Follow us

Brexit: Συντριπτικό "όχι" από τη Βουλή στο σχέδιο της Μέι

«Η Βουλή μίλησε», ήταν το πρώτο σχόλιο της βρετανίδας πρωθυπουργού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit: Συντριπτικό "όχι" από τη Βουλή στο σχέδιο της Μέι

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε στην Βρετανία ο οποία οδηγείται και επίσημα σε αχαρτογράφητα νερά με τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit να βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο βρετανικό κοινοβούλιο όλα τα ενδεχόμενο είναι πλέον ανοικτά. Η συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit καταψηφίστηκε με 202 ψήφους υπέρ και 432 κατά, μια πανωλεθρία για την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Η Βουλή μίλησε», ήταν το πρώτο σχόλιο της, η οποία πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Αν η εμπιστοσύνη του Σώματος ανανεωθεί, τότε, η ίδια είπε, θα ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και με ιδέες που θα είναι διαπραγματεύσιμες. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί της Τετάρτης.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε πως επιθυμία της είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν που έλαβε τον λόγο στη συνέχεια έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη ήττα των Συντηρητικών από τη δεκαετία του 1920». «Έχω ήδη θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος των Εργατικών που ζήτησε να καταψηφιστεί η κυβέρνηση.

Τα σενάρια:

Ατακτο Brexit

Ενα από τα προβλεπόμενα σενάρια είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μία εκδοχή που ανησυχεί πολύ τους οικονομικούς κύκλους και περιλαμβάνει την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη της ανεργίας.

Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα ορίζονταν στην περίπτωση αυτή από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και σειρά τελωνειακών και ρυθμιστικών ελέγχων θα έπρεπε να εφαρμοσθούν.

Ελλείψεις φαρμάκων, κουμφούζιο γύρω από τα λιμάνια, αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, υποχώρηση της ανάπτυξης...Αυτοί οι κίνδυνοι απορρίπτονται από τους ακραίους υποστηρικτές του Brexit, που θεωρούν ότι «ένα Brexit άνευ συμφωνίας είναι καλύτερο από μία κακή συμφωνία» και που επιμένουν σε μία «ανεξάρτητη» εμπορική πολιτική.

Ωστόσο, η απειλή ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» φαίνεται ότι αντιμετωπίσθηκε την περασμένη βδομάδα από τους βουλευτές με την υιοθέτηση μίας τροπολογίας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, ένα plan B επιδεχόμενο τροποποιήσεις.

Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Νέες εκλογές

Aν και περί τους εκατό βουλευτές Τόρις προσπάθησαν να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι τον Δεκέμβριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα συμπράξουν με το Εργατικό Κόμμα σε έναν ελιγμό που θα οδηγήσει το Συντηρητικό Κόμμα στην απώλεια της εξουσίας.

Εάν οι Εργατικοί κερδίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης, θέλουν να διαπραγματευθούν μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά θα χρειασθεί χρόνος, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παραπέμποντας σε αναβολή του Brexit.

Αναβολή του Brexit

Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο και αυτό, ακόμη και αν η Τερέζα Μέι επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφού δεν θα της έμενε αρκετός χρόνος για να περάσει την αναγκαία νομοθεσία μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Η οργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών απαιτεί επίσης αναβολή του Brexit.

Περί τους εκατό ευρωβουλευτές από όλες τις παρατάξεις δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν αίτημα του Λονδίνου για αναβολή. Αλλά στην περίπτωση αυτήν, τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στο διάστημα 23-26 Μαΐου;

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «μία παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου είναι δυνατή, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ 25 Απρ 2024 | 07:29

Βόρεια Μακεδονία: Καθαρή νίκη της υποψήφιας του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στον α` γύρο των προεδρικών εκλογών

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία έχει τονίσει πως δεν θα χρησιμοποιεί το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", συγκεντρώνει ποσοστό 40%, ενώ ο νυν πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι μόλις 20% των ψήφων.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ 24 Απρ 2024 | 23:09

Οι ΗΠΑ έδωσαν πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία - Χρησιμοποιήθηκαν ήδη δύο φορές

Οι πύραυλοι συμπεριλαμβάνονταν σε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Απρ 2024 | 22:25

"Βόμβα" στην Ισπανία: Σκέφτεται να παραιτηθεί ο Πέδρο Σάντσεθ - Το σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκεται η σύζυγός του

"Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ" ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, μετά τον σάλο που ξέσπασε γύρω από το όνομα της συζύγου του, Μπεγκόνια Γκόμεθ

ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ 24 Απρ 2024 | 18:55

Μπεγκόνια Γκόμεθ: Σκάνδαλο διαφθοράς αγγίζει την πρώτη κυρία της Ισπανίας - Ο έρωτας με τον Σάντσεθ και οι δύο κόρες

Ζευγάρι από το 2003, δεν έχουν αποχωριστεί ποτέ ο ένας τον άλλο - Τώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός βασίζεται στη δικαιοσύνη για αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη σύζυγό του

ΑΕΡΑΣ 1968 24 Απρ 2024 | 17:22

Άερας φοιτητικής... επανάστασης στην Αμερική: Το Κολούμπια ήταν μόνο η αρχή - Γιατί δεν σταματούν οι διαδηλώσεις

Το τι συμβαίνει στα αμερικανικά πανεπιστήμια θυμίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του '68 στο Κολούμπια - Τι ζητούν οι φοιτητές - Πώς αντιδρούν οι πρυτάνεις

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 24 Απρ 2024 | 17:06

Καβάλησε το πιο μεγάλο κύμα: Ο Γερμανός σέρφερ που είναι κοντά σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ - Ζωή αφιερωμένη στον ωκεανό

Γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη αλλά από τα 16 του ζει στη Χαβάη και δαμάζει τα κύματα - Καβάλησε κύμα πάνω από 28μ και είναι πολύ κοντά σε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ

ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ 24 Απρ 2024 | 15:30

Άλεκ Μπάλντουιν: Γυναίκα του ζητούσε επίμονα να πει "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" - Εκείνος της έσπασε το κινητό [Βίντεο]

Η φραστική επίθεση μιας γυναίκας κατά του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν είναι μια αναπάντεχη κατάληξη για την ίδια.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 24 Απρ 2024 | 13:33

Αναστάτωση στο Λονδίνο: Άλογα έτρεχαν λυτά σε κεντρικούς δρόμους - Το ένα καλυμμένο με αίμα [βίντεο]

Ανησυχία προκάλεσε το περιστατικό με τα άλογα που έτρεχαν λυτά στους δρόμους του Λονδίνου.

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ 24 Απρ 2024 | 09:22

Βόρεια Μακεδονία: Σε εξέλιξη οι προεδρικές εκλογές - Ποια είναι το φαβορί

Σε εξέλιξη είναι οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

ΜΟΣΧΑ 23 Απρ 2024 | 23:40

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έχουν ενημερωθεί για τη σύλληψη του Τιμούρ Ιβανόφ.

ΔΙΚΗ 23 Απρ 2024 | 22:05

ΗΠΑ: Ο εκδότης του National Enquirer καίει τον Ντόναλντ Τραμπ- Είχαν συμφωνία να βοηθήσει "θάβοντας" ρεπορτάζ

Ο 72χρονος Πέκερ είπε στο δικαστήριο ότι σε μια συνάντηση που είχαν τον Αύγουστο του 2015 είπε στον Τραμπ ότι το Enquirer θα δημοσίευε ευνοϊκές ιστορίες για τον δισεκατομμυριούχο.

ΓΑΛΛΙΑ 23 Απρ 2024 | 21:26

"Βόμβα" από την βραβευμένη με Νόμπελ, Εστέρ Ντιφλό- Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500$ δισ. τον χρόνο στις φτωχές χώρες

Η οικονομολόγος παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times, βασιζόμενη κυρίως στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη θνησιμότητα στις φτωχές χώρες.

ΣΥΝΕΧΗ ΠΛΗΓΜΑΤΑ 23 Απρ 2024 | 20:53

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ξανά τη βόρεια Γάζα - Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλον τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι

Μετά από σχεδόν 200 ημέρες πολέμου και αφού ισοπεδώθηκε μεγάλη έκταση του παλαιστινιακού θύλακα, 2,3 εκατ. άτομα έχουν εκτοπιστεί.