Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.


Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα ανακοίνωσε πρώτος μέσω twitter ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο, γράφοντας ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης (σσ στο οποίο κεντρικό θέμα ήταν η Ελλάδα) και τώρα θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών και των «27» χωρών της ΕΕ.

Η συζήτηση, προπαρασκευαστική για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, αφορά σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τον μελλοντικό ρόλο του ESM.

ΝΔ: Βαριές οι δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια

Την απόφαση του Eurogroup για την ελληνική οικονομία σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις της χώρας παραμένουν βαριές για τα επόμενα χρόνια και η εποπτεία αυξημένη και αυστηρή», σημειώνοντας πως αυτό συνέβη «με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης».

«Η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση, που επιβεβαιώθηκε στο σημερινό Eurogroup, αποδεικνύει τελικά ότι “το κρασί νέρωσε πολύ”» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει πως «επιβεβαιώνεται η υλοποίηση των ήδη ψηφισμένων από την κυβέρνηση μειώσεων συντάξεων από το 2019 και του αφορολόγητου ορίου από το 2020, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο η τελευταία μείωση να έρθει χρονικά νωρίτερα».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξεως του 3,5% του Α.Ε.Π. για μία πενταετία, αναδεικνύεται η δέσμευση συνεπούς υλοποίησης συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας έτσι ότι η “καθαρή έξοδος” από τα προγράμματα είναι μία ακόμη κυβερνητική αυταπάτη».

«Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ στα σημερινά επίπεδα, επιβάλλεται η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. και στα υπόλοιπα νησιά και ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάργησης του ΕΚΑΣ» προσθέτει η Πειραιώς, συμπληρώνοντας ότι οι αναγκαίες ρυθμίσεις για το χρέος, «για μία ακόμη φορά αναβάλλονται».

«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες για τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου που μόνη της ψήφισε και έρχονται σε λίγους μήνες» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Δηλώσεις μετά το Eurogroup

Η αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων πλευρών για να υπάρξει η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας στις 21 Ιουνίου, τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Για το θέμα του χρέους έγινε συζήτηση και «υπήρξε μερική σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης» όπως είπε ο Μ.Σεντένο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι διαβουλεύσεις, τόνισε, θα συνεχιστούν με στόχο οι τελικές αποφάσεις να είναι έτοιμες προς έγκριση την 21η Ιουνίου. Ζητήθηκε μάλιστα από τους θεσμούς επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων.

Σεντένο: Τα νέα είναι πολύ καλά

«Προτεραιότητα» είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να αποφασιστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι υπάρχει «δέσμευση» από όλες τις πλευρές και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι αυτό θα επιτευχθεί.

«Για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά», είπε ο Μ. Σεντένο. Στη σημερινή συνεδρίαση επικυρώθηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για την τέταρτη αξιολόγηση, είπε, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και «κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» είναι δυνατή η εύρεση «συμβιβασμών».

Στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

«Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Συζητήθηκε, εξήγησε, το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και διαπιστώθηκε κάποια «σύγκλιση».

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η εντολή να στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μοσκοβισί: Καθαρή και ισχυρή δέσμευση για κατάληξη τον Ιούνιο

Παίρνοντας το λόγο ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί είπε ότι «είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων για να φτάσουμε σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου σε όλα τα θέματα που είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο».

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «πραγματική» πρόοδο στο δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. «Είδα μια καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους για κατάληξη τον Ιούνιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμα «πολλά να γίνουν» αλλά δήλωσε σίγουρος ότι είναι εφικτό.

Ο Γάλλος επίτροπος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στους εταίρους της Ελλάδας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το «μερίδιο» της συμφωνίας που της αναλογεί και τώρα πρέπει και αυτοί να λάβουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές πρέπει μεν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των χωρών τους αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι «αξιόπιστες» για τις αγορές και να διασφαλίζουν στην Ελλάδα προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που «δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε και αυτός την τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη και τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα.

Υπενθύμισε δε ότι εκκρεμεί και η εκταμίευση για 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως είπε, τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου.

Για το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια «καλή» συζήτηση, σημειώνοντας ότι η «δουλειά» θα εντατικοποιηθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.

Θολό το τοπίο ακόμη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ


Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι o ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά με στόχο την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η οποία σημαίνει ότι θα έχει διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση στις αγορές».

«Όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ », υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και η «σκληρή δουλειά» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δέσμευση συνολικής συμφωνίας χρέους και αξιολόγησης στις 21 Ιουνίου

Το καλό κλίμα στη συζήτηση και την ικανοποίηση των ομολόγων του Ευ.Τσακαλώτου για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση, τονίζουν οι ελληνικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της συνεδρίασης του Eurogroup κατά το οποίο συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, τονίζουν οι ίδιοι, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τους θεσμούς νέα ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

Επίσης μιλούν για πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.

Και αν η διαπίστωση πρόθεσης σύγκλισης είναι ακόμη παρακινδυνευμένη, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όντως υπάρχει πίεση και εντείνεται η προσπάθεια για εύρεση κοινού τόπου μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, όπως η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Μ.Σεντένο λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι «βρισκόμαστε κοντά» σε συμφωνία με το Ταμείο για συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Επίσης, η πληροφορία για νέα συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group (στο οποίο μετέχουν οι θεσμοί, οι ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και ο επικεφαλής του Eurogroup) στις 31 Μαΐου.

Επικαιροποιημένη ανάλυση για το χρέος ζητήθηκε από τους θεσμούς

Για το ζήτημα του χρέους, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι το σημερινό Eurogroup αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δ’ αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση επικαιροποιημένου DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, και δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα

Την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα ανακοίνωσε μέσω twitter ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο, γράφοντας ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης (σσ στο οποίο κεντρικό θέμα ήταν η Ελλάδα) και τώρα θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών και των «27» χωρών της ΕΕ.

The 1st part of the #Eurogroup today is done. At 17h30 we will welcome non-euro area finance ministers to discuss #deepeningEMU pic.twitter.com/jBEQa329zI

— Mário Centeno (@mariofcenteno) May 24, 2018

Δηλώσεις πριν το Eurogroup

O επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση σημείωσε ότι όλα βαίνουν καλώς όσον αφορά στην Ελλάδα. «Υπάρχουν εξαιρετικά νέα από την Ελλάδα» σημείωσε αναφερόμενος στη συμφωνία για το SLA.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ (δεδομένου ότι το Ταμείο χρειάζεται απόφαση στο Eurogroup) υποστήριξε ότι είμαστε «σχεδόν εκεί» σε ότι αφορά τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα. Είναι σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα οδηγεί σε επιτυχία του προγράμματος έτσι ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «σήμερα δεν θα έχουμε συμφωνία για το χρέος, σημειώνουμε όμως πρόοδο».

«Κάνουμε καλή πρόοδο, είμαστε ξεκάθαρα στα τελευταία μέτρα. Νομίζω και ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά και δύσκολη ιστορία ώστε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα» τόνισε.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι όλα θα είναι έτοιμα μαζί με τη συμφωνία για το χρέος για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η Iταλία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μία κρίση δημόσιου χρέους, όπως η έκανε η Ελλάδα το 2010, αν οι πολιτικές της νέας ιταλικής κυβέρνησης, που τώρα σχηματίζεται, επικεντρωθούν σε περισσότερες δαπάνες, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντουαρντ Σικλούνα προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

«Αν πρόκειται για ζήτημα δαπανών και δανεισμού, τότε δυστυχώς θα είναι μία επανάληψη της Ελλάδας», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ, σημείωσε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά πρέπει τώρα η Αθήνα να εστιάσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Η ατζέντα του Eurogroup

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν υπόψη την πρόοδο με την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, στη βάση της ενημέρωσης από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος.

Η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αναμένεται να καθορίσει την μελλοντική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν σήμερα, καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ήδη ανακοινώσει πως το θέμα του χρέους θα περιλαμβάνεται στη συνολική συμφωνία που θα κλείσει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Στην ατζέντα, την οποία δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αναφέρεται επίσης ότι «στο προηγούμενο Eurogroup οι θεσμοί ανακοίνωσαν την επιστροφή των ομάδων στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, με στόχο να επιτευχθεί staff level agreement προ της συνάντησης των υπουργών τον Μάιο.

Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για κάποια κρίσιμα στοιχεία για να στηριχθεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Επί τη βάσει επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία για να εξασφαλίσει επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».

Ενώ, η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Την Τρίτη, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης. Είχε δηλώσει μάλιστα βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το εάν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.