Συνάντηση Ακιντζί-Σπέχαρ

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ δήλωσε πως δεν αναμένονται εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πριν τον Ιούνιο

1124234
Συνάντηση Ακιντζί-Σπέχαρ

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως δεν αναμένονται εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πριν τον Ιούνιο.

Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος δέχθηκε την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις δηλώσεις που προέβη μετά το πέρας της συνάντησης ο Ακιντζί, σημείωσε μετέφεραν στην Σπέχαρ πως προσμένουν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον στο Κυπριακό το προσεχές διάστημα.

Αφού υπενθύμισε πως η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο ανανεώνεται κάθε έξι μήνες ανέφερε:

«Καταβάλλουμε προσπάθεια για μια λύση ισότιμη, εντός των δίκαιων μέτρων και των μέχρι σήμερα συμφωνιών. Η ουσία των προσπαθειών αυτών είναι η πολιτική ισότητα των πλευρών».

Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι Ρωμαίικη πλευρά παρουσιάζει συμπεριφορές που δείχνουν πως δεν έχει ενστερνιστεί την πολιτική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού, είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορούσε να δοθεί στις προσπάθειες για λύση.

Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο δεν πρέπει δημιουργεί μια ζώνη άνεσης για τη ρωμαίικη πλευρά ο Ακινζτί είπε:

«Θέλω να υπογραμμίσω επίσης πως δεν συμβάλλει το παραμικρό στην επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ αφού σημείωσε πως επειδή οι εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθούν τέλος Μάιου, μια οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό μπορεί να σημειωθεί τον Ιούνιο και πρόσθεσε:

«Ο Ιούνιος φαίνεται ως η ημερομηνία που θα είναι έτοιμες όλες οι πλευρές».

Ενώ η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δήλωσε πως πραγματοποίησαν μια καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ακιντζί.

Η Σπέχαρ ανέφερε πως θα συζητήσει στη Ουάσιγκτον με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης την κατάσταση στην Κύπρο και τον ρόλο του ΟΗΕ στη Νήσο και ενώ στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με πολλούς αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες.

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε πως στις 23 Ιανουαρίου θα διοργανώσει ενημερωτική σύσκεψη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως μετά από την συγκεκριμένη σύσκεψη αναμένεται το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο(UNFICYP).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ