Follow us

Κώστας Καραμανώλης: Ο ψαράς της Λέσβου που μοιράζει ψάρια στα προσφυγόπουλα

Ο 35χρονος ψαράς στη Μυτιλήνη Κώστας Καραμανώλης μοιράζει κάθε μέρα φρέσκα ψάρια στα προσφυγόπουλα αλλά και σε όσους φτάνουν εκεί που ξεφορτώνει την ψαριά του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο 35χρονος ψαράς στη Μυτιλήνη Κώστας Καραμανώλης μοιράζει κάθε μέρα φρέσκα ψάρια στα προσφυγόπουλα αλλά και σε όσους φτάνουν εκεί που ξεφορτώνει την ψαριά του.

Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπσιτημίου Μακεδονίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά, «αλλά ανεργίας ένεκα θυμήθηκα πως ξέρω να ψαρεύω από μωρό. Σε αυτήν την τράτα, που φτιάχτηκε το 1947, έμαθα να ψαρεύω από τον παππού μου και τον πατέρα μου, ύστερα. Βγάζω, λοιπόν, ένα μεροκάματο κι έχω κορνιζωμένο το πτυχίο στο σπίτι με βαθμό, μάλιστα, 7,66» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό που κάνει κάθε μέρα ο Κώστας Καραμανώλης, το θεωρεί «χρέος σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους ξένους. Αλλά και στους Έλληνες που το έχουν ανάγκη». Από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε άρχισε να ψαρεύει με τη βιντσότρατα, αφού για μεγάλο διάσημα δεν επιτρέπονταν, μοιράζει ψάρια. Τα μικρόψαρα και τα άλλα ψάρια που «δεν καταδέχονται» κάποιοι για το τραπέζι τους, μαρίδες, γόπες, που θα πετιούνταν στη θάλασσα για τους γλάρους, μπαίνουν, κάθε μεσημέρι που γυρνάει στο λιμάνι, στις σακούλες που φέρνουν μαζί τους τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι. «Να χορτάσουν την πείνα τους, να φάνε κι ένα ψαράκι, που ποιος ξέρει αν ξαναφάγαν ή πότε θα ξαναφάνε» σημειώνει.

Ο Κώστας Καραμανώλης είναι παιδί μίας προσφυγικής οικογένειας από τον Τσεσμέ της Μικρασιατικής Ερυθραίας. Σε όλη την Παναγιούδα υπάρχουν προσφυγικές οικογένειες, δηλαδή, ξέρουν τι θα πει ανάγκη. Και κάνουν τα πάντα για την καλύψουν.

«Τα παιδιά τα ξέρουμε σχεδόν με το όνομά τους. Έρχονται κάθε μέρα και περιμένουν να γυρίσουμε. Μια, δυο, τρεις κάσες με μικρά και φτηνά ψάρια μοιράζονται όποτε μας αφήνει ο καιρός να βγούμε για ψάρεμα. Το χρωστάμε στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων που φτάσανε στην Παναγιούδα πριν έναν αιώνα» λέει ο Κώστας Καραμανώλης.

Δίπλα του στέκεται ο πατέρας του, ο κυρ Γιώργος.

«Τι να κάνεις γιε μου, μωρά είναι. Να φάνε κάτι…. Τι να κάνουμε, να κάτσουμε να κουβεντιάζουμε για το ποιος φταίει για όλα αυτά και να τα αφήσουμε νηστικά; Κι όχι μόνο οι ξένοι. Κι οι Έλληνες, αν χρειαστούν, κάτι στη διάθεσή τους. Η θάλασσα ψάρια βγάζει για όλους. Κι ο Χριστός όλους τους τάισε με ψάρια. Αυτά τα ψάρια μεγάλωσαν το χωριό μας. Παλιά, κάθε μεσημέρι όλη η Παναγιούδα μύριζε τηγανιτό ψάρι. Έτσι μεγαλώσαμε και τα καταφέραμε. Με αυτά τα ψάρια» λέει ο Γιώργος Καραμανώλης, ο οποίος βγαίνει παρέα με τον γιο του στη θάλασσα.

Κάποια παιδιά φτάνουν από τον καταυλισμό στην Παναγιούδα, την ώρα που οι κάσες έχουν αδειάσει. Βλέπουν πως δε περίσσεψε τίποτα. Ο κυρ Γιώργος τους φωνάζει να μη φύγουν. Μπαίνει μέσα στον «ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ», το 70χρονο σκαρί που έζησε την οικογένειά του. «Ελάτε ρε…» τους λέει. Τους δίνει μια σακούλα με λίγα ψάρια. «Τα ‘χα κρατήσει για μένα, αλλά εμείς έχουμε κι άλλα πράγματα σπίτι. Ετούτα στον καταυλισμό μπορεί να μην έχουν τίποτα» λέει, σαν να απολογείται.

Και η ροή των παιδιών που ζητάνε ψάρια συνεχίζεται. «Αύριο;» λέει ένα παιδάκι από τον Αφγανιστάν, που διαπιστώνει πως τα τελάρα άδειασαν. «Ναι Αλί αύριο, αύριο θα φάμε όλοι, άμα μας έχει ο Θεός καλά κι ο καιρός μας αφήσει» λέει ο κυρ Γιώργος Καραμανώλης, χαϊδεύοντας πατρικά το κεφάλι του μικρού. «Φίλος μου….» λέει… φίλος του.

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 10 Απρ 2024 | 09:17

Λέσβος: Απειλούσε τον πρώην σύντροφό της και την κοπέλα του - Τη συνέλαβαν οι Αρχές

Στη σύλληψη μίας γυναίκας προχώρησαν οι Αρχές στη Μυτιλήνη ύστερα από καταγγελία για απειλές και εκφοβισμό του πρώην συντρόφου της και της κοπέλας του.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΣΤΗ ΜΕΘ 09 Απρ 2024 | 17:10

Tραγωδία στη Μυτιλήνη: 17χρονη μαθήτρια πέθανε στη ΜΕΘ - Είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή

Η ανήλικη είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή το πρωί της Δευτέρας

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρ 2024 | 15:12

Μυτιλήνη: Συγχώρεσε τη σύζυγό του που τον πυρπόλησε με βενζίνη - "Έχει τιμωρηθεί πολύ από τη ζωή, μαζί θα πεθάνουμε"

Ο 58χρονος απέδωσε την επίθεση στο αλκοόλ στο οποίο κατέφυγε η σύζυγός του μετά τους θανάτους των δύο από τα τρία παιδιά τους.

ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΨΑΝ 19 Μαρ 2024 | 13:12

Άγριος καβγάς και ξυλοδαρμός πέντε ατόμων στη Μυτιλήνη: Τους πήραν κινητά και ταυτότητα

Πέντε άτομα ξυλοκοπήθηκαν στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια καβγά.

ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ SOCIAL 19 Απρ 2024 | 11:57

Ηράκλειο: "Πάτησε τον, παίξ’ του μπουνιές" - Μαθητές τραβούν βίντεο τον άγριο ξυλοδαρμό συμμαθητή τους

Μαθητές στο Ηράκλειο παρακολουθούν τον ξυλοδαρμό μαθητή γυμνασίου από εξωσχολικό.

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΥΑ 19 Απρ 2024 | 11:38

Αυτές είναι οι 198 απάτητες παραλίες σε καθεστώς απόλυτης προστασίας - Απαγορεύονται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Πρόκειται για 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ 19 Απρ 2024 | 11:20

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σάμο το πρωί της Παρασκευής.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 19 Απρ 2024 | 11:15

Υπουργείο Εργασίας: Χρήσιμες πληροφορίες για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας

Προστασία της μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 19 Απρ 2024 | 11:05

Ισχυρές καταιγίδες σε Πιερία, Λάρισα, Μαγνησία, Β. Εύβοια ως το μεσημέρι του Σαββάτου - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού και των ισχυρών καταιγίδων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας γίνεται σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία.

19 Απρ 2024 | 10:52
ΕΔΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 19 Απρ 2024 | 10:42

Νίσυρος: "Επεσα σε παγίδα", λέει ο αρχαιοφύλακας που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικο - Υπάρχουν άλλες 7 καταγγελίες

Ο 50χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικο στη Νίσυρο υποστηρίζει ότι έπεσε σε παγίδα.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 19 Απρ 2024 | 08:10

Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής

Ενα ακόμη σοβαρό τροχαίο ατύχημα έγινε στο κέντρο της Αθήνας τα ξημερώματα της Παρασκευής.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 07:44

Σε επιφυλακή ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια λόγω Μέσης Ανατολής: Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στην Ελλάδα

"Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μας επηρεάζει όλους. Κλεφτοπόλεμος και αντίποινα, είναι πιθανά να εκδηλωθούν σε όλον τον κόσμο", λέει η ΕΛΑΣ.