Ο Τσαβούσογλου για την έγκριση του Παγκοσμίου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες

Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η UNHCR στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

1109034
Ο Τσαβούσογλου για την έγκριση του Παγκοσμίου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες

 

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για την έγκριση του Παγκοσμίου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες είπε ότι η «συμφωνία αυτή είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο βήμα για την εξεύρεση μιας λύσης στα προβλήματα των προσφύγων».

Μετά την έγκριση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες ο Τσαβούσογλου έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην έδρα του Οργανισμού.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταβάλει αρκετή προσπάθεια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους. Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να υποφέρουν, αλλά ο πόνος δεν θα πρέπει να γίνει μοίρα τους, πρέπει να μπορούν να ζουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια. Πρέπει να χορηγήσουμε τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και να τους παράσχουμε εκπαίδευση, υγεία και απασχόληση. Είναι επιτακτική ανάγκη η επείγουσα στήριξη των χωρών και των κοινωνιών που φιλοξενούν πρόσφυγες», αναφέρει ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο υπουργός υπογράμμισε κυρίως τη σημασία της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα πεδίο προτεραιότητας στην Τουρκία και πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξει μια χαμένη γενιά και για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους.

«Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες είναι μια ευκαιρία και η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αδρανεί. Πρέπει να κινητοποιηθούμε το συντομότερο δυνατό», δηλώνει ο Τσαβούσογλου.

Δεν αρκεί η έγκριση του συμφώνου έχει μεγαλύτερη σημασία η εφαρμογή του, ήλθε η ώρα όλες οι πλευρές να μοιραστούν δίκαια το βάρος και την ευθύνη, είπε.

Ο υπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν χειροπιαστά προγράμματα στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά και ότι η Τουρκία η οποία φιλοξενεί πάνω από 4.000.000 εκτοπισμένους και έχει δαπανήσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Σύρους, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το στάδιο της προετοιμασίας και την εφαρμογή του συμφώνου για τους πρόσφυγες.

Χθες η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες που υποστηρίζει μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών των προσφυγών και των χωρών που τους φιλοξενούν και αντιμετωπίζει το προσφυγικό σε παγκόσμια κλίμακα.

181 χώρες υπερψήφισαν το σύμφωνο, την αντίθεση τους εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ουγγαρία.



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ