Follow us

Ένα μουσείο για τη Ναυτική Παράδοση άνοιξε στη Λήμνο

'Ενα μουσείο στο Μούδρο αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της περιοχής κατά τη διάρκεια των πολέμων του περασμένου αιώνα και την καρδιά του ναυτικού αγώνα στο Αιγαίο

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα μουσείο για τη Ναυτική Παράδοση άνοιξε στη Λήμνο

Το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου δημιουργήθηκε στο κτήριο του παλιού σχολείου του Μούδρου, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως δημοτικό σχολείο και ως ειρηνοδικείο. Είναι χτισμένο με πέτρες και με λαξευμένους γωνιόλιθους και διατηρεί αρχιτεκτονικά στοιχεία του νεοκλασικισμού. Οι υποδομές και ο εκθεσιακός χώρος ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2015.

Ένα μουσείο για τη Ναυτική Παράδοση άνοιξε στη Λήμνο

Το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου έχει στόχο, με τη χρήση του πλούσιου εποπτικού υλικού, τα αντικείμενα που εκθέτει, τις οπτικοακουστικές προβολές και διαδραστικές του εφαρμογές, να ενημερώσει τους επισκέπτες για τις δύο σημαντικές ιστορικές περιόδους των Βαλκανικών Πολέμων αλλά και της εκστρατείας της Καλλίπολης, όπου ο Μούδρος έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε ντοκουμέντα της εποχής άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο και την ιστορία του, ενώ αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα της σημασίας του για το εκστρατευτικό σώμα της ANZAC. Έτσι το Κέντρο αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο, τόσο μεταξύ των άλλων αντίστοιχων υποδομών της Λήμνου όσο και με τους βετεράνους της ANZAC και των απογόνων τους που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Μούδρο.

Ένα μουσείο για τη Ναυτική Παράδοση άνοιξε στη Λήμνο - εικόνα 2

Στις αρχές του 20ού αιώνα η Λήμνος βρίσκονταν υπό Οθωμανική κυριαρχία. Διοικητικό, εμπορικό κι εκπαιδευτικό κέντρο του νησιού ήταν το Κάστρο (η σημερινή Μύρινα). Ως το τέλος του 19ου αιώνα η πρωτεύουσα του νησιού είχε αλλάξει όψη με τη συνδρομή εύπορων πλοιοκτητών και απόδημων Λημνιών, που έχτισαν στο Ρωμαίικο Γιαλό εντυπωσιακά αρχοντικά. Ο σημαντικότερος μετά το Κάστρο οικισμός του νησιού ήταν ο Μούδρος.

Ένα μουσείο για τη Ναυτική Παράδοση άνοιξε στη Λήμνο - εικόνα 3

Η περιοχή του Μούδρου κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Στο νησάκι Κουκονήσι εντοπίστηκαν οικοδομικά λείψανα και εργαλεία που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ως τα Μυκηναϊκά χρόνια (3.200 π.Χ - 12ος αι. π.Χ.). Η πρώτη αναφορά του οικισμού γίνεται τον 14ο αιώνα σε έγγραφο της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους (1355) και σε δυο χρυσόβουλα του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου "περί του εν Λήμνω Μούδρου" (1362 και 1380). Το νεότερο χωριό άρχισε να αναπτύσσεται τον 19ο αιώνα. Την περίοδο του μεσοπολέμου εγκαταστάθηκαν στο χωριό Μικρασιάτες πρόσφυγες και ήταν το πρώτο εξαγωγικό λιμάνι της Λήμνου.

Ένα μουσείο για τη Ναυτική Παράδοση άνοιξε στη Λήμνο - εικόνα 4

Ο Μούδρος ως ναυτική βάση και ορμητήριο του ελληνικού στόλου στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, συνετέλεσε στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου και την απελευθέρωση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η επιλογή να μεταφερθεί η επιχειρησιακή βάση του ελληνικού ναυτικού στην καρδιά του Αιγαίου, απέναντι από τα Δαρδανέλια, οφείλεται στη στρατηγική διορατικότητα του θρυλικού αρχηγού του στόλου Παύλου Κουντουριώτη. Από το ναύσταθμο του Μούδρου απέπλεαν τα θωρηκτά και τα τορπιλοβόλα που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο παίρνοντας μέρος και στις δύο νικηφόρες ναυμαχίες, της Έλλης και της Λήμνου.

Ένα μουσείο για τη Ναυτική Παράδοση άνοιξε στη Λήμνο - εικόνα 5

Τον Απρίλιο του 1915, στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις της Αντάντ μετέφεραν το μέτωπο στην περιοχή των Δαρδανελίων με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στα πλαίσια των πολεμικών επιχειρήσεων μεγάλο μέρος των συμμαχικών δυνάμεων συγκεντρώθηκε στον κόλπο του Μούδρου. Ο Μούδρος έγινε ναυτική βάση και κέντρο επιμελητείας για την εκστρατεία της Καλλίπολης, εγκαθιστώντας στο νησί οχυρωματικά και λιμενικά έργα, νοσοκομεία και υποδομές στρατοπέδευσης. Η δραματική περιπέτεια του στρατιωτικού σώματος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, του ANZAC που ξεκίνησε από το Μούδρο, πολέμησε και αποδεκατίστηκε στην Καλλίπολη, δημιούργησε σημαντικούς δεσμούς μνήμης με την Λήμνο.

Ένα μουσείο για τη Ναυτική Παράδοση άνοιξε στη Λήμνο - εικόνα 6

Τρία μεγάλα ιστορικά γεγονότα επέδρασαν καθοριστικά στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της Λήμνου στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η ενσωμάτωση του νησιού στο ελληνικό κράτος, ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος (μαζί με την έλευση Ρώσων προσφύγων) και η εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων από την Προποντίδα και τη Μικρά Ασία είχαν άμεσες πληθυσμιακές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις στο νησί καθορίζοντας την μετέπειτα εξέλιξη του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ADAGIO – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Απρ 2024 | 17:02

Μέγαρο Μουσικής: Johann Sebastian Bach - Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20:30

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ DJ 20 Απρ 2024 | 18:58

Έφυγε από την ζωή ο Αλέξανδρος Πέρρος: Μεσουράνησε στην ελληνική ροκ σκηνή - Το αντίο της μπάντας του

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για την χαμό του μουσικού από την Θεσσαλονίκη.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 20 Απρ 2024 | 11:02

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 14 Απρ 2024 | 15:59

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

14 Απρ 2024 | 11:00

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2024 | 10:50

Η υπερπαραγωγή ODYSSEUS έρχεται στην Ελλάδα από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης

Μόνο για δύο παραστάσεις, στις 30 και 31 Μαΐου ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.