Follow us

Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού

Δείτε πώς ζουν οι κάτοικοι του οικοχωριού «Σκάλα», περίπου 50 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Ζαγκλιβέρι, στις παρυφές ενός δάσους από βελανιδιές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού

«Φαντάσου, δεν μπαίνεις στην καθημερινότητα αλλά στη δημιουργία». Μ' αυτή την επιγραφή υποδέχονται τους επισκέπτες οι κάτοικοι του οικοχωριού «Σκάλα», που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Ζαγκλιβέρι, στις παρυφές ενός δάσους από βελανιδιές.

Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού

Το οικοχωριό «Σκάλα», όπως λένε οι ίδιοι οι δημιουργοί του, είναι μια προσπάθεια διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός οικολογικού και κοινοτικού τρόπου ζωής. Αυτή τη στιγμή στον χώρο, έκτασης 20 στρεμμάτων, ζουν μόνιμα, σε δύο σπιτάκια και δύο τροχόσπιτα, 7 ενήλικες και 4 παιδιά, οι οποίοι χρησιμοποιούν για τις ομαδικές συγκεντρώσεις τους, ένα τρίτο σπίτι - πυρήνα, όπου μαγειρεύουν σε κοινή κουζίνα και τρώνε, συνήθως, όλοι μαζί.

«Ψυχοθεραπεία...»

«Με τον σύζυγό μου ήμασταν χρόνια σε αναζήτηση ενός άλλου κοινωνικού μοντέλου, μέχρι να φτάσουμε εδώ και να δημιουργήσουμε το οικοχωριό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία εκ των δημιουργών του οικοχωριού, η Άννα Φιλίππου, ομοιοπαθητικός - ψυχολόγος, προσθέτοντας ότι κίνητρό τους υπήρξε και το γεγονός ότι «με την ψυχοθεραπεία φτάνεις μέχρι ένα σημείο αλλά μετά, επιστρέφεις και πάλι στο ίδιο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον».

Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού - εικόνα 2

«Πιστεύουμε ότι για να φτάσει κάθε άτομο στη θεραπεία, πρέπει να υπάρξει και μια κοινωνική αλλαγή. Γι' αυτό, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό κοινωνικό μοντέλο μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης, συντροφικότητας και διαφάνειας. Κάνουμε καθημερινά συναντήσεις και λύνουμε τα προβλήματα μέσα από συζήτηση και επικοινωνία» λέει η κ. Φιλίππου.

Τα παιδιά ζουν με το βλέμμα στη φύση και όχι σε μια οθόνη

Οσο για τα παιδιά που πηγαίνουν στο γειτονικό δημοτικό σχολείο, «ζουν», όπως τονίζει, «με το βλέμμα στη φύση και όχι σε μια οθόνη».

Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού - εικόνα 3

«Ο κόσμος τους έχει διευρυνθεί. Τις προάλλες, η κόρη μου με ξύπνησε και μου έδειξε τον ουρανό που ήταν κατακόκκινος ενώ μια άλλη μέρα, εντυπωσιάστηκε από ένα μεγάλο πουλί σε ένα κλαδί».

Η κ. Φιλίππου επισκέπτεται κάποιες μέρες την εβδομάδα τη Θεσσαλονίκη για τη δουλειά της και αισθάνεται κάθε φορά «εγκλωβισμένη σε κουτιά, από το αυτοκίνητο, στο γραφείο και στο διαμέρισμα, περνώντας μέσα από στενούς διαδρόμους».

«Ακόμα και όταν πηγαίνουμε πολλές φορές βόλτα στην παραλία, αναρωτιέμαι, κοιτάμε άραγε τη θάλασσα;».

Βιολογικός καθαρισμός με... φυτά

Το οικοχωριό, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, είναι ανεξάρτητο ενεργειακά καθώς ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά πάνελς, χρησιμοποιεί πόσιμο νερό από πηγές και βρόχινο για τις αρδεύσεις, έχει δημιουργήσει αγωγούς νερού και φυτά έχουν αναλάβει τον ρόλο του... βιολογικού καθαρισμού. Οι κατασκευές είναι όλες με υλικά φιλικά στο περιβάλλον και με ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες.

Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού - εικόνα 4

«Είναι χαρακτηριστικό ότι το κεντρικό, διώροφο σπίτι όπου συγκεντρωνόμαστε όλοι, ζεσταίνεται μόνο με μια μικρή σόμπα αφού είναι χτισμένο έτσι, ώστε όλη την μέρα να 'μαζεύει' την ηλιακή ενέργεια», σημειώνει η κ.Φιλίππου, συμπληρώνοντας ότι τον περσινό χειμώνα, για όλο το οικοχωριό, απαιτήθηκαν μόνο 4 τόνοι ξύλα!

Η προμήθεια των τροφίμων γίνεται μόνο από τοπικούς παραγωγούς, εκτός φυσικά από τα προϊόντα που παράγονται στο οικοχωριό όπως μήλα, φράουλες, κυδώνια, βερίκοκα, ροδάκινα και λαχανικά.

Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού - εικόνα 5

«Θέλουμε να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο το οικολογικό μας αποτύπωμα και προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε φτιάξει και μία εγκατάσταση για την παραγωγή βιοαερίου για την κουζίνα μας που θα προέρχεται από τα οργανικά υπολείμματα. Έχουμε δε και ένα αποξηραντήριο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια όπου αποξηραίνουμε ντομάτες και φρούτα» αναφέρει η κ. Φιλίππου.

Οι λιγοστοί, μέχρι στιγμής, κάτοικοι του οικοχωριού, οραματίζονται τον τόπο τους ως «μια ζωντανή και ανοιχτή κοινωνική πρόταση, όπου μπορούν να αντικατασταθούν οι συμβατικές δομές του ανταγωνισμού και του φόβου από τις σταθερές της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της υπευθυνότητας απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στην ίδια τη ζωή».

Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού - εικόνα 6

Σαν τη Χριστίνα, που μαζί με την κόρη της, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο οικοχωριό, αναζητώντας έναν άλλο τρόπο συνύπαρξης με το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

«Θέλω την καθαρότητα που σχετίζεται με την ελευθερία και δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν ξέρω αν θα πετύχει η μετεγκατάστασή μας αλλά όλοι μας, παντού στον 'δρόμο' μας αντιμετωπίζουμε ψευτοφόβους» περιγράφει, μαγειρεύοντας στη συλλογική κουζίνα, φαγητό για όλους- αγκινάρες με χόρτα.

Πώς ζουν οι κάτοικοι του πρώτου ελληνικού οικοχωριού - εικόνα 7

Πάντως, στο οικοχωριό «Σκάλα», ως μέλος του Global Eco Village Network, έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες εθελοντές απ' όλο τον κόσμο που θέλησαν να μάθουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του και να βοηθήσουν στη δημιουργία διαφόρων υποδομών.

«Στόχος μας είναι, στα συνολικά 60 ιδιόκτητα στρέμματα, να μείνουν 30 οικογένειες και να δημιουργήσουμε έναν συνεταιρισμό, όπου ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ζωή του αλλά και για την κοινότητα», καταλήγει η κ. Φιλίππου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΤΟΠΟΥ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 19 Απρ 2024 | 13:48

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα τριώροφης πολυκατοικίας [εικόνες]

Η φωτιά ξέσπασε σε δώμα τριώροφης πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 19 Απρ 2024 | 13:34

Ο Ανδρουλάκης σε μαθητές ειδικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη: Για την αποτυχία του κράτους μας είμαστε όλοι υπεύθυνοι

"Τα λόγια σας εικονοποιούν την αποτυχία του κράτους μας, για την οποία είμαστε όλοι υπεύθυνοι, παραπάνω βεβαίως η κυβέρνηση", σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΤΙ ΤΟΝ ΕΞΟΡΓΙΣΕ 18 Απρ 2024 | 23:39

Θεσσαλονίκη: "Δεν τη χτύπησα, σκόνταψε κι έπεσε"- Άλλη διάσταση δίνει ο αδερφός του νεκρού για τον τσακωμό με τη νύφη του

Ο 60χρονος την ώρα της κηδείας του αδελφού του φαίνεται να αντέδρασε σε μία φράση που εκστόμισε προηγουμένως η νύφη του.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 Απρ 2024 | 21:45
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Απρ 2024 | 17:42

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών - Οι κατηγορίες για παρακολούθηση και ενδοοικογενειακή απειλή

Ύστερα από εκατέρωθεν καταγγελίες που έγιναν και οδήγησαν στη σύλληψή τους με την αυτόφωρη διαδικασία

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΘΗΚΕ ΕΠΙΤΟΠΟΥ 18 Απρ 2024 | 08:36

Θεσσαλονίκη: 17χρονος ποδηλάτης παρασύρθηκε από ΙΧ - Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο [βίντεο]

Ο νεαρός ποδηλάτης διασωληνώθηκε επιτόπου και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Απρ 2024 | 18:13

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο επεισόδιο σε κηδεία - Ο αδερφός του νεκρού χτύπησε τη νύφη του με σταυρό στο κεφάλι

"Εγώ σε συγχωρώ γι' αυτά που μου 'κανες, ο Θεός να σε συγχωρήσει...", φέρεται να είπε η σύζυγος του νεκρού, προκαλώντας την οργή του αδερφού του

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ 17 Απρ 2024 | 15:22

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 63χρονος για τη σεξουαλική παρενόχληση της 7χρονης ανιψιάς του - Την τραβούσε και φωτογραφίες

Οι καταγγελόμενες πράξεις τελέστηκαν το 2013, με την 7χρονη τότε κοπέλα να βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τον θείο της έπειτα από 10 χρόνια

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ 15 Απρ 2024 | 17:05

Θεσσαλονίκη: Σοκάρει 28χρονη για την κακοποίηση από τον σύντροφό της - "Εδώ που φτάσαμε, πρέπει να σε σκοτώσω"

28χρονη μιλά για την κακοποίηση που υπέστη από τον σύντροφό της, ο οποίος καταδικάστηκε αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος.

ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΕ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 15 Απρ 2024 | 15:25

Θεσσαλονίκη: Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία – Χρειάστηκε διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ

Χρειάστηκε ο διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ για να λήξει η ομηρία μίας γυναίκας από τον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ 15 Απρ 2024 | 07:19

Θεσσαλονίκη: Αγρια επίθεση σε τρεις 15χρονους από αγέλη 25 ατόμων - Ολα έγιναν για μια παρεξήγηση

Επίθεση σε βάρος τριών 15χρονων από "αγέλη" 25 ατόμων, έξω από το κολυμβητήριο της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Απρ 2024 | 17:31

Ιδιοκτήτης καταστήματος ακινητοποίησε διαρρήκτη που μπήκε από τον φωταγωγό

Ο διαρρήκτης είχε προλάβει να συγκεντρώσει κλοπιμαία αξίας 2.700 ευρώ.

ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 12 Απρ 2024 | 18:37

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στον Θερμαϊκό και έχασε τη ζωή της

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν τη γυναίκα να κάθεται σε παγκάκι επί της παλιάς παραλίας στη Θεσσαλονίκη.