Follow us

Χιόνια στη Β. Ελλάδα - Εγκλωβίστηκαν οικογένειες στην Πάρνηθα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ωκεανίς» που πλήττει κυρίως τη βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες. Εγκλωβίστηκαν δύο οικογένειες στην Πάρνηθα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χιόνια στη Β. Ελλάδα - Εγκλωβίστηκαν οικογένειες στην Πάρνηθα

Ενώ η κακοκαιρία "Ωκεανίς" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πλήττοντας κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, νωρίς το βράδυ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων εγκλωβίστηκαν δύο οικογένειες στην περιοχή της Πάρνηθας στην Αττική.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει προσπάθειες απεγκλωβισμού της και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για συνολικά οκτώ άτομα.

Στη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία «Ωκεανίς» χτύπησε με έντονες χιονοπτώσεις. Στα λευκά ντύθηκε -για τρίτη φορά το φετινό χειμώνα- η Θεσσαλονίκη. Από τα ξημερώματα σημειώνεται χιονόπτωση σε ολόκληρο το νομό με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο.

Το έστρωσε και στο κέντρο της πόλης, ενώ στους δρόμους βγήκαν οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη και οι 40 Εκκλησιές. Επίσης, τοποθετήθηκαν σακιά με αλάτι στα νοσοκομεία και σε άλλα 130 σημεία.

Χιόνια στη Β. Ελλάδα - Εγκλωβίστηκαν οικογένειες στην Πάρνηθα

Στους -6 ο υδράργυρος στη Φλώρινα

Με χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έκανε την εμφάνιση της η κακοκαιρία "Ωκεανίδα" στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί του Σαββάτου η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν "κολλημένο" στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Αισθητή έκανε την παρουσία της, από τις πρώτες πρωινές ώρες η «Ωκεανίδα» και στη Θράκη. Το νέο κύμα κακοκαιρίας που ακολούθησε την καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών, εισέβαλλε με θυελλώδεις ανέμους, θερμοκρασίες υπό του μηδενός και χιονοπτώσεις.

Σοβαρά προβλήματα στον Έβρο

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης, το οποίο έχει ντυθεί στα λευκά.

«Προετοιμαστήκαμε καθώς είχαμε προειδοποίηση από χθες βράδυ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά η όλη κατάσταση ξεφεύγει των συνηθισμένων. Ζητήσαμε εγκαίρως βοήθεια, από τον στρατό που μας έστειλε ένα μηχάνημα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μίσθωσε δύο ιδιωτικά μηχανήματα, ώστε μαζί με τα τέσσερα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος ν' αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα. Ήταν μία καλή δύναμη για συνηθισμένες όμως καταστάσεις, απ' τις οποίες ξεφεύγουμε όσο περνάει η ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

Σκιαγραφώντας το καιρικό σκηνικό ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «από νωρίς το πρωί το νησί βάλλεται από εκτεταμένες και σφοδρές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, έντασης έως και 9 μποφόρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από δυτικά και ήδη έχουν επεκταθεί σ' όλη τη Σαμοθράκη. Η έντονη χιονόπτωση εστιάζεται στη Χώρα, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει ήδη το ένα μέτρο, στην Καμαριώτισσα, τα Αλώνια και την Παλαιάπολη. Ολόκληρο το οδικό δίκτυο είναι κλειστό και κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μηχανήματά μας, που από το πρωί έκαναν πολλές απόπειρες αποχιονισμού, τώρα έχουν αποσυρθεί, λόγω μειωμένης ορατότητας που καθιστά επικίνδυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων οποιαδήποτε εργασία. Δεν βλέπεις ούτε στα τρία μέτρα».

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται κατά διαστήματα σε όλους τους δήμους του νομού Έβρου και οι μηχανισμοί των δήμων προχωρούν σε ρίψη αλατιού στα σημεία όπου λόγω του παγετού υπάρχει πρόβλημα ολισθηρότητας. «Το χιόνι δεν ξεπερνά τους λίγους πόντους αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες, -2 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό και με τους ισχυρούς βοριάδες, έντασης έως και 6 μποφόρ, δημιουργούν ολισθηρότητα στο οδόστρωμα και ενώ το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με αυξημένη προσοχή. Ο μηχανισμός του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και τα μηχανήματά μας ρίχνουν από νωρίς αλάτι όπου κρίνεται αναγκαίο», δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Έντονη χιονόπτωση στη δυτική Θεσσαλία - Ξεπερνά το ύψος του χιονιού τα 20 εκατοστά

Έντονη χιονόπτωση και στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έφτασε τα 20 εκατοστά.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις των οδηγών.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει στα 20 εκατοστά. Χιονόπτωση έχουμε και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Ακυρώσεις πτήσεων - προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Καθυστερήσεις στις αφίξεις των αεροπορικών πτήσεων σημειώνονται στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης λόγω της χαμηλής νέφωσης σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα μία πτήση από Λάρνακα δεν προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Αθήνα και καθυστερήσεις παρατηρούνται σε αφίξεις από άλλους προορισμούς, ενώ οι αναχωρήσεις διεξάγονται κανονικά.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβουν, καθώς η χιονόπτωση ξεκίνησε σχετικά αργά. Το πρόβλημα παραμένει η χαμηλή νέφωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Τέσσερις πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής, καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση των αεροσκαφών λόγω των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα -Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο κάτι που είναι σύνηθες, επειδή εκτελούνται με μικρότερα αεροσκάφη.

Μικροπροβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες δρομολογιακές γραμμές στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Από το πρωί δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Χιόνια στη Β. Ελλάδα - Εγκλωβίστηκαν οικογένειες στην Πάρνηθα - εικόνα 2

Λάρισα: Χιόνια σε ορεινές περιοχές του νομού

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας, από το χιόνι που έφεραν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες

Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελιβοία, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.

Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Κομοτηνή: Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων άνων των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω θυελλωδών ανέμων

Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέου στη Ροδόπη και την Ξάνθη τέθηκε σε ισχύ για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ - Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς τα προβλήματα που προκλήθηκαν νωρίτερα σε χωριά και σε περιοχές της Άνω Πόλης λόγω της χιονόπτωσης αντιμετωπίστηκαν.

Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια για τα χωριά Αρδαμέρι του δήμου Λαγκαδά και Λιβάδι και Περιστερά του δήμου Θέρμης, λόγω του όγκου χιονιού στο οδόστρωμα. Αργότερα έγινε καθαρισμός του οδικού δικτύου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Προβλήματα υπήρξαν στις γραμμές λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια στις Συκιές και στο Φίλυρο, αλλά η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κινούνται κανονικά, αλλά στο κέντρο της πόλης παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Σε δρόμους της ορεινής Χαλκιδικής εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας

Απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά δίκτυα της Βόρειας Ελλάδας έχει τεθεί σε ισχύ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των χιονοπτώσεων και του παγετού, σύμφωνα με ανακοινώσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Ν. Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Στην Πέλλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω πυκνής χιονόπτωσης στην επαρχιακή οδό 'Αρνισσας έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν, από το 17ο χλμ και στην Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας -Καϊμακτσαλάν, από το 7ο χλμ.

Στη Χαλκιδική έχει απαγορευθεί από το μεσημέρι η κυκλοφορία των φορτηγών και λεωφορείων αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στα σημεία:

- Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού από 65ο χλμ. έως 98ο χλμ.(Παλαιοχώρι-Στρατώνι).

- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από 60ο χλμ. έως 94ο χλμ.(ΠαλαιόκαστροΤαξιάρχη-Αρναία).

- Επ. Ο. Αγ. Προδρόμου-Σανών.

- Επ. Ο. από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο.

- Επ. Ο. Νεοχωρίου -Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.

- Επ. Ο. Αρναίας-Στανού.

- Επ. Ο. Παλαιοχωρίου-Αγ.Νικολάου από 1ο χλμ. έως 15ο χλμ.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, το επαρχιακό οδικό δίκτυο (ορεινού όγκου) από Λεπτοκαρύα μέχρι Μέγα Δέρειο είναι κλειστό λόγω ισχυρών ανέμων, χιονόπτωσης και ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Κλειστό είναι και το επαρχιακό δίκτυο της Σαμοθράκης και συγκεκριμένα οι επαρχιακοί οδοί Καμαριώτισσας - Χώρας, Καμαριώτισσας - Αλωνιών και Καμαριώτισσας - Παλαιάπολης.

Στο Νομό Ροδόπης παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της Eγνατίας Οδού, από τον δυτικό Α/Κ Κομοτηνής μέχρι και τον Α/Κ Ιάσμου - Ροδόπης και αντιστρόφως. Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Ξάνθη θα διεξάγεται μόνο μέσω της Ε.Ο. Κομοτηνής - Ιάσμου - Ξάνθης, και μέσω Π.Ε.Ο. Κομοτηνής - Πόρτο Λαγός - Ξάνθης. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκού.

Στην Ξάνθη παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην στην Εγνατία οδό από 524,7ο Bαφεϊκων έως 545,6ο χλμ Ιάσμου σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Στη Δράμα, στην επαρχιακή οδό Βώλακα - Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων.

Στην Πέλλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω πυκνής χιονόπτωσης στην επαρχιακή οδό 'Αρνισσας έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν, από το 17ο χλμ και στην Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας -Καϊμακτσαλάν, από το 7ο χλμ.

Στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας λόγω πυκνής χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

Στην Καστοριά, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 24ο έως 28ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.

Στη Φλώρινα, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 20ο έως το 30ο χλμ για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος, εξυπηρετούνται μόνο οχήματα της 3ης Μ.Σ.Ε.Π. (Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης).

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης και παγετού σε σημεία του οδικού δικτύου:

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στη Ροδόπη

- Από οικισμό Δρανιάς προς Οργάνη - Σμιγάδα - Μυρτίσκη - 'Ανω Βυρσίνη

- Επ.Ο. Νέας Σάντας προς Κέχρο από 15ο χλμ και υπόλοιπο ορεινό όγκο.

- Επ. Ο. Ραγάδα - Εσοχής.

Στην Ξάνθη

- Επαρχιακή Οδό Ξάνθης έως τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα (Μ.Σ. Αγίου Κων/νου ) από το 35 οχλμ έως Μ.Σ Αγ. Κων/νου).

- Δημοτική οδό 'Ανω Καρυοφύτου - Λειβαδίτη - Δασικού Χωριού.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στην Ημαθία

- Επαρχιακή Οδός Βέροιας - Σελίου, από 14ο έως 26ο χλμ (Χ/Κ Σελίου).

- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 81ο έως 97ο χλμ (όρια Δ.Α. Ημαθίας).

- Επαρχιακή Οδός Βέροιας - Δάσκιου, από 21ο μέχρι 39ο *Δάσκιο).

- Δημοτική Ο. Νάουσας - 3-5 Πηγαδιών από 8ο έως έως 17ο (Χ/Κ).

- Δημοτική Ο. Νάουσας - Σελίου από 8ο έως 17ο (Χ/Κ).

Κιλκίς

-Επαρχιακή Οδός Γουμένισσας-Μ. Λιβαδίων, από το 18ο χλμ.

Πιερία

- Ε.Ο. Κατερίνης-Ελασσόνας, από 24ο έως 44ο χλμ.

- Επ.Ο. Κατερίνης -Ελατοχωρίου, από 26ο έως 37ο χλμ.

Σέρρες

- Επ. Ο. Σερρών-Χ/Κ Λαιλιά, από το 20ο έως το 26,8ο χλμ.

Χαλκιδικής

- Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού από 65ο χλμ. έως 98ο χλμ.(Παλαιοχώρι-Στρατώνι).

- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από 60ο χλμ. έως 94ο χλμ.(ΠαλαιόκαστροΤαξιάρχη-Αρναία).

- Επ. Ο. Αγ. Προδρόμου-Σανών.

- Επ. Ο. από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο.

- Επ. Ο. Νεοχωρίου -Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.

- Επ. Ο. Αρναίας-Στανού.

- Επ. Ο. Παλαιοχωρίου-Αγ.Νικολάου από 1ο χλμ. έως 15ο χλμ.

- Δασική Οδ. Ταξιάρχη-Παλαιόχωρας.

- Επ. Οδ. Ρεντίνας-Ουρανούπολης από 25ο χλμ. έως 37ο χλμ.

- Οδικό δίκτυο Αγίου Όρους.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε:

- Επαρχιακή Οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 12ο χλμ έως το 25ο χλμ.

- Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου από το 1ο χλμ έως το 9ο

χλμ.

Καστοριά

-Επ. Ο. Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο έως το 24,5ο χλμ. (ύψος Χ/Κ Βιτσίου).

- Επ. Ο. Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο

έως το 46ο χλμ.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας χρειάζονται αλυσίδες

Χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας, ενώ προβλήματα στο οδικό δίκτυο παρατηρούνται κυρίως στο Ν. Φλώρινας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, η οποία γνωστοποιεί για τα σημεία του οδικού δικτύου, στα οποία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στα Γρεβενά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

-από το 13ο έως 32ο χλμ της εθνικής οδού Γρεβενών – Τρικάλων,

-από το 32ο έως 52ο χλμ της εθνικής οδού Ελασσόνας – Δεσκάτης – Καλαμπάκας, καθώς σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού Δεσκάτης – Καρπερού και σε όλο το μήκος της δημοτικής οδού Δεσκάτης – Δασοχωρίου - Γηλόφου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην Καστοριά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

- από το 18ο έως 24,5ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου ) και

- από το 26ο έως 46ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 24,5ο έως 28ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στη Φλώρινα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

-από το 6ο έως το 42ο χλμ της εθνικής οδού Φλώρινας – Καστοριάς ( μέσω Βίγλας) και

- στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 20ο έως το 30ο χλμ της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ν. Φλώρινας, διεξάγεται προς το παρόν κανονικά.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον Ν. Κοζάνης, στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που πλήττει από το πρωί του Σαββάτου τη χώρα, εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ΓΓΠΠ τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται θυελλώδεις άνεμοι και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 20 Απρ 2024 | 08:32

Η πορεία της κακοκαιρίας: Οι έξι περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα - Αναλυτική πρόγνωση

Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 21:56

Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Ισχυρές καταιγίδες στο Πήλιο - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες [Live]

Καταιγίδα χτυπά την Αθήνα, με καταρρακτώδη βροχή να πέφτει στο κέντρο και σε άλλες περιοχές - Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Μαγνησία, όπου σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 19:12

Κακοκαιρία: Ανήσυχος ο Καλλιάνος για τη Θεσσαλία - "Εύχομαι να αποτύχουν παταγωδώς τα μοντέλα" - Τι λέει για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πιθανότατα να δεχθεί ακόμα και πάνω από 100-120 χιλιοστά βροχής

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 19 Απρ 2024 | 18:29

Κακοκαιρία: Προετοιμάζονται οι κάτοικοι για τα καιρικά φαινόμενα - Με ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία, λέει ο Κικίλιας

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας καθαρίζουν κανάλια, ρέματα και κοίτες ποταμών ενόψει της κακοκαιρίας - Οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν τσουβάλια με άμμο.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 19 Απρ 2024 | 16:26

Καταφθάνει η κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία κι άλλες τρεις περιοχές - Πού θα "ανοίξουν οι ουρανοί" από τα επικίνδυνα φαινόμενα

Οι προβλέψεις Τσατραφύλλια και Αρναούτογλου - Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες από το βράδυ.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 12:58

Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων - Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 19 Απρ 2024 | 11:05

Ισχυρές καταιγίδες σε Πιερία, Λάρισα, Μαγνησία, Β. Εύβοια ως το μεσημέρι του Σαββάτου - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού και των ισχυρών καταιγίδων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας γίνεται σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 19 Απρ 2024 | 07:04

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες ώρες: Ισχυρές καταιγίδες και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Προ των πυλών βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας - εξπρές που θα χτυπήσει από το πρωί της Παρασκευής τη χώρα. Τι προβλέπει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Απρ 2024 | 22:44

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Θεσσαλία - Οι περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει 24 ώρες, θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής και θα κρατήσει έως το μεσημέρι του Σαββάτου - Η πρόγνωση σύμφωνα με το meteo

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 18 Απρ 2024 | 16:14

Τσατραφύλλιας: Έρχεται η κακοκαιρία Gori - Στη Θεσσαλία θα πέσει σε 20 ώρες το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας παρουσιάζει τις περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 18 Απρ 2024 | 12:52

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ερχονται καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί - Πού θα χτυπήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την κακοκαιρία που θα σαρώσει την Ελλάδα, από το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοίνωσε η ΕΜΥ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 18 Απρ 2024 | 10:35

Σε αυτές τις 10 περιοχές θα πέσει το περισσότερο νερό και με μεγάλη ένταση - H πρόγνωση Καλλιάνου για την κακοκαιρία

Χαλάει ο καιρός από σήμερα, Πέμπτη, αφού ο "πολικός αεροχείμαρρος" φέρνει βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 18 Απρ 2024 | 07:06

Καμπανάκι μετεωρολόγων για τη νέα κακοκαιρία - Ερχεται πολικός αεροχείμαρρος με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρές καταιγίδες

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Κελσίου ενώ παράλληλα σφοδρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας.