«…Ο χρόνος γεννά τις εικόνες, κι εγώ δεν κάνω τίποτε άλλο παρά να τις ντύνω με λέξεις και στην ουσία δεν είναι τόσο το δικό μου πεπρωμένο αυτό που θ’ αφηγηθώ, αλλά το πεπρωμένο μιας ολόκληρης γενιάς…» έγραφε ο Στέφαν Τσβάιχ στον πρόλογο του βιβλίου του «Ο κόσμος του χθες».
Εικόνες που γέννησε ο χρόνος και αποτυπώνουν τις ιστορίες της Κοκκινιάς θα ντύσουν με λέξεις και οι ξεναγοί της περιήγησης στις γειτονιές της Νίκαιας, η οποία θα ξεκινήσει στις 10.30 την Κυριακή 22 Οκτωβρίου.
Εχει οργανωθεί από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά – Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης».
Ο ιστορικός περίπατος στις γειτονιές της Νίκαιας θα έχει ως σημείο εκκίνησης το Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) και είναι ανοιχτός σε όποιον θέλει να ακολουθήσει. Οσοι βρεθούν εκεί θα περπατήσουν πλάι στις κατοικίες των προσφύγων και στα μέρη που ταυτίστηκαν με την αντίσταση και τη διαρκή πάλη ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα ακολουθήσουν τα βήματα των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε έναν τόπο έρημο και τον μετέτρεψαν σε μια πολύβουη πόλη με εργοστάσια και βιοτεχνίες. Θα περιηγηθούν στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και θα βρεθούν σε σημεία που ταυτίστηκαν με τους αγώνες εκείνης της περιόδου.
Παράλληλα θα γίνει συζήτηση για τις ιστορίες της πόλης και των κατοίκων της. Ξεναγοί στην περιήγηση θα είναι η κυρία Εύη Προύσαλη και ο κ. Νικήτας Αλιφέρης.


Το πρόγραμμα του περιπάτου
10.30 π.μ. Σημείο εκκίνησης Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης).
Καλωσόρισμα.
Πρώτη στάση: Βοσπόρου και Μαινεμένης.
Η Νέα Κοκκινιά των προσφύγων, η εγκατάσταση και τα πρώτα σχέδια αποκατάστασης.
Δεύτερη στάση: Πέτρου Ράλλη και Γεροβάσιου Γρεβενών.
Στο κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού: Η καθημερινότητα των προσφύγων και οι διαφορετικοί τύποι εγκατάστασης.
Τρίτη στάση: Πλατεία της Οσίας Ξένης.
Οι πρόσφυγες της Νέας Κοκκινιάς οργανώνονται στην Αντίσταση.
Τέταρτη Στάση: Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς.
Στο παλιό ταπητουργείο της πόλης, στον τόπο που ταυτίστηκε με την αντίσταση και τη θυσία των κατοίκων της Νίκαιας.
Πέμπτη στάση: Χαμάμ «Μικρά Ασία».
Στο Χαμάμ ζωντανεύουν οι μνήμες και οι ιστορίες των κατοίκων της πόλης.
Ο περίπατος στην… ιστορία της Νέας Κοκκινιάς, της μεγάλης προσφυγούπολης που είναι ταυτισμένη με την προσφυγιά και την αντίσταση, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 13.00.

HeliosPlus