Follow us

H μισή Ελλάδα σε λευκό κλοιό- που θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς

Είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχές, όπως π.χ. η Κύμη της 'Ευβοιας και οι Σποράδες παραμένουν επί πέντε ημέρες χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
H μισή Ελλάδα σε λευκό κλοιό- που θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς

Σε σκληρή δοκιμασία υποβάλλεται σχεδόν η μισή Ελλάδα από την συνεχιζόμενη κακοκαιρία, καθώς τα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια της χώρας έχουν πληγεί από τον χιονιά, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις, την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Το τοπίο είναι «λευκό» και το κρύο πολικό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχές, όπως π.χ. η Κύμη της Έυβοιας και οι Σποράδες παραμένουν επί πέντε ημέρες χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειψη ενέργειας, υπάρχουν όμως τεράστιες βλάβες στο δίκτυο σε όλη την επικράτεια» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. «Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στη Θεσσαλονίκη αλλά ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν και κάποιοι σε κάποιες περιοχές, όπως η Κύμη, που εδώ και πέντε μέρες δεν έχουν ρεύμα, γιατί δεν μπορούν να φτάσουν τα συνεργεία εκεί», πρόσθεσε.

Έρχεται νέα επιδείνωση

Την ίδια ώρα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο «χτύπημα» με ισχυρές χιονοπτώσεις σε κεντρικά, δυτικά και βόρεια.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Τετάρτη (11/01/2017) και την Πέμπτη (12/01/2017) θα σημειωθούν:

Α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης.
Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη

Πυκνό χιόνι πέφτει στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με την κίνηση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους να διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες, αν και η κυκλοφορία στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι αισθητά περιορισμένη σχέση με το προηγούμενο 24ωρο. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι στους -4 βαθμούς Κελσίου. Κανονικά λειτουργεί μέχρι αυτή την ώρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Χιονοπτώσεις -κατά τόπους και κατά διαστήματα- πυκνές σημειώνονται σ' όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα λειτουργήσουν το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.

H μισή Ελλάδα σε λευκό κλοιό- που θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς

Εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής

Στη Χαλκιδική, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων στο όρος Δραγουντέλι του Νέου Μαρμαρά. Οι κτηνοτρόφοι ανέβηκαν στα ποιμνιοστάσιά τους προκειμένου να φροντίσουν τα ζωντανά τους και εγκλωβίστηκαν λόγω της χιονόπτωσης. Στην περιοχή σπεύδει επικαθήμενο όχημα της Πυροσβεστικής με ερπυστριοφόρα.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω παγετού, σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων, σε σημεία της ΠΑΘΕ

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω του παγετού, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου Πατρών - Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) αποφάσισε η τροχαία για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, από σήμερα έως αύριο στις 9 το πρωί, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πιερίας και Ημαθίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών / Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.) από το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου) έως 393,3ο χιλιόμετρο (προ διοδίων Πυργετού Λαρίσης) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Στην είσοδο από την Εγνατία Οδό στην Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα μέσω Κόμβο Κλειδίου

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.

Εξάλλου, με αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους Πολυγύρου, Μηχανιώνας, Επανομής, Λαγκαδά προς Σοχό και Ασκό, Πέντε Βρύσες-Βερτίσκος, Λιβάδια-Περιστερά, Ζαγκλιβέρι-Πετροκέρασα, Σουρωτή-'Αγιος Αντώνιος, όπως επίσης στους δρόμους που οδηγούν προς Ωραιόκαστρο, Φίλυρο, Πανόραμα, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Εξοχή.

Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εσωτερική Περιφερειακή, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας από το 12ο χλμ. μέχρι το 96ο χλμ. και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, από τον κόμβο της Λαχαναγοράς μέχρι την Περιφερειακή.

H μισή Ελλάδα σε λευκό κλοιό- που θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς - εικόνα 2

Νέα χιονόπτωση στην Κεντρική Μακεδονία

Νέα χιονόπτωση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία αναμένεται σήμερα, ωστόσο το φαινόμενο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις με τέσσερις ώρες, λιγότερο, δηλαδή, από χθες. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι έτοιμος και πάλι για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ενώ ήδη οι υπηρεσίες ξεκίνησαν από χθες να προμηθεύονται τη νέα ποσότητα τεσσάρων χιλιάδων τόνων αλατιού για τον αποχιονισμό.

«Στην Κεντρική Μακεδονία τα οδικά δίκτυα αρμοδιότητας της Περιφέρειας, με εντολή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, είναι όλα ανοιχτά. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ωστόσο αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στα επαρχιακά δίκτυα και τα ορεινά τμήματα των επαρχιακών ενοτήτων όπου το χιόνι ήταν πάνω από δέκα πόντους. Ογδόντα πέντε οχήματα παραμένουν και στις επτά περιφερειακές ενότητες επί 24ώρου βάσεως και κατάφεραν να κρατήσουν τα δίκτυα ανοιχτά» τονίζει ο κ. Στεργιάδης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι -5 βαθμοί Κελσίου και οι συνθήκες παγετού παραμένουν.

H μισή Ελλάδα σε λευκό κλοιό- που θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς - εικόνα 3

Για το τμήμα της οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, από τη γέφυρα της Βούλγαρη μέχρι την περιοχή Καρφούρ, όπου χθες το μεσημέρι ακινητοποιήθηκαν δεκάδες οχήματα λόγω του χιονιού στο οδόστρωμα, διευκρινίζει ότι «είχε πέσει αλάτι στο εν λόγω σημείο, ωστόσο ήταν τεράστιος ο όγκος των οχημάτων που συγκεντρώθηκε εκεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μπορούσε να περάσει η αλατιέρα». Για τον λόγο αυτό συνέστησε στους πολίτες, τις επόμενες δύο μέρες που θα διαρκέσει το φαινόμενο, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ώστε να μην συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος οχημάτων σε συγκεκριμένες οδικές αρτηρίες που μπορεί να φρακάρουν.

Kεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται -επίσης- τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και σε αρκετούς -κυρίως- επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

Πολικό ψύχος επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου η Φλώρινα και η Πτολεμαϊδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και με -14 τα Γρεβενά, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί ο υδράργυρος στις πόλεις αυτές «έδειχνε» από -13 έως -10 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται οι οδηγοί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων της Καστοριάς και των Γρεβενών.

Λαμία: Με αλυσίδες η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ακόμα και στο κέντρο της Λαμίας

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία, ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς η έντονη χιονόπτωση που συνεχίζεται έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα.

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι σχεδόν μηδενική, αφού ακινητοποιήθηκαν αστικά λεωφορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και δόθηκε και πριν λίγο εντολή να σταματήσει να εκτελείται η αστική συγκοινωνία.

Τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ κυκλοφορούν μέσα στην πόλη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες ακόμη και στο κέντρο. Οι περιφερειακοί δρόμοι είναι σχεδόν αδιάβατοι, ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να ανοίξουν κάποια τμήματα και κάποιες προσβάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως στους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο ενώ την ίδια στιγμή το χιόνι φτάνει τους 20 πόντους περιφερειακά.

H πόλη της Λαμίας
H πόλη της Λαμίας

Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους στην περιοχή της Μακρακώμης και τους 30 πόντους στην περιοχή του Τυμφρηστού και χιονίζει ασταμάτητα.Στην πόλη του Καρπενησίου το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά και χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση.

Στα παραλιακά Καμμένα Βούρλα και Αγιο Κων/νο το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η κυκλοφορία εξελίσσεται με δυσκολία.Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. επιτρέπεται η πρόσβαση προς την πλευρά του Καρπενησίου, όπως, επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και προς την πλευρά του Δομοκού, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Στο εθνικό δίκτυο μετά την ακινητοποίηση των φορτηγών με την εντολή που δόθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας κυκλοφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα και εκχιονιστικά, τα οποία δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο. Σε διάφορα σημεία, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τις Ράχες, το εθνικό δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται την προσοχή των οδηγών εωσότου παρέμβουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Δόθηκε "πράσινο φως" να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη βόρεια Ελλάδα, λεωφορεία που είχαν ακινητοποιηθεί στον νομό Φθιώτιδας, λόγω του χιονιά

Περισσότερα από 35 λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες και με κατεύθυνση από Αθήνα προς τις θεσσαλικές πόλεις και την Βόρεια Ελλάδα έχουν ακινητοποιηθεί για περισσότερο από 2,5 ώρες σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, μέσα στον νομό της Φθιώτιδας.

Πριν από λίγα λεπτά η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, μπροστά στην ένταση που δημιούργησαν οι πολύωρες καθυστερήσεις, έδωσε το "πράσινο φως" έτσι ώστε σιγά-σιγά το επόμενο διάστημα τα λεωφορεία, που είχαν ακινητοποιηθεί από τις 9.30 το πρωί, να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη Σημειώνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μία ώρα για να απεγκλωβιστούν τα ακινητοποιημένα λεωφορεία. Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

Ιωάννινα: Ισχυρές χιονοπτώσεις σε Γιάννενα και Άρτα. Προβλήματα στους οδικούς άξονες από το χιόνι

Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν από τα ξημερώματα την Ήπειρο, δημιουργώντας προβλήματα στους οδικούς άξονες. Ήδη μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και της 'Αρτας το χιόνι ξεπερνά τους 30 πόντους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους όμως λόγω της χιονοθύελλας τα οδόστρωμα μέσα λίγα λεπτά ξαναγεμίζει χιόνι.

Γιάννενα, φωτό από epiruspost.gr
Γιάννενα, φωτό από epiruspost.gr

Η Πολιτική Προστασία από χθες έχει ρίξει αλάτι σε πολλούς δρόμους, ειδικά έξω από τα νοσοκομεία. Στην πόλη των Ιωαννίνων ανάλογη χιονόπτωση έχει να σημειωθεί από το 1987.

Από την Τροχαία της Ηπείρου, την επόμενη ώρα αναμένεται λήψη μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων στους δρόμους. Οι δήμοι συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του παγετού.

Πρέβεζα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο τμήμα της Εθνικής Ιωαννίνων-Αντιρρίου και χιόνι μέχρι τις ακτές

Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τις 8 το πρωί, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου, από το παλιό στρατόπεδο Φιλιππιάδας, μέχρι τη σήραγγα Κλεισούρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας. Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε αργά το βράδυ, έντυσε στα λευκά δεκάδες χωριά στο Λούρο και στον Ζάλογγο αλλά και στον δήμο Ζηρού.

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο από Στεφάνη μέχρι Θεσπρωτικό. Στη Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου, το χιόνι έφτασε μέχρι την παραλία Καναλακίου, ενώ σε Καμαρίνα, Κρυοπηγή, Μυρσίνη, Μεγαδέντρο χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων για να ανοίξουν οι περισσότεροι δρόμοι μέσα στους οικισμούς, ενώ με απόφαση του δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία καθώς και το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Σαμψούντα.

Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν Αλόννησος και Σκόπελος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι που ζουν στα δύο νησιά των Σποράδων, την Αλόννησο και τη Σκόπελο, αφού συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι.

Αργά χθες το βράδυ κατάφερε να φθάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό "Πρωτεύς" με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου Αλοννήσου.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να αποσταλούν στο νησί ερπυστριοφόρα-φορτωτές, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στη διάνοιξη των δρόμων, που εκτός από το πολύ χιόνι έχουν κλείσει και από μεγάλα δέντρα που έχουν πέσει από την κακοκαιρία. Τόσο η Αλόννησος, όσο και η Σκόπελος, που παραμένουν χωρίς ηλεκρικό ρεύμα, δεν έχουν και νερό αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης.

H μισή Ελλάδα σε λευκό κλοιό- που θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς - εικόνα 6

Από την πρωτοφανούς έντασης χθεσινή χιονοθύελλα επλήγη και η Σκόπελος, οι δρόμοι της οποίας έχουν κλείσει και πάλι από το χιόνι και είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο.

Χθες αργά την νύχτα και έπειτα από τεράστιες προσπάθειες διάρκειας 6 ωρών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και του δήμου Σκοπέλου, απεγκλωβίσθηκαν από τον όρμο του Αγνώντα οι 25 περίπου ταξιδιώτες που είχαν αποβιβαστεί εκεί από το πλοίο της γραμμής, αλλά ο δρόμος για τη Χώρα ήταν κλειστός.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Εβρος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Έβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα..

Νυχθημερόν τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό), ενώ στη διάρκεια της ημέρας στις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός. Η χιονοθύελλα που επικρατεί σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και οι συνεχιζόμενες έντονες χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του αποχιονισμού, για τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει προχωρήσει στη μίσθωση σημαντικού αριθμού μηχανημάτων μετά των χειριστών τους.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, Πασχάλης Συριτούδης, απαγόρευσε την κίνηση των οχημάτων στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας καθώς και την έξοδο όλων των οχημάτων, από το συνοριακό σημείο Κυπρίνου.

Επίσης για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι προαναφερθείσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απαγορεύεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων στο Εθνικό Οδικό δίκτυο Ορμενίου-Αλεξανδρούπολης, προς αποφυγή του κινδύνου πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Λόγω της έντασης και της διάρκειας των καιρικών φαινομένων και παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους, σε ένα νομό που οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι προϋπολογισμένες ποσότητες αλατιού έχουν εξαντληθεί, με τις ανάγκες νέου ανεφοδιασμού σε συνδυασμό και με την ενοικίαση των μηχανημάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «…Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική...Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.

Καβάλα: Πρωτοφανής χιονοθύελλα στην Ανατολική Μακεδονία από το πρωί

Αυτοψία στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από χθες το βράδυ, πραγματοποιεί από το πρωί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί από κοντά η κατάσταση και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν τα τελευταία τρία 24ωρα την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου. Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω αδυναμίας του κόσμου να μετακινηθεί από τις γειτονιές προς το κέντρο της πόλης.

Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας παραμένει κλειστό από χθες, ενώ από χθες το βράδυ δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Μάλιστα, δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, που ξεκίνησαν από Αθήνα για Καβάλα (και αντίστροφα) κόλλησαν στο χιόνι -το πρώτο στη Λαμία και το δεύτερο στην Κατερίνη- και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και μέχρι το ύψος του ποταμού Στρυμόνα παραμένει ανοιχτό και τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορήσουν ακόμα και χωρίς αλυσίδες.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Καβάλα και Δράμα παραμένουν κλειστά με σχετική απόφαση των κατά τόπους δημάρχων.

Η πυκνή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Ανατολική Μακεδονία και η οποία λόγω του ισχυρού και ψυχρού ανέμου έχει χαρακτηριστικά χιονοθύελλας αναμένεται να κοπάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε και θα ξεκινήσουν συντονισμένες προσπάθειες για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αρτηριών με τη ρίψη αλατιού ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η μετακίνηση των πολιτών και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Τρίκαλα: Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, θέτοντας σε επιφυλακή τις δημοτικές Αρχές και τις περιφερειακές ενότητες των νομών. Με απόφαση της δημοτικής Αρχής του δήμου Καρδίτσας, όλα τα σχολεία του δήμου Καρδίτσας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τρίκαλα, φωτό από trikalanews.gr
Τρίκαλα, φωτό από trikalanews.gr

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, και σήμερα τα σχολεία στην περιφέρεια ευθύνης του, θα παραμείνουν κλειστά. Ανοιχτοί θα είναι, αντιθέτως, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Η απόφαση λαμβάνεται εξαιτίας του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων, αλλά και των νέων δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν. Οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτοί, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο εθνικό δίκτυο.

Βόλος: Το "έστρωσε" στην πόλη- Προβλήματα στην υδροδότηση, με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων

Πυκνή χιονόπτωση πλήττει, από τη νύχτα, τη Μαγνησία με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά και στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου.

Η θερμοκρασία βρίσκεται καθηλωμένη στους -4 βαθμούς, έχει παγώσει το σύστημα ύδρευσης της πόλης και υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο υδροδοτικό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ με αποτέλεσμα να μην υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου.

Το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά στο κέντρο ακόμη και στην παραλία του Βόλου, ενώ στα βόρεια προάστια έχει φθάσει τα 40 εκατοστά. Τα αυτοκίνητα κινούνται δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τις οδικές αρτηρίες ανοιχτές.

Οχήματα-αλατιέρες και υδροφόρες του δήμου Βόλου ρίχνουν τόνους αλατιού και θαλασσινό νερό στους δρόμους για να λιώσει το χιόνι και να διευκολυνθεί η κίνηση των αυτοκινήτων. Επίσης, έχουν διακοπεί και οι αστικές συγκοινωνίες όχι μόνο προς τα προάστια ,αλλά και στο κέντρο του Βόλου. Με δυσκολία διεξάγεται και η κίνηση προς τις Α' και Β' ΒΙΠΕ του Βόλου και προς την Λάρισα όπου επιχειρούν πολλά εκχιονιστικά της Περιφέρειας.

Οι δρόμοι προς το Πήλιο, από τον Περιφερειακό και πάνω, είναι ανοιχτοί, αλλά η κίνηση γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Λάρισα: Σφοδρή χιονόπτωση στη Λάρισα - Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ

Σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα και είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους -7 βαθμούς.

Λάρισα, φωτό από onlarissa.gr
Λάρισα, φωτό από onlarissa.gr

Το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκ. Η μετακίνηση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.

O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό. Αναφέρει πως η πόλη και ολόκληρη η Θεσσαλία είναι στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, η Λάρισα αυτές τις μέρες και ειδικά σήμερα, βιώνει έναν «ιστορικό χιονιά», και γι αυτό καλούνται οι πολίτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και μέσα στη πόλη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας, Αγιάς και Φαρσάλων πραγματοποιείται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων.

Κέρκυρα: Στον «πάγο»το νησί, μετά και τη χθεσινή χιονόπτωση. Αποκλείστηκαν ορεινά χωριά, εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα

Σφοδρή χιονόπτωση έπληξε χθες το βράδυ τη νύφη των Ιονίων Νήσων με αποτέλεσμα, στο βόρειο τμήμα της, να κλείσουν επαρχιακοί δρόμοι, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν ορεινά χωριά στο όρος Παντοκράτορα.

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση οχημάτων στην εθνική οδό Σιδαρίου - Κέρκυρας, ενώ ΙΧ αυτοκίνητα και ένα βυτιοφόρο, παραμένουν εγκλωβισμένα σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Τρουμπέτα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κέρκυρας, Νίκος Αναστασόπουλος, έχει κινητοποιηθεί όλος ο τεχνικός μηχανισμός του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ ρίχνεται αλάτι ακόμη και θαλασσινό νερό προκειμένου να λιώσουν οι πάγοι και τα χιόνια.

«Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους προέδρους των χωριών, προκειμένου να ενημερωθούμε για την κατάσταση του νησιού και να επέμβουμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναστασόπουλος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κέρκυρα είχε να ζήσει τέτοια φαινόμενα, εδώ και είκοσι χρόνια».

Κλειστό είναι το τμήμα της οδού από την Εθνική Οδό Κέρκυρας -Παλαικαστρίτσας, στο ύψος της Γέφυρας Ιατρών, με κατεύθυνση προς το βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω Τρουμπέτας, καθώς και αντίστροφα από την Εθνική Οδό Σιδαρίου- Κέρκυρας στο ύψος της Γέφυρας Ρεγκίνη με κατεύθυνση προς Τρουμπέτα -Σκριπερό -Γέφυρα Ιατρών, με την Τροχαία να πραγματοποιεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, διακομιδές ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας χρειάστηκε να κάνει ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, καθώς ήταν αδύνατο το ασθενοφόρο να πλησιάσει τα αποκλεισμένα ορεινά χωριά.

Κέρκυρα, φωτό από corfupost.gr
Κέρκυρα, φωτό από corfupost.gr

«Μέχρι αυτή την ώρα χρειάστηκε να κάνουμε τρεις διακομιδές ασθενών από τα χωριά Σωκράκι, Πάγους και Επίσκεψη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, που, από πολύ νωρίς, έχει ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης και βοήθειας των εγκλωβισμένων από τη βαρυχειμωνιά Κερκυραίων.

Τα σχολεία στη βόρεια και μέση Κέρκυρα, σήμερα παρέμειναν κλειστά μετά από απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτας Πανδή, ενώ αναμένεται νέα ενημέρωση για αύριο.

Μυτιλήνη: Κατέρρευσε η στέγη του θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, από το βάρος του χιονιού

Η στέγη του θεάτρου-κόσμημα του ιστορικού Αναγνωστηρίου Αγιάσου κατέρρευσε σήμερα τα χαράματα από το βάρος του χιονιού. Καλώδια, σωλήνες εξαερισμού, σοβάδες, γυψοσανίδες, μεταλλικά ικριώματα, όλα έγιναν μια άμορφη μάζα. Κομμάτια της σκεπής και του εξοπλισμού της συνεχίζουν να αποκολλούνται και να πέφτουν στην πλατεία του θεάτρου.

H μισή Ελλάδα σε λευκό κλοιό- που θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς - εικόνα 10

«Το Αναγνωστήριο βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι κυριολεκτικά απροστάτευτο, έρμαιο της μανίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Πραγματικός όλεθρος. Κάνουμε επείγουσα έκκληση στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών για άμεση λήψη μέτρων! Σύσσωμες οι Αρχές του τόπου, οι υπηρεσίες και ο κόσμος πρέπει να ανασκουμπωθούν για να σώσουν ό,τι σώζεται» δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αναγνωστηρίου Παναγιώτης Κουτσκουδής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ 26 Απρ 2024 | 21:04

Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης στάβλου που κατηγορείται για παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών

Οι δύο μαθήτριες, 15 και 13 ετών, εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο, στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Απρ 2024 | 20:50

Πάτρα: "Ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων" η απάντηση της ΕΛΑΣ για τον εγκλωβισμένο πρύτανη

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας είχε συνεχή επικοινωνία με τον πρύτανη.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 26 Απρ 2024 | 20:41

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη - Με αναπνευστικά προβλήματα ένα άτομο

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι ένοικοι έχουν απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 26 Απρ 2024 | 20:22
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Απρ 2024 | 19:58

Τροχαίο στην Ελευσίνα: Θρήνος για τον 31χρονο πατέρα που έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο - Συντετριμμένος ο πατέρας του [Βίντεο]

Το αυτοκίνητο καρφώθηκε πάνω στην νταλίκα που ήταν παρκαρισμένη στην άκρη του δρόμου - Η σύγκρουση ήταν μοιραία για τον οδηγό, που πρόσφατα είχε γίνει πατέρας για πρώτη φορά

26 Απρ 2024 | 19:51

Θλίψη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό: Πέθανε ο φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπαντούνας

Θλίψη για την απώλεια του φωτορεπόρτερ Χρήστου Μπαντούνα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ 26 Απρ 2024 | 19:45

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας σε όλη την επικράτεια από σήμερα για την περίοδο του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Απρ 2024 | 18:48

Σοκ στην Κρήτη: 33χρονη προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια

Στο Ηράκλειο μία 33χρονη, η οποία είχε καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ, πήρε χάπια για να βάλει τέλος στη ζωή της

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ 26 Απρ 2024 | 18:38

Ρέντη: Στη φυλακή τρεις κατηγορούμενοι για ναρκωτικά - Είχαν συλληφθεί στην επιχείρηση για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Τα τρία άτομα που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν κατηγορίες μόνο για ναρκωτικά - Δεν είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Απρ 2024 | 18:28

Πάτρα: Φοιτητές κρατούσαν για ώρες εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου - Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ [Εικόνες]

"Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πως δεν φοβάμαι τίποτα και δεν θα φύγω από το Πανεπιστήμιο", αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ 26 Απρ 2024 | 18:10

"Δύο μέτρα κάτω από τα πόδια μας υπήρχαν 314 βόμβες, θα είχαμε γίνει παρανάλωμα"- Ξεσπά ο δήμαρχος Ελληνικού

"Από θαύμα αυτός ο φουκαράς που έσκαβε, δεν έσκαψε δύο μέτρα πιο δεξιά για να γίνουμε κούγκι".

ΣΤΟ MEGA 26 Απρ 2024 | 18:05

Δράμα: Έχω κάποια υποψία για το ποιος μπορεί να είναι" λέει η 38χρονη για αυτόν που έκοψε τα φρένα του αυτοκινήτου της [Βίντεο]

"Στο μυαλό μου, μετά από μια συζήτησή που είχα με τον σύζυγό μου, είναι ένα πρόσωπο από τη Δράμα που είχαμε παλιότερα μία διαμάχη" λέει η 38χρονη μητέρα δύο παιδιών

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 26 Απρ 2024 | 17:57

Μητέρα Γιάννη Καλλιάνου: Έδωσα φακελάκι στον γιατρό και το πήρε - Τον ακρωτηρίασε σε απλό δωμάτιο

Τι απαντά ο γιατρός στις καταγγελίες της οικογένειας καλλιάνου