Follow us

Λογαριασμός Αρωγής: Ούτε ένα ευρώ έως τώρα στους πυρόπληκτους της Αττικής

Το ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Λογαριασμός Αρωγής: Ούτε ένα ευρώ έως τώρα στους πυρόπληκτους της Αττικής

Σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ (37,7 εκατομμύρια) έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής για τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου στην Αττική.

Το ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με αφορμή την κύρωση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλάμβανε τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έπειτα από αρκετούς μήνες δεν έχει δαπανηθεί ακόμα ούτε ένα ευρώ αν και οι ανάγκες των κατοίκων ιδίως στο Μάτι είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση που έκανε στο Σώμα του Νίκου Βούτση τα 35 εκ. ευρώ προέρχονται από 3 κεντρικούς κρατικούς φορείς και συγκεκριμένα τα 20 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκ. ευρώ από το αποθεματικό της Βουλής και τα 5 εκ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα 2.700.000 προέρχονται από δωρεές πολιτών ή φορέων όπως ξένες Πρεσβείες.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής από το συνολικό ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ, καθώς ακόμη εξετάζονται τα αιτήματα.

Για την διαχείριση των χρημάτων έχει συσταθεί επιτροπή που αποτελείται από τους Νίκο Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Χρήστο Σπίρτζη χωρίς όμως να έχει γίνει καμία εκταμίευση καθώς ακόμα εξετάζονται τα αιτήματα. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πάντως ότι έχουν εγκριθεί δύο αιτήματα, συνολικού «κόστους» 2 εκατομμυρίων ευρώ, 1 εκατομμύριο για τη συλλογή του αμίαντου από τα κτίρια των πληγεισών περιοχών και το υπόλοιπο 1 εκ. ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους εγκαυματίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠτΒ ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων ενώ κατά τον ίδιο ο λογαριασμός δεν θα ξεμείνει, αφού το κράτος έχει χρεωθεί να ανακατασκευάσει τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα». Σε ότι αφορά τις δωρεές από Ιδρύματα ο κ. Βούτσης τόνισε ναι μεν υπάρχουν επιπλέον μεγάλα ποσά από γενναίες δωρεές, αλλά δεν έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό. «Επειδή είχαμε διαβάσει πληθώρα δωρεών και προθέσεων δωρεών , παρακαλώ κι από αυτό το βήμα να υπάρξει έστω σε ένα Μητρώο ανεξάρτητα του κεντρικού λογαριασμού μία ακριβής καταγραφή αυτών των δωρητών», είπε ο ίδιος.

Προς ώρας έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί 2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων όπως είπε ο κ. Βούτσης το 1 εκατομμύριο αφορά τη συλλογή του αμίαντου από τα κτίρια των πληγεισών περιοχών και το υπόλοιπο 1 εκ. ευρώ την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους εγκαυματίες.

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 23 Απρ 2024 | 19:13

Μεγάλη φωτιά στους Σχίνους Ζαχάρως, κοντά σε κατοικημένη περιοχή [εικόνες-βίντεο]

Η φωτιά στους Σχίνους της Ηλείας καίει αναγεννημένο δάσος.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 23 Απρ 2024 | 09:26
ΦΩΤΙΑ 22 Απρ 2024 | 23:59

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Πάρο - Σε επαγρύπνηση όλο το βράδυ [εικόνες-βίντεο]

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά σε κατοικίες και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 22 Απρ 2024 | 18:00

Καλύτερη εικόνα από τη φωτιά στην Πάρο -Μήνυμα 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προς την παραλία της Παροικιάς [εικόνες-βίντεο]

Σε κατοικημένη περιοχή της Πάρου η φωτιά - Ισχυροί άνεμοι στο νησί - Βελτιωμένη η εικόνα του πύρινου μετώπου.

20 Απρ 2024 | 23:41

Ριζούπολη: Αναζητείται ένοικος που είχε απειλήσει ότι θα έβαζε φωτιά σε πολυκατοικία - Κινδύνεψε να καεί ζωντανή μια οικογένεια

Σύμφωνα με καταγγελίες γειτόνων, εξετάζεται ένα σοβαρό ενδεχόμενο να έβαλε τη φωτιά ένας ένοικος της πολυκατοικίας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε απειλήσει ότι θα το έκανε.

ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ 20 Απρ 2024 | 18:00

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Ριζούπολη: Απεγκλωβίστηκαν 6 ένοικοι της πολυκατοικίας

Η φωτιά, μετά από μάχη των πυροσβεστών, τέθηκε υπό έλεγχο.

ΕΠΙΤΟΠΟΥ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 19 Απρ 2024 | 13:48

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα τριώροφης πολυκατοικίας [εικόνες]

Η φωτιά ξέσπασε σε δώμα τριώροφης πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 17 Απρ 2024 | 07:16

Ανησυχία για τις φωτιές που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο: Προβλήματα με δασοκομάντος, εναέρια μέσα και γερασμένο στόλο

Με τις πυρκαγιές να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, το επικαιροποιημένο δόγμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται ήδη σε… "μερική εφαρμογή".

ΚΤΙΡΙΟ BØRSEN 16 Απρ 2024 | 16:14

Πύρινος εφιάλτης στην Κοπεγχάγη που βιώνει τη δική της Παναγία των Παρισίων - Στάχτη 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Το ιστορικό κτίριο που τυλίχθηκε στις φλόγες αποτελούσε το Παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 15 Απρ 2024 | 20:32

Φωτιά στον Ασπρόπυργο - Κοντά σε καταυλισμό Ρομά στο Σοφό

Η φωτιά καίει σε ξερόχορτα κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, όμως δεν απειλεί κατοικίες ή ανθρώπινες ζωές.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 14 Απρ 2024 | 23:09

Πυροσβεστική: 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ώρο στη χώρα

Από αυτές οι 74 πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη επτά

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 14 Απρ 2024 | 18:02

Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Λιοσίων: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε δωμάτιο

Στο σημείο κλήθηκαν να σπεύσουν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ 13 Απρ 2024 | 22:43