Ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα το οποίο αποτελείται από 37 προπτυχιακά Τμήματα με 40.000 περίπου προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και υποψήφιους διδάκτορες είναι από προχθές το βράδυ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου συγχωνεύτηκε με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα ψηφίστηκε επί της αρχής του με 149 ψήφους υπέρ, 121 κατά και τρία «παρών» (σε σύνολο 273 ψηφισάντων βουλευτών) το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
Η αρχή του νομοσχεδίου, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησαν ΝΔ και ΔΗΣΥ.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν εννέα τροπολογίες, εκ των οποίων οι τροπολογίες για τη θέσπιση νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τον διορισμό υποψηφίων εκπαιδευτικών Α.Σ.Ε.Π. έτους 2008.
«Γίνεται μια νέα μεγάλη αρχή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οφείλουμε όλοι να πετύχουμε τον στόχο της συγχώνευσης του Π.Θ. με τα άλλα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας» τόνισε η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου προσθέτοντας πως «όλοι συμφωνούντες και διαφωνούντες με τον νέο νόμο, θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί στο μέγεθος των νέων προκλήσεων.
37 Τμήματα
Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συντίθεται από οχτώ Σχολές, πέντε υφιστάμενες και τρεις νέες, με 34 Τμήματα, έξι 6 Ινστιτούτα, τέσσερα Ερευνητικά Κέντρα και σημαντικό αριθμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕ). Από τις οχτώ σχολές, τρεις είναι στον Βόλο, τρεις (3) στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία. Περιλαμβάνει επίσης Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με ερευνητικές εξειδικεύσεις αιχμής και δομές διετούς εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις.
Με τον νέο νόμο ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα εξής νέα δεκαέξι Τμήματα:
Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων, ΒΟΛΟΣ, Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, ΒΟΛΟΣ, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΛΑΡΙΣΑ, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΛΑΡΙΣΑ, Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, ΛΑΡΙΣΑ, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΛΑΡΙΣΑ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΛΑΡΙΣΑ, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, ΛΑΡΙΣΑ, Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, ΛΑΡΙΣΑ, Τμήμα Διαιτολογίας, ΤΡΙΚΑΛΑ, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΛΑΜΙΑ, Τμήμα Φυσικής, ΛΑΜΙΑ, Τμήμα Μαθηματικών, ΛΑΜΙΑ.
Έτσι από τον φετινό Σεπτέμβριο το Π.Θ. θα έχει 34 τμήματα. Όμως στον νόμο προβλέπεται η δημιουργία άλλων τριών πανεπιστημιακών τμημάτων που θα λειτουργήσουν σε λίγα χρόνια.
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεγαλώνει και γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι πολύ μεγάλες και ουσιαστικά ξεκινά ένα αγώνας δρόμου για την υλοποίηση τω υποχρεώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως είναι η δημιουργία των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, η ενοποίηση των υπηρεσιών. Άλλωστε τον Σεπτέμβριο του 2019 τα 16 νέα τμήματα θα υποδεχτούν τους πρώτους φοιτητές τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα διαθέτει συνολικά κοντά στους 40.000 φοιτητές που θα φοιτούν σε 34 Τμήματα. Βέβαια στον νόμο προβλέπονται άλλα τρία τμήματα τα οποία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν λίγο χρόνια αργότερα».

e-thessalia.gr