Τουρκική κουζίνα (2019-40)

Düğün çorbası (κρεατόσουπα)

1294227
Τουρκική κουζίνα (2019-40)

 

«Άμα έχει σούπα, όλα θα πάνε καλά», λέει ένας συγγραφέας. Οι σούπες είναι θρεπτικές αλλά και πανεύκολες. Σε σφηνοειδείς επιγραφές της χετιττικής κιόλας εποχής συναντάμε κείμενα που φανερώνουν ότι οι άνθρωποι έφτιαχναν σούπες ανακατεύοντας κρέας με σιτάρι, κρεμμύδι, αρακά, ρεβίθια και φακές. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η σούπα είχε πάντοτε κυρίαρχη θέση στο τραπέζι. Έτρωγαν σούπα τουλάχιστον σε ένα από τα γεύματα, τόσο μέσα στην κουζίνα του παλατιού, όσο και στα σπίτια και τις έφτιαχναν με πολλά και διάφορα υλικά όπως με αμύγδαλα, κουκιά, κάστανα, νεράντζι, βερίκοκο κα. Οι περισσότερες δεν μαγειρεύονται πια στην σημερινή τουρκική κουζίνα. Αλλά υπάρχει μία που παραμένει το ίδιο αγαπημένη. Είναι η σούπα του γάμου “düğün çorbası” που μαγειρευόταν όπως καταλαβαίνετε σε ειδικές περιστάσεις.

 

Μισό κιλό αρνίσιος λαιμός
3 κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές αλεύρι

3 κούπες ζωμό κρέατος

3 κούπες νερό

Αλάτι

Πιπέρι

4 κουταλιές γιαούρτι

Χυμό από μισό λεμόνι

Ένας κρόκος αβγού

1 κουταλιά βούτυρο

Κόκκινο πιπέρι

 

Πρώτα βράζουμε το κρέας. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφού κρυώσει καθαρίζουμε το ψαχνό και το μαδάμε με τα χέρια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και τα καβουρδίζουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά 3 κούπες ζωμό και 3 κούπες νερό και έπειτα το κρέας.

Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το αβγολέμονο χτυπώντας με το σύρμα το γιαούρτι, τον κρόκο και τον χυμό λεμονιού και παίρνουμε λίγη λίγη την σούπα και την προσθέτουμε επαναλαμβάνοντας την κίνηση με το σύρμα, για να εξισορροπηθούν οι θερμοκρασίες. Προσθέτουμε το αλάτι και τα αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε κόκκινο πιπέρι και περιχύνουμε με αυτό την σούπα. Έτοιμη για σερβίρισμα. Καλή όρεξη!

 

Δείτε επίσης:

Çerkes tavuğu (τσερκέζικο κοτόπουλο)



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ