Follow us

Ελευσίνα '21: 2 χρόνια από την ανακήρυξη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

Με μια τελετουργική πομπή της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και των κατοίκων της, η Ελευσίνα γιορτάζει τα 2 έτη από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ελευσίνα '21: 2 χρόνια από την ανακήρυξη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

Η Ελευσίνα γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου τα δύο χρόνια από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 με μια τελετουργική πομπή της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και των κατοίκων της Ελευσίνας.

Θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της πόλης και είναι μέρος του σπονδυλωτού έργου με τίτλο «Aποθέματα: Inventory» που περιλαμβάνει, επίσης, εικαστική εγκατάσταση του Βασίλη Γεροδήμου και αρχειακή έκθεση με βιωματικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αφιερωμένη στην ισχυρή εργατική παράδοση της πόλης.

Τα «Αποθέματα:Inventory» είναι ένα οδοιπορικό στις εργατικές κινητοποιήσεις στην Ελευσίνα από τις αρχές του 20ου αιώνα – στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Γ.Σ.Ε.Ε.– που βασίζεται σε επιτόπια συμμετοχική αρχειακή έρευνα και εργαστήρια, και καταλήγει σε μια δημόσια, ψηφιακή και παραστατική πορεία / πομπή, και σε μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση.

«Πολιτισμός 2030: Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;»

Παράλληλα, η Ελευσίνα αξιοποιεί την ευκαιρία της ευρωπαϊκής της διάκρισης και εισάγει τον προβληματισμό για ένα φιλόδοξο σχέδιο που προσπαθεί να ενισχύσει την περιφερειακή πολιτισμική δημιουργία σε βάθος δεκαετίας.
Η κρίσιμη αυτή συζήτηση θα ανοίξει στην πρώτη συνάντηση «Πολιτισμός 2030: Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;» και διοργανώνεται από τις 8 έως 11 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετέχουν τοπικοί και διεθνείς θεσμικοί πολιτιστικοί φορείς, καλλιτέχνες, θεωρητικοί και επιστήμονες. Το στοίχημα είναι «πώς η Περιφέρεια, κάθε Περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει μοχλό πολιτισμικής ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Ελευσίνας.

O δρόμος της Ελευσίνας για τη «Μετάβαση στην EUphoria», όπως λέγεται ο τίτλος του προγράμματός της και με καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας την Κέλλυ Διαπούλη, έχει ήδη ξεκινήσει με δράσεις πολιτισμού, διεθνή προγράμματα και καλλιτεχνικά πρότζεκτ σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή των κατοίκων. Επίσης, αυτή την περίοδο ξεκινούν τα δύο πρώτα προγράμματα φιλοξενίας και επιμόρφωσης νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που με τη συνοδεία έμπειρων επιμελητών θΌσο για τις δυσλειτουργίες που ταλάνισαν την Ελευσίνα τα δύο χρόνια από την ανακήρυξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα έργα των απαραίτητων κτιριακών υποδομών και πολεοδομικών αλλαγών για την υλοποίηση της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτά φαίνεται ότι αρχίζουν να ξεπερνιούνται.«Το έργο του ΔΣ δεν είναι μια εύκολη διαδικασία γιατί πρέπει να συνθέσουμε σε σύντομο χρόνο πολλά δεδομένα και να υπερβούμε διαδικαστικές δυσκολίες που προέρχονται από το θεσμικό πλαίσιο και τη συγκυρία που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια» χαιρέτησε στη συνέντευξη Τύπου η νέα πρόεδρος της «Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» Σοφία Αυγερινού- Κολώνια. Ωστόσο, συνέχισε η ίδια «πιστεύουμε ότι τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούμε σημαντικά βήματα με τη στήριξη του ΥΠΠΟ, του Δήμου, τον ΟΑΕΔ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους χορηγούς μας». Η έμπειρη αρχιτέκτων και με μακρά εκπαιδευτική θητεία στο ΕΜΠ, αλλά και στο ελληνικό τμήμα του Icomos της Ουνέσκο, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της «Ελευσίνας 2021» τον περασμένο Αύγουστο όταν άλλαξε το ΔΣ, μετά και από συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Ελευσίνα '21: 2 χρόνια από την ανακήρυξη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

«Η Ελευσίνα ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη κοινωνία και τον κόσμο, με το πυκνό πολιτιστικό πρόγραμμα που κινείται από το τοπικό στο εθνικό και πανευρωπαικό επίπεδο ακόμα και παγκόσμιο, εγκαινιάζοντας έναν αμφίδρομο, πολύπλευρο, πολιτιστικό διάλογο με πόλεις και κοινωνίες. Τα μηνύματα που εκπέμπει η Ελευσίνα 2021 είναι πανανθρώπινα και επίκαιρα , συναντώνται και συντονίζονται με αυτά της Παγκόσμιας Ημέρας των πόλεων, που γιορτάζουμε σήμερα ( 31/10), και αφορούν στην ανθεκτικότητα των πόλεων σε καταστάσεις κρίσεων. Ο πολιτισμός αποτελεί έναν ιδιαίτερης σημασίας και υψηλής αξίας συντελεστή της κοινωνικής ανθεκτικότητας, για αυτό και η συμβολή της Ελευσίνας 2021 είναι ανεκτίμητη» τόνισε η Σοφία Αυγερινού -Κολώνια.

Την πεποίθησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομών εξέφρασε, στη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα σε ακόμα δύο ιστορικά κτίρια της πόλης.

Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι αφενός τα βιομηχανικά κτίρια της και ο αρχαιολογικός της χώρος, αφετέρου η σύνθεση του πληθυσμού της, γηγενείς και κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922.

Ζωές συνυφασμένες με την άλλοτε κραταιά βιομηχανική ζώνη της περιοχής. «Η ιστορία του εργατικού κινήματος στην πόλη μας αλλά και ευρύτερα, είναι μια υπόθεση που πρέπει να εξετασθεί ακόμα περισσότερο, καθώς σε μεγάλο βαθμό έχει παραμεληθεί κι έχει σημαδέψει αρκετούς από εμάς και συνολικότερα την κοινωνία της Ελευσίνας» είπε ο Γ. Τσουκαλάς μιλώντας για την δράση και έκθεση «Aποθέματα: Inventory», επισημαίνοντας το γεγονός ότι «η ανάπτυξη της πόλης συνεισέφερε στο φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης ανθρώπων από διάφορα μέρη που καταφθάνουν στην Ελευσίνα για να δουλέψουν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2024 | 10:50

Η υπερπαραγωγή ODYSSEUS έρχεται στην Ελλάδα από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης

Μόνο για δύο παραστάσεις, στις 30 και 31 Μαΐου ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

13 Απρ 2024 | 10:14

Ντεμπούτο της ΕΛΣΟΝ στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Μια ιστορική εμφάνιση της ορχήστρας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 12 Απρ 2024 | 12:34

Ο Μπόρις Τζόνσον διαφωνεί (ξανά) με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και… απαγγέλλει Ιλιάδα [βίντεο]

"Αν τα μουσεία άρχιζαν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, τότε θα καταστρέφονταν", είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ 12 Απρ 2024 | 09:34

Νέο teaser για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Kinds of Kindness" - Πρωταγωνιστεί ξανά η Έμα Στόουν

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών πριν την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Ιουνίου.

ΣΤΟΝ "ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" 11 Απρ 2024 | 16:31

Ποιος είναι ο ηθοποιός που ζήτησε να απομακρυνθεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος από τη θεατρική παράσταση

Το όνομα του ηθοποιού που δεν ήθελε τον Νίκο Πολυδερόπουλο στην παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας", αποκάλυψε ο Νίκος Γεωργιάδης στο "Πρωινό Σουσού"

ΕΚΑΝΕ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 11 Απρ 2024 | 08:37

"150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία" - Ενα σημαντικό ντοκιμαντέρ

"150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία", σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη και παραγωγή της Indigo View.