Follow us

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα

Εκεί ακριβώς που ο Μιθριδάτης έχασε 25.000 άνδρες στη σφοδρή σύγκρουση με το Σύλλα ανεγέρθηκε το γιγάντιο τρόπαιο του Ρωμαίου στρατηγού που ξαναστήνεται.

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα

Εντοπίστηκε το 2004 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε ένα χωράφι στη θέση «Κυδωνιές», βόρεια της, αποξηραμένης σήμερα, λίμνης Κωπαΐδας και συγκεκριμένα σε αγρό ιδιοκτησίας των Κωνσταντίνου και Μαρίας Γκιζίμη.

Η επιγραφή που βρέθηκε στη σωστική ανασκαφή της αρχαιολόγου δρος Έλενας Κουντούρη ανέφερε: «Τρόπαιον Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας Αυτοκράτωρ Κατά βασιλέως Μιθριδάτου και των συμμάχων αυτού...». Δεν άφηνε καμία αμφιβολία: Το τρόπαιο στήθηκε στον Ορχομενό από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, όταν το 87 π.Χ. νίκησε τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη Στ’ του Ευπάτορος. Και είναι αυτό το εντυπωσιακό τρόπαιο - με ιδιαίτερη αξία αφού συνδέεται με με το ιστορικό γεγονός της τελικής επικράτησης των στρατευμάτων του Ρωμαίου στρατηγού έναντι του στρατού του βασιλιά του Πόντου, καθώς και του πεδίου της μάχης στο τοπίο της Κωπαΐδας - που θα αναδειχθεί, σύμφωνα με μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα

Οταν ανεγέρθηκε, το λίθινο τρόπαιο είχε συνολικό ύψος 6 μέτρα, κατέληγε σε σχήμα οβελίσκου κι έφερε κυκλικές ασπίδες ηττημένων εχθρών, καθώς και ξόανο πάνω στο οποίο αναρτώνταν πολεμική εξάρτηση.

Πως ήταν το τεράστιο τρόπαιο όταν ανεγέρθηκε;

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα - εικόνα 2

Το σύνολο των λίθων που έχουν αποκαλυφθεί, είτε σε ακέραια είτε σε θραυσματική μορφή, είναι ικανοποιητικό και ο ποσοστό διατήρησης του μνημείου είναι μεγάλο όπως ανέφεραν οι μελετητές του, αρχιτέκτονες, Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη. Το μνημείο, λόγω της μακροχρόνιας επίχωσης της ευρύτερης περιοχής, βρίσκεται 1 μέτρο ψηλότερα από το σημείο που ήταν στην αρχαιότητα και το θεμέλιό του κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι κάτω από τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Ως εκ τούτου η αναστήλωση του τροπαίου θα γίνει στην ίδια θέση, αλλά σε υψηλότερη στάθμη. Η προτεινόμενη αναστηλωτική δράση στην περιοχή θα ενταχθεί ιδανικά στο δίκτυο των αναστηλωτικών δράσεων των αρχαίων μνημείων του Ορχομενού (αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού). Έτσι, η δυνατότητα προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών είναι εφικτή.

Θα τοποθετηθούν πινακίδες με πληροφοριακό υλικό και γύρω του θα κατασκευαστεί ένα δίκτυο μονοπατιών με καθιστικά και χώρο για στάσεις. To 2017 αναμένεται και η επιστημονική δημοσίευση του μνημείου, τα στοιχεία της οποίας έχουν ήδη παρουσιαστεί στο συνέδριο για τη ρωμαϊκή Ελλάδα το 2015. Την ομάδα δημοσίευσης αποτελούν η Έλενα Κουντούρη, ο αρχαιολόγος στην ΕΦΑ Φωκίδας Νίκος Πετρόχειλος, η ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Σοφία Ζουμπάκη και οι δύο αρχιτέκτονες που έκαναν τη μελέτη αναστήλωσης του Τροπαίου Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη.

Η σφοδρή σύγκρουση του Σύλλα και του Μιθριδάτη σε ελληνικό έδαφος

Ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας (138- 78 π.Χ.) ανέλαβε πόλεμο κατά του Μιθριδάτη ΣΤ του Ευπάτορος την άνοιξη του 87 π.Χ. και στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας.

Έγιναν δύο μάχες, μία στη Χαιρώνεια και άλλη μία στον Ορχομενό και οι δύο νικηφόρες για τους Ρωμαίους. Ο Σύλλας ίδρυσε δύο τρόπαια. Το τρόπαιο της Χαιρώνεια (τμήμα του οποίου βρέθηκε το 1989 στο λόφο Θούριον) και το τρόπαιο του Ορχομενού.

Στη μάχη του Ορχομενού, ο Αρχέλαος, ο στρατηγός του Μιθριδάτη, με 80.000 άνδρες, έχοντας κι ενισχύσεις από το Δορύλαο, έναν ακόμη στρατηγό του Μιθριδάτη, κατευθύνθηκε στον Ορχομενό. Εκεί ο Σύλλας αντιπαρατάχθηκε εναντίον του. Στη σκληρή μάχη που ακολούθησε με το Ρωμαίο στρατηγό να διακινδυνεύει τη ζωή του, οι Ρωμαίοι επικράτησαν. Μετά τη μάχη, οι άνδρες του Αρχέλαου μετρούσαν νεκρούς των 25.000 ανδρών. Αρκετοί από αυτούς πνίγηκαν στην Κωπαϊδα. Ο Μιθριδάτης, αναλογιζόμενος τις ήττες που είχε υποστεί από τη Ρώμη, τον επόμενο χρόνο (85 π.Χ.) συνομολόγησε τη συνθήκη του Δαρδάνου η οποία σηματοδοτούσε το τέλος του Πρώτου Μιθριδατικού Πόλεμου. Σύμφωνα μ' αυτή, ο Μιθριδάτης θα παρέδιδε τις Καππαδοκία και Βιθυνία στους προηγούμενους ηγεμόνες που τις κατείχαν, την Παφλαγονία κι τη Μικρά Ασία στους Ρωμαίους και θα έδινε 2.000 τάλαντα. Επίσης θα παρέδιδε 70 πλοία.

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα - εικόνα 3
Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα - εικόνα 4

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα - εικόνα 5

ΠΗΓΕΣ: enet, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ 25 Απρ 2024 | 10:21

Οι 3+1 εξαιρετικές παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία πριν το Πάσχα και δεν πρέπει να χάσετε

Έχοντας κερδίσει κοινό και κριτικούς, ολοκληρώνουν με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις τους τέσσερα εξαιρετικά έργα, στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 24 Απρ 2024 | 15:20

Πώς σχολιάζουν οι Ελληνες Αρχαιολόγοι την αποκάλυψη των Ιταλών για τον τάφο του Πλάτωνα- Τα ξέραμε ήδη

"Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους" δήλωσε ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 23 Απρ 2024 | 19:01

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης: Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ 23 Απρ 2024 | 13:28

Σπουδαία ανακάλυψη: Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα στην "Ακαδημία Πλάτωνος"

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην "Ακαδημία" που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του "ναού των Μουσών".

ADAGIO – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Απρ 2024 | 17:02

Μέγαρο Μουσικής: Johann Sebastian Bach - Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20:30

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ DJ 20 Απρ 2024 | 18:58

Έφυγε από την ζωή ο Αλέξανδρος Πέρρος: Μεσουράνησε στην ελληνική ροκ σκηνή - Το αντίο της μπάντας του

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για την χαμό του μουσικού από την Θεσσαλονίκη.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 20 Απρ 2024 | 11:02

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της

ΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΟΜΠΟΕ ΤΟΥΜΠΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΦΑΓΚΟΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ 17 Απρ 2024 | 14:50

Μέγαρο Μουσικής: Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών - Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Απριλίου

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους έλληνες και ξένους σολίστ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 16 Απρ 2024 | 18:44

Ενας Τούρκος στην Ακαδημία Αθηνών- Ποιος είναι ο σπουδαίος γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ που γίνεται δεκτός στο Ιδρυμα

Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών σαν Ξένος Εταίρος

ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 16 Απρ 2024 | 12:27

Γιάννης Φέρτης: Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό - Συντετριμμένη η Μαρίνα Ψάλτη [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ συγκινημένη ήταν και η τελευταία σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Απρ 2024 | 12:29

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς" με τον Βασίλη Σαλέα

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.