Λαζαρίτικα 2019: Μουσικές και τραγούδια από τα νησιά στη Χαλάστρα

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την εκδήλωση «Λαζαρίτικα 2019» διοργανώνει ο Δήμος Δέλτα και το Χορευτικό Χαλάστρας του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού (ΚΠΟΔΔ) το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Χαλάστρας «Μυγδώνειο».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από το πρωί με τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων να βγαίνουν στους δρόμους του χωριού και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου, και θα κορυφωθεί το βράδυ με μια εκδήλωση που θα έχει θέμα «Της θάλασσας τα κύματα και του χορού πατήματα» και θα μεταφέρει τον πολιτισμό, τις μουσικές, τα τραγούδια και τους χορούς από τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας μας εδώ στην Μακεδονία μας! Φέτος όλα τα τμήματα ενηλίκων (συνολικά οκτώ), θα χορέψουν παραδοσιακά όπως πάντα, ενώ θα συμμετάσχει και το τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού.

«Με κάθε ευκαιρία οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι και οι άνθρωποί τους αναδεικνύουν τη βαθιά σχέση του Δήμου Δέλτα με τη γη και τη λαϊκή ορθόδοξη παράδοση. Εδώ τα έθιμα δεν αναβιώνουν αλλά συνεχίζονται, αποτελώντας μέρος της ζωής των κατοίκων. Το Χορευτικό Χαλάστρας του ΚΠΟΔΔ είναι ένας παραγωγικός φορέας πολιτισμού, που καλλιεργεί συστηματικά τη συλλογική εθνική συνείδηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή που ζούμε. Αξίζουν συγχαρητήρια από καρδιάς στους ανθρώπους που μέσα από τους συλλόγους προσφέρουν εθελοντικά στην αδιάκοπη συνέχεια του ελληνισμού. Προσκαλώ όλους τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν την εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου» δήλωσε ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.  

Τα Λαζαρίτικα είναι πολύ παλαιό έθιμο των ντόπιων κατοίκων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Χορευτικό τμήμα Χαλάστρας του Κοινωνικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα μέχρι και σήμερα. Το έθιμο ξεκινούσε από την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου και περιλάμβανε τραγούδια, θέατρο, έθιμα και χορούς της Χαλάστρας.

Όλα τα μικρά κορίτσια (και οι ανύπαντρες) μαζεύανε λουλούδια και στόλιζαν τα καλάθια τους και την επομένη φορούσαν τις παραδοσιακές εορταστικές φορεσιές τους, έβγαιναν στο χωριό από σπίτι σε σπίτι και λέγανε τα κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυραίοι τους έδιναν κεράσματα (αυγά, τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα) για να γεμίσουν τα καλάθια τους.

Το έθιμο γίνεται έτσι ακόμα και σήμερα με όλα τα κορίτσια από τα παιδικά χορευτικά τμήματα να βγαίνουν στους δρόμους του χωριού και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου και το βράδυ γίνεται μια χορευτική παράσταση από όλα τα τμήματα του χορευτικού μαζί με θεατρικό και τραγούδι.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.