Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς των ελληνικών επιχειρήσεων που είχαν προγραμματίσει να συμμετάσχουν στην προσεχή SIAL 2020 τον Οκτώβριο στο Παρίσι. Κι αυτό γιατί αμιγώς εξαγωγικές εταιρείες όπως η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας, η οποία αποκομίζει το 95% του τζίρου της από τις διεθνείς πωλήσεις φέτας καθώς και η γαλακτοβιομηχανία Καράλης της Ηπείρου με 50% των πωλήσεών της να προέρχονται από εξαγωγές, θα επισκεφθούν κανονικά την έκθεση, εφόσον αυτή διεξαχθεί απρόσκοπτα.

Στον αντίποδα, επιχειρήσεις όπως είναι η θεσσαλική ΕΨΑ, ο Κάμπος Χίου, και η Αgrino, επισημαίνουν ότι τα ισχύοντα δεδομένα που διαμορφώνει η νόσος Covid-19 μεταβάλλουν τον σχεδιασμό τους και δεν θα επισκεφθούν την έκθεση.

Βασίλης Ρούσσας, (Ρούσσας Α.Ε).: Η  θέση μας είναι εκεί 

«Σε κάθε περίπτωση η δουλειά μας και η θέση μας είναι εκεί. Θα είμαστε από τους τελευταίους που θα πουν όχι και ευελπιστούμε ότι θα έχουν λυθεί όλα τα τεχνικά ζητήματα έως τον Οκτώβριο. Οι πελάτες μας θέλουν να μας δουν εκεί. Εξάλλου στις εκθέσεις έρχονται άνθρωποι που τις επισκέπτονται στοχευμένα για να εξυπηρετήσουν ανάγκες της δουλειάς τους. Τις περισσότερες φορές έχει σημασία και το προϊόν που εμπορεύεται η κάθε επιχείρηση. Η φέτα μας είναι πρωτοπόρος και ενισχύει σημαντικά τη δραστηριότητά μας, ενώ το ποσοστό των διεθνών πωλήσεών μας ανέρχεται στο 95%. Εκτίμησή μου είναι πως όταν έρθει η ώρα της έκθεσης, θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, θα έχει περάσει το τουριστικό καλοκαίρι, και θα έχουν αναβαθμιστεί πολύ οι οδηγίες για το πως ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο, ενώ τα περίπτερα ίσως να μεταλλαχθούν σε ένα βαθμό ως προς την παρουσία και το στήσιμό τους σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα». 

Μιχάλης Τσαούτος, (ΕΨΑ): Δεν θα πάμε

«Εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, δεν θα συμμετάσχουμε. Oι τιμές και το γενικό κόστος για τη συμμετοχή είναι τα ίδια και θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ λιγότερους επισκέπτες. Επομένως για το 2020 κλείνει ο κύκλος που ονομάζεται εκθέσεις για τις περισσότερες εταιρείες. Θα περιμένουμε να ηρεμήσει η αγορά και να μας δουν οι πελάτες στην επόμενη έκθεση. Θέτω ερωτηματικό για το εάν θα είναι εφικτή η συμμετοχή μας στη Gulfood του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια ακολουθεί η Anuga του 2021. Υπάρχουν ήδη αρκετές εκδηλώσεις κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο που έχουν αναβληθεί, οπότε θεωρώ ότι το κλίμα θα είναι ανάλογο και για τη SIAL». 

Τι λένε οι Γάλλοι διοργανωτές

O Nicolas Trentesaux, SIAL Network Managing Director, έστειλε επιστολή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ενημερώνοντας για τα προληπτικά μέτρα που έχει λάβει η διοργάνωση με στόχο την ασφαλή διεξαγωγή της έκθεσης. «Ετοιμάζουμε προσεκτικά μια σειρά διαφορετικών σεναρίων «δημόσιας υγείας», ώστε να μπορούμε να σας καλωσορίζουμε όλους σε ασφαλέστερες συνθήκες. Τα μέτρα που εφαρμόζονται θα συμμορφώνονται φυσικά με τους επίσημους κανόνες και είναι πιθανό να εξελιχθούν ανάλογα με τις περιστάσεις. Μελετούνται πολυάριθμα μέτρα, ορισμένα πιο τεχνικά, τα οποία στο σύνολό τους συνδέονται με την αυστηρή διαχείριση των ροών, μερικά εκ των οποίων είναι τα πιο προφανή όπως: η μάσκα, το συστηματικό πλύσιμο χεριών (απολυμαντικό χεριών), η απολύμανση και ο αερισμός χώρων, ψηφιοποίηση της κάρτας εισόδου. Μελετάμε επίσης ειδικές ρυθμίσεις για να οργανώσουμε γευσιγνωσίες ειδικά για τον τομέα μας: μεμονωμένες μερίδες και συσκευασίες, ερμητικά σφραγισμένοι κάδοι απορριμμάτων κ.λπ. Τέλος, η πρόσβαση στο εκθεσιακό κέντρο με αυτοκίνητα, ταξί, RER θα διέπεται από τα μέτρα που λαμβάνονται από την περιφερειακή αρχή, Ile de France».

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γ. Λαμπίρη Foodreporter)