Follow us

Παναγία των Παρισίων: Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα από την καταστροφή

Δεκάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης προς τη Γαλλία, από τους πολιτικούς ηγέτες, το Βατικάνο αλλά και διεθνείς οργανισμούς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παναγία των Παρισίων: Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα από την καταστροφή

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητας παρακολουθεί την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, με την αγωνία να παρατείνεται για το μέθεθος της τραγωδίας. Δεκάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης προς τη Γαλλία, από τους πολιτικούς ηγέτες, το Βατικανό αλλά και διεθνείς οργανισμούς.

Σοκαρισμένη η Αγία Έδρα

Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο».

«Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Γκουντέρες-ΟΗΕ: Οι σκέψεις μας με τον γαλλικό λαό

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως είναι «σοκαρισμένος από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ένα μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα».

Σε ένα tweet που έστειλε, ο Γκουτέρες προσθέτει ότι «οι σκέψεις του είναι με τον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση».

Ουνέσκο: Στο πλευρό της Γαλλίας

Η Ουνέσκο στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά που μαίνεται, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

Ένα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

«Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η Αζουλέ.

Τερέζα Μέι: Τρομαχτική πυρκαγιά

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι σκέψεις της είναι με τη Γαλλία, καθώς οι φλόγες καταστρέφουν τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων.

«Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Γαλλίας σήμερα και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομαχτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» υπογραμμίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε μήνυμά της στο Twitter.

"Το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Παρισιού "στη θλίψη", διαβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας Σαντίκ Καν, ενώ μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

"Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame" έγραψε στο Twitter ο Καν.

Μέρκελ: "Μαζί καίγονται και οι καρδιές μας"

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

To Tweet του Μπαράκ Ομπάμα

Αντιδράσεις του πνευματικού κόσμου

Σοκ και λύπη για την συνταρακτική φωτιά που καίει την Παναγία των Παρισίων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αγγλίας, στέλνοντας τις προσευχές τους για άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διάσωση του ιστορικού και πνευματικού μνημείου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Ουέστμινστερ, καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και πρόεδρος του Συνεδρίου Καθολικών Επισκόπων Αγγλίας και Ουαλίας, Βίνσεντ Νίκολς, επισημαίνει σε μήνυμά του ότι το σοκ από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο που επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά κυρίως ένα σημαντικό σύμβολο πίστης στην καρδιά της Ευρώπης. «Προσευχόμαστε να σβηστεί γρήγορα η πυρκαγιά και με κοινή προσπάθεια να αποκατασταθεί το κτίριο» γράφει.

Ο διευθυντής καθεδρικών ναών και εκκλησιαστικών κτιρίων της Εκκλησίας της Αγγλίας, Μπέρκι Κλαρκ υποστηρίζει ότι είναι σπαρακτική η καταστροφή που προκαλεί η φωτιά. «Προσευχόμαστε μαζί με όσους αγαπούν τη Νότρ Νταμ… κατανοούμε το αίσθημα της απώλειάς τους και την ανάταση που νιώθουν οι άνθρωποι με τους καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Πέρα από την καταστροφή, το πνεύμα του τι σημαίνει ένας ναός, μπορεί και επιβιώνει από τέτοιες καταστροφές» επισημαίνει.

Υπενθυμίζει επίσης τις καταστροφές που υπέστησαν διάφορα ιστορικά μνημεία της Αγγλίας (ο μεσαιωνικός καθεδρικός ναός στο Λίνκολν το 1500, ο 'Αγιος Παύλος από την Μεγάλη Φωτιά του Λονδίνου και το Κόβεντρι από τους βομβαρδισμούς), αλλά όλα ανακατασκευάστηκαν, θυμίζοντας την αιωνιότητα και την ανάσταση που είναι η βάση της χριστιανικής πίστης.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι, έγραψε στο twitter: «Προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν την τραγική φωτιά στη Νότρ Νταμ και για όλους στη Γαλλία και ακόμη πιο μακριά που παρακολουθούν και θρηνούν για αυτό το όμορφο και ιερό μέρος, όπου εκατομμύρια συναντήθηκαν με τον Ιησού. Είμαστε μαζί σας».

Ο πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων, Μπεν Ντέρμπισαϊρ, έγραψε ότι η απώλεια της στέγης και του καμπαναριού της Νότρ Νταμ και πιθανώς του πέτρινου θόλου είναι ένα αναντικατάστατο χτύπημα στην κληρονομιάς της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

«Μία απόλυτη τραγωδία εκτυλίσσεται. Ελπίζω οι Παριζιάνοι να μπορέσουν να σώσουν τον όμορφο ναό» έγραψε σε μήνυμά του ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τομ Γουότσον, ενώ η βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Ιβέτ Κούπερ, που βρίσκεται στο Παρίσι έγραψε στο twitter ότι είδε την πτώση του καμπαναριού της εκκλησίας, αλλά «δεν αντέχει» να παρακολουθεί άλλο την καταστροφή. «Φοβερό για οποιονδήποτε κοντά στην φωτιά και συνταρακτικό το ότι αιώνες ιστορίας και ομορφιάς μπορούν να εξαφανιστούν στους καπνούς τόσο γρήγορα».

Μηνύματα συμπαράστασης και από τους Έλληνες πολιτικούς

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και του ζήτησε να μεταφέρει στον πρόεδρο κ. Emmanuel Macron αισθήματα βαθειάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Αλέξης Τσίπρας: "Είμαστε στο πλευρό σας"

"Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν,είμαστε στο πλευρό σας" αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον Γαλλικό λαό"

«Οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες είναι απολύτως αποκαρδιωτικό να τις βλέπεις. Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο του Παρισιού, της Γαλλίας και της Ευρώπης. Όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον Γαλλικό λαό», έγραψε πριν από λόγο στο λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για τη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων.

Φώφη Γεννηματά: "Ανείπωτη θλίψη"

Ανείπωτη θλίψη προκαλεί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο γαλλικό λαό, σε όλους μας, η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας πως «χάνεται ένα μνημείο μοναδικής τέχνης, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής, σύμβολο για τον παγκόσμιο πολιτισμό, συνδεδεμένο με εξαιρετικά σημαντικές στιγμές της γαλλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η ζημιά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ανυπολόγιστη.«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γαλλικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν την καταστροφή. Ευχόμαστε η φωτιά να ελεγχθεί και η απώλεια για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να είναι η μικρότερη δυνατή», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Σταύρος Θεοδωράκης: "Θα παραμείνει η δική μας κυρία"

"Η Παναγία των Παρισίων ήταν και θα παραμείνει η δική μας κυρία. Όλοι μας στεκόμαστε δίπλα στους βουβούς από τη θλίψη Παριζιάνους".


Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 14 Απρ 2024 | 23:09

Πυροσβεστική: 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ώρο στη χώρα

Από αυτές οι 74 πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη επτά

ΓΑΛΛΙΑ 05 Απρ 2024 | 21:25

Σοκ στο Παρίσι: Νεκρός Γάλλος μαθητής μετά από άγριο ξυλοδαρμό κοντά στο σχολείο του - Δεν έχουν βρεθεί οι δράστες

"Υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε μια μέρα αργότερα, ανέφερε αστυνομική πηγή. Του επιτέθηκε ομάδα ατόμων με full face.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 05 Απρ 2024 | 09:38

Μαρία Ηλιάκη: Στο Παρίσι με μαρινιέρα και oversized blazer - Ο ορισμός της κομψής Γαλλίδας

Η Μαρία Ηλιάκη φόρεσε στο Παρίσι αυτό που αγαπούν οι Γαλλίδες αυτή την εποχή, αλλά το φόρεσε με τον δικό της τρόπο.

ΜΙΝΙ ΑΠΟΔΡΑΣΗ 01 Απρ 2024 | 19:03

Στο Παρίσι η Κατερίνα Καινούργιου το Σαββατοκύριακο - Οι φωτογραφίες από το ταξίδι της

Η Κατερίνα Καινούργιου φαίνεται πως συνδύασε δουλειά και διασκέδαση στο Παρίσι.

«ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ» 26 Απρ 2024 | 12:51

"Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να δολοφονήσει τον αντίπαλό του και να έχει ασυλία"- Η απίθανη αγόρευση του δικηγόρου του Τραμπ

Τα νομικά επιχειρήματα του δικηγόρου του Τραμπ για να υποστηρίξει την πλήρη ασυλία του για ό,τι έκανε ως πρόεδρος άφησαν εμβρόντητους τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 26 Απρ 2024 | 09:16

Διπλωματικό θρίλερ για το ραντεβού Μπάιντεν-Ερντογάν στις ΗΠΑ - Δεν υπάρχει ακόμα συνάντηση στο πρόγραμμα του Μπάιντεν

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα αναφέρει ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου θα γίνει κανονικά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 26 Απρ 2024 | 08:27

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χεζμπολάχ - Πρόταση για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα με απελευθέρωση ομήρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός με ταυτόχρονη απελευθέρωση κάποιων ομήρων.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ 25 Απρ 2024 | 22:00

ΝΑΤΟ: "Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία" τον πόλεμο δηλώνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ επέκρινε την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι "υποστηρίζει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας".

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ 25 Απρ 2024 | 20:31

Χάος και αστυνομικές επεμβάσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Καταλήψεις, οργισμένα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και συλλήψεις

Σε όλη την Αμερική εξαπλώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων - Συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία - Σκηνές χάους στην πανεπιστημιούπολη του Τέξας

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 25 Απρ 2024 | 20:23

Σοκ στους mega rich: Άφαντη η 16χρονη κληρονόμος Μιντ Μπάτερφιλντ- Η αδιανόητη αυτοκρατορία που "βρέχει" δισεκατομμύρια

Τελευταία φορά εθεάθη σε κακόφημη γειτονιά του Σαν Φρανσίσκο όπου τα ναρκωτικά "βασιλεύουν". Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν έχει απαχθεί ή έφυγε οικειοθελώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Απρ 2024 | 18:35

Η εισαγγελία ζητά να απορριφθεί η υπόθεση διαφθοράς της συζύγου του Σάντσεθ - Τα γυρίζει η οργάνωση που την κατήγγειλε

Ο Σάντσεθ αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον της συζύγου του, η οποία δεν έχει μιλήσει δημόσια.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 25 Απρ 2024 | 17:05

Βενετία: Η πρώτη πόλη στον κόσμο που βάζει εισιτήριο για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό - Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι

Διαμαρτυρίες κατοίκων στη Βενετία - Έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που βάζει εισιτήριο για την είσοδο των τουριστών για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό - Γιατί αντιδρούν

25 Απρ 2024 | 16:53

Ανατροπή στην υπόθεση Γουαϊνστάιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση - "Δεν είχε δίκαιη δίκη"

Το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του Γουαϊνστάιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος.