Follow us

Η διαδικασία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η διαδικασία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δεν χωρούν παρερμηνείες για το πότε, το πως και με ποιο αποτέλεσμα μια κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας προκειμένου να μην ανακοπεί ο βίος της, πότε δεν έχει τη δεδηλωμένη, πότε χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Το άρθρο 84 του Συντάγματος "Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης" διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη διάθεση της αντιπολίτευσης. Τίθεται, ωστόσο, ένας χρονικός περιορισμός στη θεσμική δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ασκήσει το έσχατο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, την πρόταση δυσπιστίας. Με τον τρόπο αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να αποτρέψει κατάχρηση της πρότασης δυσπιστίας που θα παρακωλύει το κυβερνητικό έργο. Γι΄αυτό προβλέπεται ότι πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε μια προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας. Ως προς τη διαδικασία, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Αν όμως μια πρόταση δυσπιστίας στηρίζεται από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τότε κατ΄εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί και πριν την πάροδο εξαμήνου, αφού σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσει.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση "ανοχής".

Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα επιδιώκει την κυβερνητική σταθερότητα, γι΄αυτό προβλέπει διαφορετικές πλειοψηφίες που επιτρέπουν την επιβίωση μιας κυβέρνησης, έστω και με την ανοχή κάποιων βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.

Εν προκειμένω και με βάση την επικαιρότητα, η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση (σ.σ. μέχρι στιγμής ο Πάνος Καμμένος υπέβαλε παραίτηση και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό) δεν σημαίνει κάτι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι ζήτημα πολιτικό και όχι ένα ζήτημα συνταγματικής ερμηνείας. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως έχει θέσει τον πήχυ στις 151 ψήφους για την εμπιστοσύνη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, στον Open, είπε πως δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή δεν του αρκεί αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων αλλά θέλει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία με τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία, γιατί αναγνωρίζει πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα με κάτω από 151 ψήφους. "Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει", είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που η πρόταση εμπιστοσύνης δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους, θα προχωρήσει "εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες".

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει άμεσα να κινηθεί η διαδικασία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την θητεία της η κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία.

Ακόμη όμως και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή αυτό της πρόωρης προσφυγής, ο κ. Τσίπρας έθεσε το χρονοδιάγραμμα. Είπε συγκεκριμένα ότι κριτήριο για το χρονικό σημείο προσφυγής σε κάλπες θα είναι η σταθερότητα της οικονομίας, "να μην μείνουν στη μέση σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και είναι σε εξέλιξη". Σε αυτές τις πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη συμφωνία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιδότηση του ενοικίου, τις 120 δόσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημειωτέον ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνει τις εργασίες της τέλος Ιανουαρίου και απαιτούνται δύο ψηφοφορίες, με διαφορά ενός μήνα η μια από την άλλη, στην ολομέλεια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Απρ 2024 | 20:06

Βουλή: Μόνο με τις ψήφους τις ΝΔ "πέρασε" το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Καταψήφισε το νομοσχέδιο η αντιπολίτευση - Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα στα επιμέρους άρθρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 12 Απρ 2024 | 17:57

Άδωνις Γεωργιάδης: Απέσυρε προσωρινά τη ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

"Θα την ξαναφέρω ως τροπολογία την επόμενη εβδομάδα", ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 12 Απρ 2024 | 11:59

Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Ανοίγει ο δρόμος ώστε ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 10 Απρ 2024 | 11:25

Ομόφωνη εισήγηση για άρση ασυλίας του βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν - "Είμαι αθώος", δηλώνει

Ο κ. Μπουρχάν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή και έδωσε διευκρινήσεις για την υπόθεση του ζητώντας και ο ίδιος την άρση ασυλίας του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 03 Απρ 2024 | 13:40

Ανδρουλάκης μετά την έφοδο του εισαγγελέα στα κεντρικά του ΟΣΕ: Ο Μητσοτάκης είναι πρωταγωνιστής της τοξικότητας

Θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντί του, όσο ο ίδιος υπηρετεί τη διαφθορά, την συγκάλυψη και την ατιμωρησία", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 4Ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ '23 01 Απρ 2024 | 19:28

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Προσοχή στις αυξήσεις μισθών - Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2024

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις ονομαστικών μισθών θα πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της οικονομίας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 31 Μαρ 2024 | 15:07

Μέλη του Ρουβίκωνα στον περίβολο της Βουλής - Άνοιξαν πανό για τα Τέμπη [βίντεο]

"Η οργή δεν μπαζώνεται", έγραφε το πανό των μελών της οργάνωσης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ 29 Μαρ 2024 | 07:27

Μητσοτάκης κατά Μαρινάκη χωρίς να τον κατονομάζει: "Έχει πολιτικές φιλοδοξίες, εγώ δεν συγκυβερνώ με χοντρά πορτοφόλια"

Οι παραιτήσεις Μπρατάκου - Παπασταύρου φέρνουν ντόμινο εξελίξεων, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ευρύτερες κινήσεις του πρωθυπουργού.

ΒΟΥΛΗ 28 Μαρ 2024 | 23:10

Πρόταση μομφής- Φάμελλος: "Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη- Οργανωμένος μηχανισμός παραβιάζει το κράτος δίκαιου"

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε προς την κυβέρνηση πως "υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών".

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ 28 Μαρ 2024 | 23:02

Βουλή: Καταψηφίστηκε με 159 ψήφους έναντι 141 η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί 300 ψηφισάντων, 159 βουλευτές -οι 158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς- καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας - Οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν "υπέρ"

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ 28 Μαρ 2024 | 22:26

Η μπηχτή Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη: Μην κοιτάτε το κινητό σας, μην αγχώνεστε, δεν χρειάζεται να σας δώσει κάποιος οδηγίες

Ο πρωθυπουργός τόνισε δε πως κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ να μείνει τρίτο, πίσω από τον Κασσελάκη και όπως συμπλήρωσε "αλλά είναι πρόβλημά σας αυτό".

ΒΟΥΛΗ 28 Μαρ 2024 | 22:02

Πρόταση δυσπιστίας- Ανδρουλάκης: Το πρωί καταγγέλατε αποσταθεροποίηση και το βράδυ συνεργάτες σας έπιναν ποτάρες μαζί;

"Η κυβέρνησή σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ 28 Μαρ 2024 | 21:45

Χαλαρός στα έδρανα της Βουλής ο Καραμανλής, γελούσε την ώρα που δεχόταν "πυρά" από τους πολιτικούς αρχηγούς [Εικόνες]

Τελείως διαφορετικός ο Κώστας Αχ. Καραμανλής μετά την ομιλία του - Ίσως ένιωσε πως έφυγε από το πάνω του το βάρος της πολύκροτης ομιλίας του.