Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απόδραση στην Άνδρο

Πανέμορφες παραλίες, πλούσια βλάστηση και παραδοσιακοί οικισμοί

Άποψη της Χώρας
Άποψη της Χώρας

Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να τελείωσαν για πολλούς ωστόσο το καλοκαίρι είναι ακόμα και εδώ και για όσους έχει μείνει ακόμα κάποιο απόθεμα χρημάτων και χρόνου μια τελευταία απόδραση σε κάποιο κοντινό προορισμό είναι ίσως ο ιδανικότερος τρόπος για να το αποχαιρετίσουν. Ένας απ’ αυτούς, καθώς απέχει περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα είναι η Άνδρος. Σοφιστικέ και αρχοντική, χωρίς να έχει παραδοθεί στο μαζικό τουρισμό, δεν είναι το τυπικό κυκλαδονήσι αφού το καταπράσινο τοπίο της κοντράρεται έντονα με τους βράχους των υπόλοιπων νησιών του συμπλέγματος.

Το νησί έχει αρκετά ρέματα, πολλές πηγές και πλούσια βλάστηση με πλατάνια, καρυδιές και βελανιδιές.

Η παραλία της Γριάς το Πήδημα
Η παραλία της Γριάς το Πήδημα

Οι παραλίες του νησιού είναι αρκετές και εύκολα προσβάσιμες οι περισσότερες, με ομορφότερες αυτές στα βόρεια που όμως τις «πιάνει» συχνά ο αέρας. Στη δυτική πλευρά της Ανδρου βρίσκονται οι μεγάλες υπήνεμες αμμώδεις παραλίες του νησιού, εύκολα προσπελάσιμες και αξιοποιημένες τουριστικά. Όσοι αναζητούν ησυχία και άγρια ομορφιά, θα τη βρουν στις παραλίες της βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής πλευράς.

Παραλία Άχλα
Παραλία Άχλα

Από τις πιο γνωστές είναι η παραλία της Άχλας όπου ο ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα, δημιουργώντας καταφύγιο για πολλά ζώα αλλά και ιδανικό μέρος για πολλές ποικιλίες της χλωρίδας αλλά και της Γριάς το Πήδημα.

Από τις ομορφότερες παραλίες είναι και ο Φελλός στη  ΒΔ ακτή του νησιού του νησιού, 4,5 χλμ. βόρεια του Γαυρίου. Είναι αμμουδιά και την πιάνει ο βόρειος άνεμος. Κοντά βρίσκονται οι παραλίες Κούρταλη και Σέλκι.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται και ο Άγιος Πέτρος. Έχει μεγάλη αμμουδιά και ρηχή θάλασσα ενώ στην περιοχή θα βρείτε και ταβέρνες.

Άλλες παραλίες είναι η παραλία στο Μπατσί, η χρυσή Άμμος μεταξύ Γαυρίου και Μπατσί και άλλες στα βορειοανατολικά του νησιού. Θα βρείτε επίσης τις μικρές παραλίες του Πύργου και Βλυχάδας, τις παραλίες Αθλενι, Βώροι, Μονή, Μεγάλη Πρέζα, Κυπρί, Ζόρικος και πολλές άλλες.

Xrysi Ammos
Η Χρυσή Άμμος

Η Χώρα διαθέτει αξιόλογη υποδομή σε ξενοδοχεία –κάποια από αυτά σε παλιά αρχοντικά– αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το λιμάνι του νησιού, το Γαύριο, με το γραφικό μέσα οικισμό του, διαθέτει αρκετά καταλύματα και το προτιμούν όσοι αναζητούν ήρεμες διακοπές, κοντά σε οργανωμένες παραλίες. Το Μπατσί, στα δυτικά, είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Άνδρου. Η οργανωμένη παραλία μπροστά του είναι γεμάτη καφετέριες και εστιατόρια, μπαράκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Στο Μπατσί χτυπάει και η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης για επισκέπτες και ντόπιους. Νότια, απλώνεται η περιοχή του Κορθίου, με τους υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, όπως η Αγία Τριάδα, τα Αϊδόνια, η Πίσω Μεριά, ο οικισμός του Κοχύλου και το Συνετί.

Φελλός
Φελλός

Αξίζει να δείτε:

Το Κάστρο της Χώρας, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Άνδρου, που χτίστηκε από τον Μαρίνο Δάδαλο, αφού κατέκτησε το νησί.

Επίσης το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου, ένα τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στη Χώρα, με μια μεγάλη συλλογή ναυτικών εργαλείων, μοντέλα των πλοίων και φωτογραφίες.

Δημοφιλής προορισμός είναι και η πηγή Σαριζα, στο χωριό Αποίκια, 4 χλμ δυτικά της Χώρας.

Πως θα πάτε

Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο, με τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα, ενώ τα λιμάνια στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι διαθέτουν υποδομή ιδιωτικών και αλιευτικών σκαφών. Επίσης το νησί συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια πλοίων με Τήνο και Μύκονο.

Όσο για τις μεταφορές σας στο νησί, αν δεν πάρετε αυτοκίνητο,  υπάρχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία που ενώνουν το Γαύριο με το Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι αλλά και αρκετά ταξί.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By