Νέος γύρος αντιπαράθεσης αναμένεται να εκδηλωθεί μεταξύ συνδικαλιστών του δημοσίου και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με επίκεντρο την αξιολόγηση των μόνιμων και των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Έγγραφο με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», και την υπογραφή της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Όλγας Γεροβασίλη έφτασε την Παρασκευή σε υπουργεία και φορείς, καλώντας τις διευθύνσεις προσωπικού να διανείμουν άμεσα τα έντυπα έκθεσης αξιολόγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4369/2016 για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα. Η εγκύκλιος (Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.32.14/758/οικ.17259-26.5.2017) θέτει προθεσμίες σαφείς για τη διαδικασία και τη συμπλήρωση από τους δημοσίους υπαλλήλους των εντύπων αξιολόγησης τους.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές αναφορικά με τα θέματα του δημοσίου τομέα-η κυρία Γεροβασίλη προχωρά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους «θεσμούς». Όμως, έρχεται , αφού πρώτα το επιτελείο της είχε προετοιμάσει θεσμικά το έδαφος ώστε να αποσβεστούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι κραδασμοί από μαζικές αντιδράσεις αλλά και να αφαιρεθούν επιχειρήματα ιδιαίτερα από συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ.
Τον περασμένο Μάρτιο είχε εκδηλωθεί η λεγόμενη ανταρσία» των δημοσίων υπαλλήλων για την υπόθεση της αξιολόγησης με άρνηση να συμπληρώσουν τα σχετικά έντυπα και οι εργαζόμενοι απείχαν από τις διαδικασίες του νέου συστήματος αξιολόγησης. Τότε μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ είχε προβάλει ως επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν υλοποιήσει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νόμου που η ίδια ψήφισε και το οποίο αφορά την επιλογή και την τοποθέτηση των προϊσταμένων στις Γενικές Διευθύνσεις, στις Διευθύνσεις και στα Τμήματα στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη φορά, στο τελεσίγραφό της , περιλαμβάνει το βήμα που δεν είχε γίνει προ διμήνου, δηλαδή την πλήρη δρομολόγηση της διαδικασίας για την επιλογή γενικών διευθυντών στα υπουργεία.
Μάλιστα, το αναφέρει εμφατικά στο έγγραφο. Σημειώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων για την πλήρωση των οριζόντιων θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης των Υπουργείων, κατόπιν έκδοσης της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.47/2299/12132/21-04-2017 (ΑΔΑ: Ψ3ΚΨ465ΧΘΨ-16Ξ) προκήρυξης. Μάλιστα σημειώνει ότι βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου αναμένεται έως το Δεκέμβριο του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ., ενώ μέχρι τον Απρίλιο 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η αντίστοιχη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων.
Έτσι, καλεί αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού να διανείμουν τα έντυπα αξιολόγησης στους υπαλλήλους, το αργότερο έως την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017και να μεριμνήσουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης το αργότερο έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017.
Η κυβέρνηση θέλει την αξιοποίησή της ως εργαλείου για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.
Οι διευθύνσεις προσωπικού καλούνται επίσης να μεριμνήσουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης το αργότερο έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017. και έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, να αποστείλουν στην υπηρεσία συγκεντρωτικά στοιχεία αναφορικά με την εφαρμογή των διαδικασιών της αξιολόγησης των υπαλλήλων τους.