Follow us

Σαρώνει o «Ραφαήλ»: Εγκλωβισμοί, κατολισθήσεις, κρύο και χιόνια

Στα λευκά Λέσβος, Τρίκαλα, Αρκαδία, Κορινθία - Επιχείρηση απεγκλωβισμού ταξιδιωτών στην Φθιώτιδα και την Ακράτα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σαρώνει o «Ραφαήλ»: Εγκλωβισμοί, κατολισθήσεις, κρύο και χιόνια

Έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις, κρύο αλλά και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής και Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο, έχει φέρει ο «Ραφαήλ».

Ταυτόχρονα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Εγκλωβισμένοι σε Φθιώτιδα και Ακράτα

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε από το πρωί στο Γαρδίκι Φθιώτιδας για 50 περίπου άτομα που εγκλωβίστηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής, μετά από έντονη χιονόπτωση το βράδυ της Δευτέρας. Λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι τελικά απεγκλωβίστηκαν. Επιστρατεύοντας το υψηλότερο όχημα με μαχαίρια το οποίο έχει έρθει από τις Άλπεις, τα συνεργεία έδωσαν τον δρόμο σε κυκλοφορία.

Την ίδια στιγμή, δύο νεαρά άτομα έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια και τον παγετό στην περιοχή Πέντε Δέντρα στην Ακράτα, μέσα στα οχήματά τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους. Στο σημείο έχει μεταβεί ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ για να προσεγγίσει τους δύο αποκλεισμένους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών– Πατρών

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας σήμερα τα ξημερώματα, προκάλεσε μικρή υποχώρηση του πρανούς στη χιλιομετρική θέση 165+00 του αυτοκινητόδρομου Αθηνών- Πατρών, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», εφαρμόστηκαν, για προληπτικούς λόγους, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων. Ειδικότερα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα έχει «μετακινηθεί» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την «Ολυμπία Οδό», μηχανικοί από το τοπικό εργοτάξιο βρίσκονται στο σημείο και εξετάζουν το πρανές, για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς και να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Έντονη χιονόπτωση υπάρχει αυτή την ώρα στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού από τα “δίδυμα” και πάνω, με την ορατότητα των οδηγών να είναι αρκετά περιορισμένη και να χρειάζεται προσοχή στην οδηγική συμπεριφορά τους.

Στο σημείο βρίσκονται 7 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας τα οποία συνδράμουν όπου πάει να δημιουργηθεί πρόβλημα ενώ και η Τροχαία επιλύει τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Η ίδια κατάσταση με τον Δομοκό επικρατεί προς Μπράλο αλλά και στην Ράχη Τυμφρηστού μέχρι την σήραγγα Μπακογιάννη.

Λάρισα: Χιόνισε στα ορεινά του νομού

Αρκετό χιόνι έχει πέσει σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας την πρώτη μέρα του χρόνου. Στα λευκά έχει ντυθεί η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στο οδικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Γόννων- Καλλιπεύκης από το 12ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου- Σπηλιάς από το 4ο χλμ.

Στα λευκά έχει ντυθεί το Πήλιο

Στα λευκά έχει ντυθεί το Πήλιο, την πρώτη ημέρα του χρόνου. Το χιόνι ξεκινάει από το Κατηχώρι και φτάνει μέχρι το Καράβωμα, ενώ στην περιοχή της Ανάβρας έχει φτάσει το μισό μέτρο.

Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς στην περιοχή του Πηλίου, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προβλήματα σε σημεία του Εθνικού αλλά και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Κατολισθήσεις στα Χανιά

Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα έχουν αναφερθεί πτώσεις βράχων και πετρών με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι όπου εκτός από καταπτώσεις πετρών έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτείται η ιδιαίτερη προσεχή των οδηγών.

Λόγω κατολίσθησης χωμάτινων όγκων έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου όπου και έχουν αποσταλεί μηχανήματα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας Προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων αναφέρθηκαν σε περιοχές του δήμου Χανίων, ενώ λόγω της καταρρακτώδους βροχής ανέβηκε και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κλαδισσό.

Σαρώνει o «Ραφαήλ»: Εγκλωβισμοί, κατολισθήσεις, κρύο και χιόνια

Προβλήματα στην Αττική

Προβλήματα στην Αττική με πτώσεις δένδρων, πινακίδων και άλλων αντικειμένων, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί, δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για τέτοιου είδους προβλήματα, ιδιαίτερα στα νότια προάστια και ειδικότερα στην Γλυφάδα και τη Βούλα, όπου μέχρι και αυτή την ώρα τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να κόψουν τα δέντρα που έχουν πέσει και να ανοίξουν τους δρόμους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σαρώνει o «Ραφαήλ»: Εγκλωβισμοί, κατολισθήσεις, κρύο και χιόνια - εικόνα 2

Διακοπή κυκλοφορίας και αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλές περιοχές

Κλειστή είναι από τις 07.00 σήμερα το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης. Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα απο το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης - Καστρίου - Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου - Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τo meteo η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως τις απογευματινές ώρες σήμερα, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Αύριο Τετάρτη 02/01/2019 αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιτρού σχεδόν παντού, καθώς οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Από την Πέμπτη 03/01/2019 αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Xιόνια στη Λέσβο

Από το πρωί χιονίζει σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού, ενώ έχουν αποκλειστεί από το πυκνό χιόνι και κάποια χωριά όπου η συγκοινωνία έχει διακοπεί ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, LamiaNow, Patras Times

Φωτογραφία: INTIMENEWS, Lamia now, Lamia Report

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 19 Απρ 2024 | 22:08

Άγιοι Ανάργυροι: Η πρώτη καταγγελία γυναίκας μετά τη δολοφονία της Κυριακής - Πώς αντέδρασαν οι αστυνομικοί

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μία 46χρονη μετέβη στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και κατήγγειλε πως ο πρώην σύζυγός της την απειλεί στο τηλέφωνο, προκαλώντας της ανησυχία.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 21:56

Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Ισχυρές καταιγίδες στο Πήλιο - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες [Live]

Καταιγίδα χτυπά την Αθήνα, με καταρρακτώδη βροχή να πέφτει στο κέντρο και σε άλλες περιοχές - Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Μαγνησία, όπου σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤ1 19 Απρ 2024 | 21:07

Αποκάλυψη-Αγιοι Ανάργυροι: Ο δολοφόνος της Κυριακής είχε χρόνο, αφού δεν επενέβη ο φρουρός, να την μαχαιρώσει και στο στήθος

Σε ισχυρό μετατραυματικό σοκ η μητέρα της κοπέλας, κατέθεσε υπόμνημα-κόλαφο. Τι ζητάει με αυτό. Δεκτά όλα τα αιτήματά της.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ 19 Απρ 2024 | 20:59

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο απότακτος αστυνομικός που κατηγορείται ότι εκβίαζε επιχειρηματία

Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός μαζί με δύο ακόμη άτομα τον απείλησαν μέσα στο μαγαζί του, ζητώντας εκβιαστικά 50.000 ευρώ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ 19 Απρ 2024 | 20:13

Ζάκυνθος: "Τα παιδιά μαραζώνουν στο νοσοκομείο"- Καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΠΟΕΔΗΝ για τα "παρκαρισμένα" ανήλικα

"Τι φταίνε αυτά τα παιδιά και τιμωρούνται έτσι;" αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ.

ΓΡΑΜΜΗ 3 19 Απρ 2024 | 19:46

Μετρό: Κλειστός ο σταθμός "Νίκαια" το Σαββατοκύριακο λόγω έργων - Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας στον σταθμό του Μετρό Νίκαια για την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου.

19 Απρ 2024 | 19:44

Συναγερμός στα Ιωάννινα για την εξαφάνιση 17χρονου από δομή φιλοξενίας

Ο Αχμάντ έχει ύψος 1.70 μ., είναι αδύνατος, έχει κοντά σγουρά καστανά μαλλιά και καστανά μάτια

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 19:12

Κακοκαιρία: Ανήσυχος ο Καλλιάνος για τη Θεσσαλία - "Εύχομαι να αποτύχουν παταγωδώς τα μοντέλα" - Τι λέει για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πιθανότατα να δεχθεί ακόμα και πάνω από 100-120 χιλιοστά βροχής

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 19 Απρ 2024 | 19:06

Σφοδρή καραμπόλα στη Λάρισα: Πέταξε στον αέρα το ένα ΙΧ, σε άμορφη μάζα και τα τρία οχήματα

Δύο γυναίκες τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΓΙΑ ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Απρ 2024 | 19:04

Τραγωδία στο Μάτι: Η πρώτη καταδίκη - Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή στον πρώη διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη

Για ψευδή στοιχεία στις αρχές αναφορικά με τις κινήσεις των οχημάτων της Πυροσβεστικής

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 19 Απρ 2024 | 18:49

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 19 Απρ 2024 | 18:29

Κακοκαιρία: Προετοιμάζονται οι κάτοικοι για τα καιρικά φαινόμενα - Με ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία, λέει ο Κικίλιας

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας καθαρίζουν κανάλια, ρέματα και κοίτες ποταμών ενόψει της κακοκαιρίας - Οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν τσουβάλια με άμμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 19 Απρ 2024 | 18:26

Τέμπη: "Ντροπή, σιχάματα" - Η οργισμένη αντίδραση του Νίκου Πλακιά για τα υπολείμματα οστών στο οικόπεδο με τα μπάζα

Ο Νίκος Πλακιάς, είναι ο πατέρας που έχασε τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του στα Τέμπη