Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Η «αριθμητική» των δημοτικών εκλογών – Το 3,5% του ενεργού πληθυσμού δυνητικά υποψήφιο

Πάτρα: Η «αριθμητική» των δημοτικών εκλο...

Πονοκέφαλος η συγκρότηση πλήρους ψηφοδελτίου

Μεγάλη δυσκολία έχει αποκτήσει για τους επικεφαλής Δημάρχους Πατρέων η κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους, στην περίπτωση ειδικά που θέλουν να κατεβάσουν τον προσεχή Μάιο την μέγιστη δυνατή ομάδα που προβλέπει πλέον ο σχετικός Νόμος. Όπως εξηγούσε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του thebest.gr για να συμβεί αυτό ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος θα πρέπει να βρει περίπου 270 άτομα που να θέλουν να είναι υποψήφιοι με την παράταξή του, μεταξύ των οποίων το 40% θα πρέπει να είναι γυναίκες.

Τούτο σημαίνει εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που σήμερα φθάνουν στους 12, κατάρτιζαν πλήρη ομάδα θα απαιτούνταν περίπου 3.400 συμπολίτες, με άλλα λόγια δηλαδή περίπου 3,5% του ενεργού πληθυσμού της πόλης θα έπρεπε να ενταχθεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο. Πώς προκύπτει η ανάλυση;

Ο Νόμος προβλέπει πλέον ότι ένας συνδυασμός μπορεί να εντάξει στη λίστα του ως ελάχιστο τον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στα Τοπικά Συμβούλια συν ένα 50%. Τούτο για το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας που αριθμεί 49 μέλη σημαίνει ότι οι υποψήφιοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 75.

Άρα λοιπόν μονάχα για το Δημοτικό Συμβούλιο οι 12 επίδοξοι Δήμαρχοι αναζητούν μέχρι και 900 υποψήφιους. Από εκεί και πέρα το πολύπλοκο παζλ περιλαμβάνει τα 4 Διαμερίσματα της πόλης (Κεντρικό, Ανατολικό, Νότιο, Αρκτικό), τις Τοπικές Κοινότητες της Πάτρας, τις Τοπικές Κοινότητες των πρώην Δήμων (Ρίο, Μεσσάτιδα, Βραχνέικα, Παραλία), και άλλες ακόμα μικρότερες Τοπικές Κοινότητες.

Όσο κι αν οι συνδυασμοί δεν υποχρεούνται να κατεβάσουν ψηφοδέλτια, πόσο μάλλον πλήρη, σε όλες αυτά τα Συμβούλια, στην περίπτωση που θα θελήσουν να βάλουν υποψηφίους ο πονοκέφαλος αυξάνεται.

Για τα επιμέρους αυτά συμβούλια οι «αριθμητική» έχει ως εξής:

-Στο Κεντρικό Διαμέρισμα εκλέγονται 15 σύμβουλοι. Οι υποψήφιοι των συνδυασμών μπορεί να είναι από 15 έως και 23.

-Στο Αρκτικό, Νότιο και Ανατολικό Διαμέρισμα εκλέγονται 11 σύμβουλοι, άρα οι υποψήφιοι μπορεί να είναι μέχρι 17.

-Στις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πάτρας εκλέγονται 5 σύμβουλοι άρα οι υποψήφιοι μπορεί να είναι μέχρι 8.

-Στις Τοπικές Κοινότητες Παραλίας, Βραχναιίκων, Μεσσάτιδας και Ρίου (με πληθυσμό από 2.000 έως 10.000 κατοίκους) το συμβούλιο είναι 7μελές άρα οι υποψήφιοι δύνανται να είναι έως 11.

-Στις Τοπικές Κοινότητες των ίδιων περιοχών με πληθυσμό από 300 άτομα μέχρι 2.000, τα συμβούλια είναι 5μελή, άρα οι υποψήφιοι μπορεί να είναι έως 7.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις