύσης Σούρμπης (27, 31/3 & 16, 17, 20/4)

Την κόμησσα Αλμαβίβα οι:

Μαρία Μητσοπούλου (29/3 & 12, 14, 16/4)

Μυρσίνη Μαργαρίτη (27, 31/3 & 17, 20/4)

ΦΙΓΚΑΡΟ:

Παναγιώτης Οικονόμου (29/3 & 12, 14, 16/4)

Γιάννης Σελητσανιώτης (27, 31/3 & 17, 20/4).

Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ

Λεωφόρος Συγγρού 364, Αθήνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture