Follow us

Έκθεση Frontex: Αύξηση μεταναστευτικών ροών μέσω Έβρου - Οι διαδρομές

Παραμένει η πίεση στα σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση ανάλυσης κινδύνων για το 2019 του Frontex

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έκθεση Frontex: Αύξηση μεταναστευτικών ροών μέσω Έβρου - Οι διαδρομές

Στο χαμηλότερο επίπεδό του σε πέντε χρόνια έφτασε το 2018, ο αριθμός ανιχνεύσεων των παράνομων διέλευσεων στα ευρωπαϊκά σύνορα , αλλά η μεταναστευτική πίεση παρέμεινε σχετικά υψηλή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση ανάλυσης κινδύνου για το 2019 που δημοσίευσε σήμερα ο Frontex.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός αριθμός παράνομων διελεύσεων μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τις 150.114 ή κατά 92% μειωμένος σε σχέση με το 2015, οπότε είχε φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Frontex, σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη πτώση του αριθμού των μεταναστών στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, όπου ο αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε πέρυσι κατά 80%, φτάνοντας τις 23.485.

Συγχρόνως, ο Frontex επισημαίνει ότι το 2018 η Δυτική Μεσόγειος ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδρομή σε ό,τι αφορά τις αφίξεις στην Ευρώπη. Η πίεση στα Ισπανικά σύνορα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων το 2018 έφτασε τις 57.034, διπλάσιος σε σχέση με το 2017.

Στην Ανατολική Μεσόγειο παρατηρήθηκαν ελάχιστα λιγότερες διελεύσεις σε σχέση με τη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου. Με 56.561 παράνομες διελεύσεις των συνόρων, η πίεση ήταν 34% υψηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η έκθεση διαπιστώνει πως συνέχισαν να διέρχονται παράτυποι μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Δύο ήταν οι βασικές διαδρομές που ξεχώρισαν στην περιοχή το 2018 με τη πίεση να μετατοπίζεται από τη μια στην άλλη, εξαιτίας των συνοριακών ελέγχων που ενισχύθηκαν σε ορισμένα σημεία. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι μετανάστες ακολούθησαν αφενός την κεντρική διαδρομή μέσω της Σερβίας και αφετέρου τη διαδρομή από το ελληνοαλβανικό τμήμα των συνόρων, κατά μήκος της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σλοβενίας. Σε μικρότερο βαθμό, επέλεξαν τη διαδρομή μέσω των συνόρων της Σερβίας με την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Εξάλλου, για την περσινή χρονιά ο Frontex συνέλεξε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το φύλο και την ηλικία των μεταναστών. Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν ένας στους πέντε από τους μετανάστες που εντοπίστηκαν πέρυσι ισχυρίστηκε ότι ήταν κάτω από 18 ετών.

Τέλος, η ανάλυση κινδύνων του Frontex για το 2019 παρουσιάζει επιπλέον στοιχεία που σχετίζονται με τα εξωτερικά σύνορα και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ το 2018. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

190.930 αρνήσεις εισόδου (αύξηση 4%)

148.121 αποτελεσματικές επιστροφές ανά κράτος μέλος (μείωση 5%)

13.728 συντονισμένες επιστροφές ή οργανωμένες από τη Frontex (μείωση 3%)

10.642 ανιχνεύσεις λαθρεμπόρων / διακινητών (αύξηση 4%)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 09 Απρ 2024 | 16:31

Τουρίστας έχασε τη σκυλίτσα του στα σύνορα του Έβρου και τη βρήκε ένα χρόνο μετά στη Σερβία - "Η πίστη μετακινεί βουνά!"

Η συγκλονιστική ιστορία του Γάλλου τουρίστα που έχασε τη σκυλίτσα του στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη βρήκε έναν χρόνο μετά στη Σερβία.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 07 Απρ 2024 | 10:35

TalentVisa και TechVisa: Τι είναι και ποιους αφορούν οι νέες άδειες εργασίας για τους μετανάστες

Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΝΕΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΥΜΑ 24 Μαρ 2024 | 08:47

Κυκλώματα αναζητούν εργάτες γης ακόμα και στα… Ιμαλάια - Κρυμμένοι σε κυλίνδρους και πορτ μπαγκάζ για να φτάσουν στην Ελλάδα

Οι εργάτες από την Ασία που θα δούλευαν στα ελληνικά χωράφια, πλήρωσαν στα μέλη του κυκλώματος έως και 5.200 ευρώ. Συν 3.500 για να τους πάνε στη Γαλλία.

ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ 20 Απρ 2024 | 11:26

Καρφιά της ΝΔ για τη δήλωση Φαραντούρη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι το ΒΒΒ της Standard & Poor’s "δεν τρώγεται": "Λαϊκισμός και ασχετοσύνη"

"λαϊκισμός, χυδαιότητα, ψέματα και ασχετοσύνη". Το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για όσα είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης.

ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ 20 Απρ 2024 | 11:15

Άσκηση "Stolen Cerberus": Το θηριώδες C-130J των ΗΠΑ στην Ελευσίνα [εικόνες - βίντεο]

Η άσκηση "Stolen Cerberus" πραγματοποιείται από το 2013 και κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 20 Απρ 2024 | 11:00

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας – Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του στην επιτροπή

Προβλέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και στη χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της χώρας.

ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ 20 Απρ 2024 | 10:57

Οι "ποτάρες" των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη σε κουβανέζικο μπαρ στου Ψυρρή [εικόνες]

Στο Dos Gardenias, ένα μπαρ στου Ψυρρή με άρωμα... Κούβας, τα χαμόγελα, τα πηγαδάκια και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20 Απρ 2024 | 10:39

Ξεκινά η "ναυτική εβδομάδα" Κασσελάκη: Περιοδεία σε 27 νησιά μέσα σε 9 μέρες - "Γεννιέται ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω"

Η περιοδεία θα διαρκέσει έως τη Μεγάλη Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί 27 νησιά.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 20 Απρ 2024 | 09:19

Γιατί ο Μητσοτάκης σταματάει να ασχολείται με τον Κασσελάκη - Η νέα στρατηγική του μέχρι τις εκλογές

Άλλωστε και χθες από την Μυτιλήνη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε αναφορές στην αντιπολίτευση και δεν "άγγιξε" τον Στέφανο Κασσελάκη.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 19 Απρ 2024 | 22:20

Ευρωεκλογές 2024: Οι 8 νέοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ - Ο ηθοποιός Αεράκης από τον "Σασμό" και ο Κρητικός γιατρός Ξυλούρης

Οι οκτώ νέοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ 19 Απρ 2024 | 21:44

"Μανιφέστο" Κασσελάκη για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση σε Μητσοτάκη, Αυτιά και... Μελέτη - Τι είπε για το "θαύμα" της βάπτισής του

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε επανειλημμένα για "προοδευτική Αριστεία", ενώ ανέλυσε τις θέσεις του για Ισραήλ και Παλαιστίνη - Ο χαιρετισμός στον Αλέξη Τσίπρα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 19 Απρ 2024 | 21:21

Βόλος: Φοιτητές αριστερών παρατάξεων διέκοψαν την εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου - Δεν κατάφερε να προσεγγίσει την αίθουσα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε "απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν σ’ έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο της πολιτείας να μιλήσει".

ΠΑΣΟΚ 19 Απρ 2024 | 20:27

"Κεραυνοί" από Γιαννακοπούλου: "Πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Αστυνομία; 107 επίορκοι συνεχίζουν να υπηρετούν"

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, απευθύνει ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.