Δηλώσεις Μπουρζιού για την απόφαση της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου Μπαρίς Μπουρζιού είπε ότι οι αποφάσεις κυρώσεων που πήρε η ΕΕ για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας δεν μειώνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

1236721
Δηλώσεις Μπουρζιού για την απόφαση της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου Μπαρίς Μπουρζιού είπε ότι οι αποφάσεις κυρώσεων που πήρε η ΕΕ για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας δεν μειώνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο επίσης δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης στην Κύπρο.

Ο κ. Μπουρζιού σε γραπτή του ανακοίνωση έκανε αναφορά στη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών και στην απόφαση κυρώσεων κατά της Τουρκίας σχετικά με τις δραστηριότητες υδρογαναθράκων που συνεχίζει με την ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου ανέφερε ότι η ρωμαίικη διοίκηση συνεχίζει μονόπλευρα τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων παρόλες τις προειδοποιήσεις όπου η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός της συνέχισης των δραστηριοτήτων. 

Ο Μπουρζιού συνέχισε ότι η στάση της ΕΕ δεν μειώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο επίσης δεν συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος στην Κύπρο. Είπε ότι για την αποκλιμάκωση της έντασης και η εύρεση λύσης στα εμπόδια περνά από μια δίκαιη συνεργασία που βασίζεται σε διάλογο.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε στον ηγέτη της ρωμαίικης διοίκησης στην Κύπρο, Νίκο Αναστασιάδη την πρόταση για τη σύσταση μιας μικτής επιτροπής για να συζητηθούν οι δραστηριότητες υδρογαναθράκων στη Νήσο.

Ο ίδιος συνέχισε ότι ενώ συζητιόταν οι προτάσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και η αναμονή ήταν η ΕΕ να προτείνει στη ρωμαίικη διοίκηση να εξετάσει με σοβαρό τρόπο τις προτάσεις αλλά η ΕΕ έκανε το αντίθετο και αποφάσισε για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η στάση αυτή σύμφωνα με τον Μπουρζιού δεν θα συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος και είναι άδικη και είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.


Λέξεις-κλειδιά: #Μπαρίς Μπουρζιού , #ΤΔΒΚ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ