Follow us

Μάνος Ελευθερίου: Ποιητής, μυθιστοριογράφος, ζωγράφος, μανιώδης συλλέκτης

Συγγραφέας με πολύτροπο έργο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μάνος Ελευθερίου: Ποιητής, μυθιστοριογράφος, ζωγράφος, μανιώδης συλλέκτης

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο Μάνος Ελευθερίου. Στιχουργός κομματιών που τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν πολύ, ποιητής, μυθιστοριογράφος, ιστορικός της Σύρου και του μουσικού της θεάτρου, μανιώδης συλλέκτης, ζωγράφος, δημιουργός κολάζ, αλλά και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα φωτογραφικά του άλμπουμ. Όλα αυτά ήταν ο Μάνος Ελευθερίου, που γεννήθηκε το 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου, για την οποία έγραψε συχνά στα βιβλία του – φωτογραφικά άλμπουμ, μυθιστορήματα και χρονικά.

Το 1955 ο Ελευθερίου γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον παροτρύνει να παρακολουθήσει μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έναν χρόνο αργότερα γράφεται στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Σταυράκου. Θεατρικά έργα και ποιήματα αρχίζει να δημοσιεύει το 1960, που είναι ο καιρός της στρατιωτικής του θητείας. Η πρώτη ποιητική του συλλογή, που έχει τίτλο «Συνοικισμός», κυκλοφορεί το 1962.

Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα γράφει τους πρώτους στίχους του για τραγούδι, ανάμεσα στους οποίους είναι και «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκινάει να εργάζεται στο ‘’Reader's Digest’’, όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια. Στο μεταξύ κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, «Το διευθυντήριο» (1964) και «Η σφαγή» (1965). Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάζεται με τον Χρήστο Λεοντή, καθώς και με τον Θεοδωράκη (1967), με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω της δικτατορίας. Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, στον δίσκο «Θητεία», του οποίου η ηχογράφηση άρχισε τον Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους Έλληνες συνθέτες. Μεταξύ αυτών, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Βαρδής και ο Γιώργος Χατζηνάσιος.

Παράλληλα έγραψε και εικονογράφησε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο, όπως τα «Ενθύμιον Σύρας» και «Θέατρο στην Ερμούπολη».

Τη δεκαετία του 1990 έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον «Αθήνα 9, 84» και στο «Δεύτερο Πρόγραμμα». Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου». Το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο καιρός των χρυσανθέμων», που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005. Το 2013 βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα από την Ακαδημία Αθηνών.

Μεταξύ των δισκογραφικών επιτυχιών του Μάνου Ελευθερίου περιλαμβάνονται: «Το παλληκάρι έχει καημό» (Μ.Θεοδωράκης), «Ο Άγιος Φεβρουάριος» (Δ.Μούτσης), «Θητεία» (Γ. Μαρκόπουλος), «Κάτω απ'τη μαρκίζα» (Γ.Σπανός), «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι» (Στ.Κουγιουμτζής), «Άμλετ της Σελήνης» (Θ.Μικρούτσικος), «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» (Στ.Ξαρχάκος), «Έρημοι σταθμοί» (Δ.Τσακνής), «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (Ηλ.Ανδριόπουλος), «Η διαθήκη» (Χρ.Νικολόπουλος), «Το σπίτι γέμισε με λύπη» (Χρ.Λεοντής), «Μη χτυπάς σ' ένα σπίτι κλειστό» (Λ.Κηλαηδόνης) και «Ατέλειωτη εκδρομή» (Θ.Γκαϊφύλλιας).

Ο Ελευθερίου δημοσίευσε επίσης πολλές ποιητικές συλλογές, διηγήματα και πέντε μυθιστορήματα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2014 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έλεγε μεταξύ άλλων για τη δουλειά του: «Ποιο είναι, όμως, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία; Όσα μας συμβαίνουν είναι απείρως πιο σημαντικά από όσα γράφουμε – αλλά δεν τα υπολογίζουμε. Όταν γράφω για ένα ζήτημα που με καίει, νομίζω πως θα βγει κάτι καλό –μια μπαλάντα, ας πούμε-αλλά σιγά-σιγά αρχίζω να αρρωσταίνω. Έχω εδώ και πολλά χρόνια την εντύπωση πως γράφω μέσα σε μιαν ομίχλη. Χωρίς να με κυνηγάει κανενός το αίμα, όποτε γράφω, ζω τις νύχτες του Μακμπέθ. Κακά, όμως, τα ψέματα: γράφω γιατί έτσι δίνω παράταση στη ζωή μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 07 Μαϊ 2024 | 22:43

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Ματσακάς - Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Ο Κώστας Ματσακάς συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από το 1961.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 06 Μαϊ 2024 | 09:53

Συγκλονιστικός ο Μιχάλης Ρέππας για την Αννα Παναγιωτοπούλου: "Η ζωή, ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται"

"Αυτό που αποκάλυψε ο αποδομητικός λόγος του 20ου αιώνα η Άννα το φέρει στις ρωγμές της βραχνιασμένης φωνής της".

ΣΤΑ 79 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 05 Μαϊ 2024 | 18:10

Πέθανε ο "Θέοντεν" του Lord of the Rings - Ο Bernard Hill είχε παίξει και στον Τιτανικό

Εφυγε από τη ζωή ο "Θέοντεν" του κινηματογραφικού έπους Lord of the Rings.

ΣΤΑ 73 ΤΟΥ 05 Μαϊ 2024 | 14:50

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ο θρυλικός ροκάς και φωνή των Socrates

Ο τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των "Socrates Drunk the Conium" αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, από το το 2010.

ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ» 04 Μαϊ 2024 | 18:31

Μενδώνη: "Ηθοποιός μεγάλης γκάμας και διαμετρήματος" η Άννα Παναγιωτοπούλου

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου.

ΒΙΟΝΙΚΟ ΜΑΤΙ 30 Απρ 2024 | 16:18

Αυτές ήταν οι τελευταίες ώρες του Πλάτωνα - Η μεγάλη ανακάλυψη από τους απανθρακωμένους παπύρους που διάβασαν οι Ιταλοί

Οι απανθρακωμένοι πάπυροι που βρέθηκαν στο Ερκολάνο, στην βίλα των Παπύρων, προσφέρουν νέα γνώση για την αρχαία φιλοσοφία

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ 27 Απρ 2024 | 16:42

Θλίψη στο ελληνικό σινεμά: Πέθανε ο σκηνοθέτης Τάκης Χατζόπουλος

Το "αντίο" της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ 26 Απρ 2024 | 15:08

Κωστής Ζώης: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης και σεναριογράφος - Πότε θα γίνει η κηδεία του

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΛΥΠΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΗΛΙΑ 25 Απρ 2024 | 17:09

Φιλοποίμην Φίνος: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην Αθήνα - Πού ακριβώς βρίσκεται [εικόνες]

Ο Φιλοποίμην Φίνος υπήρξε ο "πατριάρχης" του ελληνικού κινηματογράφου και ιδρυτής της Finos Film.

ΣΤΟΝ ALPHA 25 Απρ 2024 | 11:24

"Η κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα" έρχεται για να... "γκρεμίσει" την ελληνική tv - Οι πρώτες φωτό

Η Τζέλα Δελαφράγκα, για την ακρίβεια η "κατάρα της", επιστρέφει!

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ 25 Απρ 2024 | 10:21

Οι 3+1 εξαιρετικές παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία πριν το Πάσχα και δεν πρέπει να χάσετε

Έχοντας κερδίσει κοινό και κριτικούς, ολοκληρώνουν με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις τους τέσσερα εξαιρετικά έργα, στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 24 Απρ 2024 | 15:20

Πώς σχολιάζουν οι Ελληνες Αρχαιολόγοι την αποκάλυψη των Ιταλών για τον τάφο του Πλάτωνα- Τα ξέραμε ήδη

"Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους" δήλωσε ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 23 Απρ 2024 | 19:01

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης: Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.