Follow us

Brexit: "Όχι" σε έξοδο χωρίς συμφωνία αποφάσισε η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει αύριο Πέμπτη την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit: "Όχι" σε έξοδο χωρίς συμφωνία αποφάσισε η Βρετανία

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εγκρίνοντας τροπολογία που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση αποκλείοντας την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

Μετά την απόρριψη της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται αύριο Πέμπτη να ψηφίσει για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η παράταση της διαπραγμάτευσης.

Η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει αύριο Πέμπτη την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 20 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Λίγο νωρίτερα, με ψήφους 321 υπέρ έναντι 278 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την πρόταση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αποκλείοντας οριστικά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.

Οι βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αύριο επί νέας τροπολογίας για μία πιθανή παράταση του Brexit, με την κυβέρνηση να τονίζει επίσης ότι αν δεν έχει εγκριθεί καμία συμφωνία από το κοινοβούλιο έως τις 20 Μαρτίου, είναι απίθανο η ΕΕ να εγκρίνει χρονική παράταση του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαρτίου, χωρίς το Λονδίνο να έχει δώσει μια συγκεκριμένη αιτιολογία.

Την Τρίτη απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την Ε.Ε.

H Tερέζα Μέι επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή ότι το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης - αν και η ίδια έχει αντιταχθεί καθώς δεν θα προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο - και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ότι αποφασιστεί. Δεν θα είναι απλή υπόθεση η παράταση της διαδικασίας προειδοποίησε η Τ. Μέι
Παραίτηση

Η υφυπουργός Εργασίας και Συντάξεων, αρμόδια για θέματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, η Σάρα Νιούτον, παραιτήθηκε μετά την σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων, επειδή ψήφισε ενάντια στον τρόπο που όριζε η κομματική πειθαρχία των Τόρις.

Η Σάρα Νιούτον, που είχε αντικαταστήσει στην κυβερνητική θέση την Πένυ Μόρντοτ - όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης - ψήφισε στην τελική ψηφοφορία ενάντια στην πρόταση της Τερέζα Μέι και υπέρ της τροποποιημένης πρότασης (σύμφωνα με την τροπολογία Σπέλμαν), με την οποία αποκλείεται δια παντός ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Πάντως, την κομματική πειθαρχία αγνόησαν στις σημερινές ψηφοφορίες και άλλοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, απέχοντας από την ψηφοφορία για την πρόταση της Τερέζα Μέι.

Αντίδραση από Ολλανδία

Η Βρετανία θα πρέπει να πείσει "κάθε" κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιθυμεί μια αναβολή του Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ενώ η ΕΕ δείχνει να σκληραίνει τη θέση της στο θέμα αυτό.

Ο Στεφ Μπλοκ έκανε τη δήλωση αυτή με αφορμή μιας παρουσίασης αποκαλυπτικής των ειδικών προετοιμασιών στις οποίες προχώρησε η ολλανδική κυβέρνηση στα μεγαλύτερα λιμάνια ενόψει του Brexit που προβλέπεται στις 29 Μαρτίου.

"Όλοι όσοι βρίσκονται εδώ θα πληγούν ιδιαίτερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία", ανακοίνωσε ο Μπλοκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ομιλίας στο λιμάνι του Βλααρντίνγκεν, κοντά στο Ρότερνταμ.

Όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει ένα ενδεχόμενο αίτημα αναβολής από τη Βρετανία, ο Μπλοκ απάντησε: "Το θέμα μας θα είναι προφανώς να γνωρίζουμε για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί αυτή η αναβολή γιατί μια αναβολή χωρίς σαφή στόχο δεν θα επιλύσει τίποτα".

"Η Ολλανδία θα εξετάσει καλόπιστα ένα τέτοιο αίτημα αλλά, βέβαια, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να πειστεί", πρόσθεσε ο υπουργός. Οι 27 αρχηγοί κρατών της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα.

Μακρόν: Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η συμφωνία για Brexit

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε σήμερα ότι η συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit δεν είναι διαπραγματεύσιμη και κάλεσε τη βρετανική ηγεσία να εξέλθει "από το αδιέξοδο".

Η κατάσταση "είναι απλή": "η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι διαπραγματεύσιμη", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα στο Ναϊρόμπι, την επομένη της απόρριψης της συμφωνίας αυτής από το βρετανικό κοινοβούλιο.

"Σημειώσαμε" την ψηφοφορία αυτή και "λυπάμαι για το αποτέλεσμά της", πρόσθεσε ο Μακρόν. "Αν οι Βρετανοί ζητούν μια νέα προθεσμία, αυτό μπορεί να είναι μια τεχνική προθεσμία για να εφαρμοστεί η έξοδος", η οποία θα μπορούσε να εξεταστεί από τις Βρυξέλλες και τους 27, τόνισε.

"Αν μια πρόσθετη προθεσμία είχε ζητηθεί, θα έπρεπε τότε να μας εξηγήσουν για ποιον λόγο. Δεν μπορεί να είναι για την επαναδιαπραγμάτευση μιας συμφωνίας που διαπραγματευτήκαμε επί πολλούς μήνες και για την οποία είπαμε ότι δεν ήταν επαναδιαπραγματεύσιμη" προειδοποίησε.

"Η λύση στο σημερινό αδιέξοδο βρίσκεται στο Λονδίνο και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά. Οι ευρωπαίοι πολίτες στις άλλες 27 χώρες αποφάσισαν να μείνουν στην Ευρώπη και να προχωρήσουν. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο γιατί ο κόσμος δεν περιμένει"|, τόνισε ο Μακρόν.

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 26 Απρ 2024 | 20:52

Σήκωσε το γάντι ο Μπάιντεν - Είπε "ναι" σε ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ο Τραμπ είχε προκαλέσει τον Μπάιντεν να δεσμευτεί σε ντιμπέιτ, προτείνοντας στον Δημοκρατικό να αντιπαρατεθούν "οποτεδήποτε και οπουδήποτε".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ 26 Απρ 2024 | 20:31

Ο Κάρολος επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντά του - Συμβολική η πρώτη επίσκεψη που θα κάνει με την Καμίλα

Ικανοποιημένοι φαίνεται πως είναι οι γιατροί με την πορεία της υγείας του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση για τον καρκίνο.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ 26 Απρ 2024 | 19:27

Γάζα: Πέθανε το μωρό που οι γιατροί είχαν καταφέρει να πάρουν με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του

Το βρέφος αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και είχε αδύναμο ανοσοποιητικό, δήλωσε ο δρ Μοχάμεντ Σαλαμά

ΤΟΥΡΚΙΑ 26 Απρ 2024 | 19:13

Ο Ερντογάν πήρε τηλέφωνο τον Αταμάν, μετά τη δήλωση περί απειλών από Ισραηλινό της Μακάμπι

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δέχτηκε προσωπικό τηλεφώνημα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να του εκφράζει την απόλυτη στήριξή του.

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ 26 Απρ 2024 | 18:01

Αναβάλλεται ξαφνικά η επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο - Όλο το παρασκήνιο

Ο αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση αναβολής ελήφθη λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Ερντογάν.

ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 26 Απρ 2024 | 17:48

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Εξαφανίστηκε το 2018 ενώ έκανε σκι, θεωρήθηκε νεκρός αλλά ίσως ζει στη Μόσχα

Εξαφανίστηκε στις ελβετικές Άλπεις το 2018, κηρύχθηκε νεκρός τρία χρόνια μετά αλλά σύμφωνα με νέα στοιχεία μπορεί να ζει στη Μόσχα με Ρωσίδα κατάσκοπο.

ΤΙ ΕΙΠΕ 26 Απρ 2024 | 17:33

Νέα επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ: Οι πρόγονοί μου υπηρέτησαν την Ιερουσαλήμ για 400 χρόνια - Χασάπης της Γάζας ο Νετανιάχου

"Όποιος ψάχνει για "μοντέρνους φαραώ" δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά, απλά να κοιτάξει αυτούς που σκότωσαν ανελέητα 35.000 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 203 ημέρες, δήλωσε ο Ερντογάν

ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 26 Απρ 2024 | 15:35

"Aνείπωτα νοσηρή δολοφονία" από μια 14χρονη: H γιαγιά της την κάλεσε για τσάι και εκείνη τη βασάνισε μέχρι θανάτου...

Διέπραξε ένα στυγερό έγκλημα το 1998 - Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια και τώρα της δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία

«ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ» 26 Απρ 2024 | 12:51

"Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να δολοφονήσει τον αντίπαλό του και να έχει ασυλία"- Η απίθανη αγόρευση του δικηγόρου του Τραμπ

Τα νομικά επιχειρήματα του δικηγόρου του Τραμπ για να υποστηρίξει την πλήρη ασυλία του για ό,τι έκανε ως πρόεδρος άφησαν εμβρόντητους τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 26 Απρ 2024 | 09:16

Διπλωματικό θρίλερ για το ραντεβού Μπάιντεν-Ερντογάν στις ΗΠΑ - Δεν υπάρχει ακόμα συνάντηση στο πρόγραμμα του Μπάιντεν

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα αναφέρει ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου θα γίνει κανονικά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 26 Απρ 2024 | 08:27

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χεζμπολάχ - Πρόταση για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα με απελευθέρωση ομήρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός με ταυτόχρονη απελευθέρωση κάποιων ομήρων.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ 25 Απρ 2024 | 22:00

ΝΑΤΟ: "Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία" τον πόλεμο δηλώνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ επέκρινε την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι "υποστηρίζει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας".

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ 25 Απρ 2024 | 20:31

Χάος και αστυνομικές επεμβάσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Καταλήψεις, οργισμένα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και συλλήψεις

Σε όλη την Αμερική εξαπλώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων - Συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία - Σκηνές χάους στην πανεπιστημιούπολη του Τέξας