Ομιλία με το Στράτο Κουφό: «Επιστροφή στα Αντικύθηρα – Νέες ανακαλύψεις στο ναυάγιο και στον ίδιο το μηχανισμό»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θέμα: Ομιλία «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» -Η ομάδα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου σας προσκαλεί στην ομιλία με θέμα: -«Επιστροφή στα Αντικύθηρα – Νέες ανακαλύψεις στο ναυάγιο και στον ίδιο το μηχανισμό». Ομιλητής: Στράτος Κουφός, ερασιτέχνης αστρονόμος

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 8 μ.μ., Βιβλιοπωλείο «Το Δέντρο» (Θεμ. Σοφούλη 125, Ρόδος)

Είσοδος ελεύθερη Με τη στήριξη του ρ/σ Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει συναρπάσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τις πολλαπλές λειτουργίες του και έγινε γνωστός ως "ο αρχαιότερος υπολογιστής σε όλο τον κόσμο". Αλλά και το ίδιο το ναυάγιο έχει εντυπωσιάσει παγκοσμίως, για την ποσότητα και ποικιλία των ευρημάτων του. Να σημειωθεί ότι με αυτό το ναυάγιο, εδραιώθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως η ενάλια αρχαιολογία. Σήμερα, η έρευνα συνεχίζεται και για τα δύο (μηχανισμός και ναυάγιο), με συμμετοχή ομάδων γνωστών επιστημόνων όσο και γνωστών εταιριών, με ενδιαφέροντα και ανατρεπτικά αποτελέσματα. Στην εκδήλωση θα ενημερωθείτε για τα τελευταία δεδομένα τόσο για το ναυάγιο, όσο και για τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, που αφορούν άμεσα πλέον και τη Ρόδο. Η ομάδα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου σας προσκαλεί σε μια βραδιά γεμάτη ανακαλύψεις, με ομιλητή τον ερασιτέχνη αστρονόμο Στράτο Κουφό (ιδιοκτήτης του αστεροσκοπείου "Εύδημος").

Ο Στράτος Κουφός γεννήθηκε το 1971 στην Ρόδο. Από το 1989 μέχρι σήμερα εργάζεται στην αρχαιολογική υπηρεσία, στον τομέα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Από το 1991 άρχισε να αποτυπώνει με την «χρονομηχανή» του τοπία της πατρίδας του. Το 1993 ξεκίνησε την υποβρύχια καριέρα και από τότε ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου για καταδύσεις και υποβρύχια φωτογράφηση, ενώ παράλληλα απαθανατίζει τα τοπία και τον τρόπο ζωής. Από το 1994 δημοσιεύει τακτικά υποβρύχιες φωτογραφίες σε ελληνικά περιοδικά συνοδευόμενες από ρεπορτάζ. Πρόσφατα μπήκε στους φιναλίστ του διαγωνισμού υ/β φωτογραφίας της εταιρίας ελβετικών ρολογιών "Oris”, ενώ δουλειά του αναδείχθηκε ως η καλύτερη υ/β φωτογραφία του μήνα στην ιστοσελίδα "underwater photography". Το 1997 ξεκίνησε η τακτική ενασχόλησή του με την ερασιτεχνική αστρονομία. Είναι μέλος της αστρονομικής εταιρίας Βόλου και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και workshops με ομιλίες και εκθέσεις αστρονομικών φωτογραφιών. Από το 2006 κατασκεύασε και λειτουργεί στη Ρόδο το ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο «Εύδημος», το οποίο συμμετέχει σε προγράμματα εκλαΐκευσης της αστρονομίας και σε βραδιές παρατήρησης για το κοινό. Από το 1999 έχει κάνει δημοσιεύσεις σε αστρονομικά περιοδικά όπως Sky & Telescope, Astronomy, Sky observer, καθώς και σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Έχει κάνει αρκετές προσωπικές αλλά και ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις (υποβρύχιας και αστρονομικής φωτογραφίας), συνοδευόμενες συχνά με ομιλίες. Επίσης έχει προσκληθεί πολλές φορές να δώσει ομιλίες σε σχολεία, συλλόγους και φεστιβάλ με θέματα αστρονομίας, αρχαιο-αστρονομίας και υποβρύχιων αποστολών. Διδάσκει τεχνικές υποβρύχιας και αστρονομικής φωτογράφησης και προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη για την κατασκευή και λειτουργία ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων. Από το 2006 είναι συνεργάτης της διεπιστημονικής ομάδας για την μελέτη του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...