Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έτσι θα γίνει η Αγυιά: Μονοπάτια, παγκάκια και κιόσκια στο άλσος και πεζογέφυρες μέσα στο έλος – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Έτσι θα γίνει η Αγυιά: Μονοπάτια, παγκάκ...
Βγενόπουλος Φάνης

Όλα αυτά θα συμβούν με την ολοκλήρωση δυο έργων στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας

Πώς θα σας φαινόταν εάν με το ποδήλατό σας ξεκινούσατε από τον Γλαύκο και φτάνατε μέχρι το έλος της Αγυιάς, διατρέχοντας όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας; Και όταν φτάνατε στο έλος, αφήνατε το ποδήλατο και περπατούσατε ή να τρέχατε σε ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, κάτω από τα δέντρα, και όταν κουραζόσασταν να σταματούσατε σε ένα κιόσκι ή σε ένα παγκάκι;

Και όχι μόνο αυτό. Να μπορούσατε να βρεθείτε στην «καρδιά» του έλους, περπατώντας πάνω σε υπερυψωμένες από το νερό ξύλινες πεζογέφυρες, να παρατηρήσετε από απόσταση αναπνοής τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στο έλος της Αγυιάς;

Όλα αυτά θα συμβούν με την ολοκλήρωση δυο έργων στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Το πρώτο αφορά τον ποδηλατόδρομο που θα ενώνει το Νότιο Πάρκο με την περιοχή της πλαζ  μέσω των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Όθωνος-Αμαλίας και Ακτής Δυμαίων θα καταλήγει στο νότιο πάρκο, όπου εκεί ήδη λειτουργεί ποδηλατόδρομος.

Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια.

Το δεύτερο έργο, αφορά την ανάπλαση του έλους της Αγυιάς που θα απασχολήσει στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, στις την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Στη συνεδρίαση το Σώμα θα κληθεί θα εγκρίνει την οριστική μελέτη του έργου «Ανάπλαση- αξιοποίηση περιοχής Camping- έλους Αγυιάς», προϋπολογισμού 3.145.000,00 € καθώς και την υποβολή της πρότασης για την ένταξη του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα», άξονας προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος- Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον».

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να βρουν οι Πατρινοί διέξοδο στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Το thebest.gr παρουσιάζει σήμερα τις μακέτες του έργου ανάπλασης, οι οποίες μαζί με τη μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα κατατεθούν προς χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:

Δημιουργία ξύλινων διαδρόμων περιπάτου (πεζογέφυρες) ύψους ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια του νερού μέσα στην «καρδιά» του έλους, ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος.

Δύο διαδρομές με πατημένο χώμα για μαζική άθληση και περίπατο.

Ποδηλατόδρομος από την Κανελλοπούλου (στο ύψος του παλιού κολυμβητηρίου) μέχρι την Πλαζ. Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος θα συνδέεται με τον ποδηλατόδρομο που προβλέπεται να γίνει κατά μήκος της παραλιακής και θα φτάνει μέχρι τον Γλαύκο.

Χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Επίσης, στο έλος και τον περιβάλλοντα χώρο θα εγκατασταθούν κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, φωτισμός, ενώ θα εκπονηθεί και μελέτη για την πυροπροστασία του.

Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, τραπεζόπαγκοι, απορριμματοδέκτες, επιδαπέδια φωτιστικά, βρύσες, βάσεις στήριξης ποδηλάτων)

Φύτευση με κατάλληλους θάμνους και δέντρα.

Προβλέπεται η κατασκευή των ακολούθων κατασκευών:

-Κιόσκια με θέσεις θέας του έλους

-Κιόσκια πληροφόρησης

-Παρατηρητήρια της άγριας ζωής

-Hide (παρατηρητήριο μέσα στο έλος)

-Κέντρο οικολογικής ευαισθητοποίησης με στέγαστρο από φωτοβολταϊκά πάνελς (100,00μ2)

-Control room και w.c.(38,50μ2)

Η διαμόρφωση του έλους συνίσταται σε έναν δίκτυο διαδρομών, μέσου πλάτος 3,5 μ. που δημιουργεί έναν Περίπατο οικολογικής ευαισθητοποίησης περιμετρικά στο έλος, μια αθλητική διαδρομή που διασχίζει την περιοχή.

Κατά μήκος των διαδρομών αυτών θα υπάρχουν κιόσκια με καθιστικά και με υλικό πληροφόρησης για το έλος, παρατηρητήρια της πανίδας, οργανωμένες θέσεις για πικ-νικ.

Στο έργο της διαμόρφωσης του Οικολογικού πάρκου του έλους προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:

Χωματουργικές εργασίες - εκσκαφές και επιχώσεις

Επιστρώσεις εξωτερικού χώρου με διάφορα υλικά, όπως ξύλινα δάπεδα, σκυροδετήσεις, επιστρώσεις πατημένου χώματος, κλπ

Ξύλινες κατασκευές διάφορων τύπων

Κατασκευή δικτύων πυρόσβεσης, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού

Το έργο έχει ως στόχο την προστασία, αναστήλωση και βιώσιμη χρήση των περιοχών Natura 2000: Προστασία του Περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, και ειδικότερα τις επενδύσεις για την προστασία εθνικά προστατευόμενων περιοχών που δεν καλύπτονται από Φορέα Διαχείρισης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις