Follow us

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία

Προβλήματα σε δρόμους, λιμάνια και τρένα από την σφοδρή κακοκαιρία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία

Το αποτύπωμα του αφήνει ο μεσογειακός κυκλώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι θυελλώδεις άνεμοι στη Νότια Πελ/νησο και ειδικότερα στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, καθώς και ο υψηλός κυματισμός με την μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές κυρίως στις παράκτιες περιοχές.

Ο καταιγίδες στη νότια Ελλάδα και την Αττική δυσκολεύουν τις μετακινήσεις αφού σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα. Μάλιστα στις Σπέτσες και το Κρανίδι Αργολίδας το ύψος βροχής ξεπέρασε τα 110 και 100 mm αντίστοιχα και οι καταιγίδες μετακινούνται σταδιακά προς τη Στερεά Ελλάδα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Από τη μέχρι στιγμής εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.

Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Και οι δύο περιοχές έχουν ενισχυθεί από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για παροχές βοηθείας, για απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά χωριά στην Αργολίδα δεν έχουν ρεύμα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι ισχυρές βροχοπτώσεις, προκάλεσαν προβληματα στην κυκλοφορία και στην ηληκτροδότηση με διακοπές ρεύματος

Το πέρασμα του κυκλώνα είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα με φαινόμενα σε Πελοπόννησο, ανατολική Στέρεα Ελλάδα και Εύβοια ενώ κατευθυνεται σε Σποράδες και Θεσσαλία.

Λόγω των καταστροφών που προκάλεσε σε Αργολίδα και Κορινθία ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλη δήλωσε πως θα κηρύξει τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικότερα

Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου

Gια αρκετή ώρα διακόπηκε, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, από το 54-ο έως το 57-ο χλμ, στο ύψος της Κινέττας, λόγω συσσώρευσης υδάτων, η οποία ωστόσο αποκαταστάθηκε

Διακοπή της κυκλοφορίας στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής στο ρεύμα προς Πειραιά

Διακόπηκε, επίσης σύμφωνα με την ενημέρωση από την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα προς το Μικρολίμανο, στον Πειραιά, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Σαλαμίνας λόγω καθίζησης

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Σαλαμίνας στη Σαλαμίνα από το ύψος της συμβολής με την οδό Αγ.Λαυρεντίου έως το υψος της διασταύρωσης με την οδό Θερμοπυλών που είχε διακοπεί λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Τα σημεία που υπάρχουν εκτροπές της κυκλοφορίας

Σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Π.Ε Ο. Ελευσίνας -Θηβών όπως ανακοινώθηκε η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων πραγματοποιείται στα παρακάτω σημεία:

Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος της χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων “CYCLON”), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία

Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος του κόμβου Οινόης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.

Αττική Οδός, έξοδος 1 (προς Μάνδρα).

Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της αερογέφυρας Μάνδρας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα).

Οδός Θριασίου Πεδίου (κόμβος Θριασίου Νοσοκομείου), ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαγούλα/Μάνδρα.

Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Μεγάλου Λούκα/ Λεωνίδα Στάμου (διασταύρωση Μάνδρας/ Μαγούλας), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα στον προαστιακό σιδηρόδρομο. Καθυστερήσεις και αναστολές δρομολογίων

Eκτός λειτουργίας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας στην περιοχή της Κορίνθου έχει τεθεί η γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Κορίνθου και Κιάτου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια.

H TPAINOΣE μετακινεί τους επιβάτες στο τμήμα Πάτρα -Κιάτο -Κόρινθο και αντίστροφα με λεωφορεία.

Καθυστερήσεις αλλά και πιθανές αναστολές δρομολογίων στον προαστιακό σιδηρόδρομο δημιουργούν και σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ " αυτή τη στιγμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εξελλίσσονται στην Αττική επηρεάζουν το δίκτυο του προαστιακού με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και πιθανές καταργήσεις δρομολογίων".

Και συνεχίζει " καταβάλλεται κάθε προσπάθεια οι επιβάτες μας να φθάσουν στον προορισμό τους και ζητούμε την κατανόησή τους ".

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των πολιτών να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ηλεκτροφόρα δίκτυα και πιο συγκεκριμένα σε αγωγούς, καλώδια, στύλους, υποσταθμούς, μονωτήρες κ.λπ.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν τα στοιχεία αυτά καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.
Επισημαίνει ακόμη πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του δικτύου στο έδαφος θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Αττικής, έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία που πλήττει την πρωτεύουσα από τις πρωινές ώρες.

Επί επτά ώρες είναι χωρίς ρεύμα η Παλλήνη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Χωρίς ρεύμα για περίπου δύο ώρες είναι Αρτέμιδα.

Ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος έχουν παρατηρηθεί και στην περιοχή του Ναυπλίου.

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 2

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 3


Πάτρα: Κόρινθος: Πλημμύρες στο Ξυλόκαστρο και σε άλλες περιοχές του δήμου

Πλημμύρες έχουν προκληθεί στην πόλη του Ξυλοκάστρου, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, εξ αιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος, «έχουμε σοβαρά προβλήματα και έχουμε δεχθεί, ως δήμος, περισσότερες από 100 κλήσεις από συμπολίτες μας, που μας ζητούν βοήθεια.» Επίσης ανέφερε ότι «έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια όχι μόνο στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στις περιοχές Μελίσσι, Καμάρι, Λουτρό, Ρίζα και γενικά σε όλο το παραλιακό μέτωπο.»

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «εξ αιτίας των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και στις υποδομές.»

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 4

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 5

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και αναμένεται η ενίσχυση των δυνάμεων.

Κόρινθος: Ρέματα έχουν φθάσει στα όρια τους στο δήμο Βέλου – Βόχας

Πολλά προβλήματα σε κοινότητες του δήμου Βέλου - Βόχας Κορινθίας έχουν δημιουργήσει οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Αννίβας Παπακυριάκος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α,» προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.»

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 6

Επίσης, είπε ότι «η πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία.»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, «ρέματα στις περιοχές Σωληνάρι, Χαλκί και Πουλίτσα του δήμου Βέλου - Βόχας, έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό.»

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 7

Όπως πρόσθεσε, «μηχανήματα του δήμου, αλλά και της περιφέρειας εργάζονται στην περιοχή για να ανοίξουν τα ρέματα, ώστε να βρει διέξοδο το νερό.»

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «και στο ρέμα Ξυδιάς στο Ξυλόκαστρο υπάρχει αρκετό νερό, αλλά έχει διέξοδο προς τη θάλασσα.»

Ακόμη, σύμφωνα με τον Πελοπίδα Καλλίρη, «λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρξαν πτώσεις δέντρων στο δήμο Βέλου - Βόχας, ενώ έγινε και μία κατολίσθηση στο δρόμο Ισθμού - Επιδαύρου, ο οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.»

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 8

Πλημμύρες στην παραλιακή ζώνη του Κιάτου

«Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή ζώνη του Κιάτου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, προσθέτοντας ότι «έχουν πληγεί και σπίτια.»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Πατρών στα σημεία απ΄ όπου περνούν ποτάμια και χείμαρροι, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για οδηγούς και επιβάτες.»

Επίσης, όπως είπε, «η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές.»

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.»

Τέλος, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, «να μην πλησιάζουν την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια», διότι όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.»

Άργος: Υπερχείλιση ποταμού Κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώνονται μέσα στην πόλη του 'Αργους, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Αναστάσιος Χεβειδόπουλος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, υπερχείλισε το ποτάμι Ξεριάς και έχουν προκληθεί προβλήματα, κυρίως σε δρόμους της πόλης.

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 9

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας και συγκεκριμένα για μεταφορά ατόμων από αυτοκίνητα και σπίτια σε ασφαλείς περιοχές.

Στις Σπέτσες , την Αλαγονία Μεσσηνίας και το Κρανίδι Αργολίδας τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι το απόγευμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του μεσογειακού κυκλώνα πάνω από την Ελλάδα, όπως την τράβηξε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-3 του προγράμματος παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), είχαν πέσει στις Σπέτσες (118 χιλιοστά), στην Αλαγονία Μεσσηνίας (112 χιλιοστά) και το Κρανίδι Αργολίδας (111 χιλιοστά).

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 10

Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης είχε καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό Παπάγου (71 χιλιοστά). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΑΑ, οι καταιγίδες αναμένονται ισχυρές σε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι πιο δυνατοί άνεμοι που είχε καταγράψει το δίκτυο των 320 σταθμών του ΕΑΑ, ήταν στην Καλαμάτα (103 χιλιόμετρα την ώρα) και στο λιμάνι της Πάτρας (93 χλμ/ώρα).

Ελαφρά σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με φορτηγό πλοίο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά

Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, ούτε ζητήθηκε συνδρομή, από την ελαφρά σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με φορτηγό πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, στη θαλάσσια περιοχή του Αγκυροβολίου Πειραιά.

Το δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 3.597.087 fuel oil και 556.294 gas oil είναι ελληνόκτητο με 18 Έλληνες πλήρωμα και επρόκειτο να εφοδιάσει το φορτηγό πλοίο σημαία Λιβερίας που ήταν κενό φορτίου και στο οποίο επέβαιναν 32 άτομα πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί.

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 11
Αντιμετωπίσιμα τα προβλήματα στην Λακωνία

Αντιμετωπίσιμα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Λακωνία το κύμα κακοκαιρίας, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, προσθέτοντας ότι «όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα.»

Συγκεκριμένα, είπε ότι «σε όποιες περιοχές έκλεισαν δρόμοι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και δόθηκαν εκ νέου στην κυκλοφορία», προσθέτοντας ότι «λόγω του λόγω των ισχυρών ανέμων καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων.»

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 12

Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «καταγράφηκαν στην ανατολική Μάνη και στην Νεάπολη, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις είχαμε στα χωριά του Πάρνωνα, καθώς και μέσα στην πόλη της Σπάρτης.»

Όσον αφορά ενδεχόμενες ζημιές στις καλλιέργειες, αναμένεται να καταγραφούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει 55 κλήσεις για κοπές δέντρων, 16 για αντλήσεις υδάτων, πέντε για παροχή βοήθειας και πέντε για αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των ανέμων.

Σε ισχύ παραμένει το απαγαρευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 13

Σε ισχύ παραμένει το απαγαρευτικό απόπλου από Πειραιά Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατα τόπους τα 10 μποφόρ. Δεν εκτελείται επίσης κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Ανοιχτές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια και Ρίο Αντίρριο. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα και Βόλος - Σποράδες.

Μέτρα της τροχαίας και συστάσεις στους οδηγούς λόγω κακοκαιρίας

Το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ το Σάββατο

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 14

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε χθες Παρασκευή (28-09-2018) προχώρησε η ΕΜΥ:

Τα επικαιροποιημένα προγνωστικά στοιχεία έχουν ως ακολούθως:

  1. Σήμερα Σάββατο (29-09-2018):

Α] Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες(κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική.

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 15

Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.

Β] Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

  1. Την Κυριακή (30-09-2018):

Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β] Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

  1. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην Κεντρική Μακεδονία(κυρίως τη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οπού θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β] Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το αποτύπωμα του μεσογειακού κυκλώνα μέχρι τώρα - Τα νεότερα στοιχεία - εικόνα 16

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σταθμοί άμεσης επέμβασης από την Πυροσβεστική

Λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που έχουν εκδηλωθεί ή αναμένεται να εκδηλωθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει λάβει αυξημένα μέτρα ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα τυχόν προβλήματα και να συνδράμει όπου χρειαστεί.

«Το προσωπικό όλων των υπηρεσιών είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, έχει γίνει διασπορά οχημάτων, προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για άμεση απόκριση σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα. Το ίδιο ισχύει και για την Αττική με δημιουργία σταθμών βάσης άμεσης επέμβασης», ενημερώνει το Πυροσβεστικό Σώμα.

φωτό Eurokinissi/intimenews

βιντεο από Forecast Weather Greece

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 19 Απρ 2024 | 16:26

Καταφθάνει η κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία κι άλλες τρεις περιοχές - Πού θα "ανοίξουν οι ουρανοί" από τα επικίνδυνα φαινόμενα

Οι προβλέψεις Τσατραφύλλια και Αρναούτογλου - Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες από το βράδυ.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 12:58

Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων - Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 19 Απρ 2024 | 11:05

Ισχυρές καταιγίδες σε Πιερία, Λάρισα, Μαγνησία, Β. Εύβοια ως το μεσημέρι του Σαββάτου - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού και των ισχυρών καταιγίδων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας γίνεται σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 19 Απρ 2024 | 07:04

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες ώρες: Ισχυρές καταιγίδες και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Προ των πυλών βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας - εξπρές που θα χτυπήσει από το πρωί της Παρασκευής τη χώρα. Τι προβλέπει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Απρ 2024 | 22:44

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Θεσσαλία - Οι περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει 24 ώρες, θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής και θα κρατήσει έως το μεσημέρι του Σαββάτου - Η πρόγνωση σύμφωνα με το meteo

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 18 Απρ 2024 | 16:14

Τσατραφύλλιας: Έρχεται η κακοκαιρία Gori - Στη Θεσσαλία θα πέσει σε 20 ώρες το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας παρουσιάζει τις περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 18 Απρ 2024 | 12:52

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ερχονται καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί - Πού θα χτυπήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την κακοκαιρία που θα σαρώσει την Ελλάδα, από το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοίνωσε η ΕΜΥ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 18 Απρ 2024 | 10:35

Σε αυτές τις 10 περιοχές θα πέσει το περισσότερο νερό και με μεγάλη ένταση - H πρόγνωση Καλλιάνου για την κακοκαιρία

Χαλάει ο καιρός από σήμερα, Πέμπτη, αφού ο "πολικός αεροχείμαρρος" φέρνει βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 18 Απρ 2024 | 07:06

Καμπανάκι μετεωρολόγων για τη νέα κακοκαιρία - Ερχεται πολικός αεροχείμαρρος με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρές καταιγίδες

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Κελσίου ενώ παράλληλα σφοδρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας.

ΑΚΡΑΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ 17 Απρ 2024 | 22:34

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών με έντονα φαινόμενα - Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Για τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κάνει λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης - Χιονοπτώσεις στα ορεινά βλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος - Ποιες περιοχές πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα

ΓΡΑΜΜΗ 3 19 Απρ 2024 | 19:46

Μετρό: Κλειστός ο σταθμός "Νίκαια" το Σαββατοκύριακο λόγω έργων - Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας στον σταθμό του Μετρό Νίκαια για την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου.

19 Απρ 2024 | 19:44

Συναγερμός στα Ιωάννινα για την εξαφάνιση 17χρονου από δομή φιλοξενίας

Ο Αχμάντ έχει ύψος 1.70 μ., είναι αδύνατος, έχει κοντά σγουρά καστανά μαλλιά και καστανά μάτια

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 19:12

Κακοκαιρία: Ανήσυχος ο Καλλιάνος για τη Θεσσαλία - "Έύχομαι να αποτύχουν παταγωδώς τα μοντέλα" - Τι λέει για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πιθανότατα να δεχθεί ακόμα και πάνω από 100-120 χιλιοστά βροχής