Αστέριος Πατσιαούρας: Ο απολογισμός του έργου της Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Ε.Λ.

NEWS ,

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Ε.Λ. Αστέριος Πατσιαούρας παίρνει σειρά στις συνεντεύξεις του volleyball.gr για το έργο των διοικήσεων όλων των Τοπικών Επιτροπών και Ενώσεων του βόλεϊ στην Ελλάδα. Αναλυτικά:

Για το έργο της διοίκησης της Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Ε.Λ.:

«Το 2018 που αναλάβαμε, το πρώτο που κάναμε ήταν να διαμορφώσουμε την Ένωση και βελτιώσαμε πολλά, κυρίως την λειτουργεία των γραφείων και τη σχέση με τα σωματεία. Φτιάξαμε την ιστοσελίδα μας που είναι πλήρως ενημερωμένη, φτιάξαμε σόσιαλ μίντια γιατί χωρίς αυτό δεν μπορείς να πας μπροστά πλέον, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Οι παλιοί τρόποι επικοινωνίας φθίνουν.

Το δεύτερο που κάναμε είναι να αναμορφώσουμε τα πρωταθλήματα. Δίνουμε μεγάλο βάρος στα πρωταθλήματα παίδων και κορασίδων. Χωρίσαμε τις ομάδες κορασίδων σε δύο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ στους παίδες σε ένα γκρουπ λόγω έλλειψης αγοριών. Σκοπός είναι να ενδυναμώσουμε τις ομάδες ενόψει των πανελληνίων. Σε όλα τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα κάνουμε φάιναλ-4, εκτός από το πρωτάθλημα εφήβων γιατί δεν έχουμε ομάδες.

Είμαστε από τις πρώτες Ενώσεις αν όχι η πρώτη που φτιάξαμε το πρωτάθλημα ενηλίκων γυναικών με προκήρυξη. Μόνος περιορισμός είναι να μην έχουν παίξει σε σωματείο τα τελευταία τρία χρόνια. Προγραμματίζουμε να κάνουμε και πρωτάθλημα ενηλίκων ανδρών.

Μας ενδιαφέρει η μεγιστοποίηση των πρωταθλημάτων, είτε αυξάνοντας τις διοργανώσεις, είτε αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που παίζουν βόλεϊ. Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στο άθλημα, όμως δυστυχώς είναι δύσκολο.

Διαπιστώσαμε επίσης μία ανισορροπία στη γεωγραφική κατανομή. Η Ένωση μας πατάει σε δύο περιφέρειες, Θεσσαλίας και Στερεάς. Από τη Θεσσαλία συμμετέχουν οι ομάδες στα πρωταθλήματά μας, εκτός από τον Α.Ο. Λαμίας που είναι στη Pre League. Προσπαθήσαμε να δώσουμε κίνητρα και βοήθεια σε όποιο νέο σωματείο θέλει να αναπτυχθεί και αυτός ήταν και ο λόγος που κάναμε συνεργασία με το σωματείο της Λιβαδειάς με σεμινάριο διαιτησίας, έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση στα σωματεία.

Έχουμε προσεγγίσει Δημάρχους για να βοηθήσουν το βόλεϊ. Προσπαθούμε τις εκδηλώσεις μας να τις προωθούμε μέσω των σωματείων για να δοθεί κίνητρο ανάπτυξης και τα παιδιά να βλέπουν όμορφους και ανταγωνιστικούς αγώνες. Αν γινόταν και το ευρωπαϊκό Κ18 στο Καρπενήσι θα ήταν μεγάλη ώθηση, όμως ο κορονοϊός μας περιόρισε υπερβολικά.

Άλλος ένας πυλώνας που δώσαμε βάρος στην Ένωση είναι η διείσδυση προς την κοινωνία. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις με Δημάρχους, Περιφέρειες. Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί γιατί δεν μας γνώριζαν. Πλέον έχουμε καλές σχέσεις με όλους. Έχουμε κάνει Live streaming όλες τις τελικές φάσεις των διοργανώσεών μας με την βοήθεια χορηγών, όπως η εταιρεία ένδυσης Braco, τα Flocafe, η Hellenic Seaways και το volleynewsthessalias.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δράσεών μας έχουν πολύ θετική ανταπόκριση και αυτό φάνηκε και στη διαδικτυακή συνάντηση που κάναμε με τα σωματεία, με Δημάρχους και Περιφερειάρχες για την επόμενη μέρα. Από μόνοι τους μας έπαιρναν τηλέφωνο και ήθελαν να μιλήσουν. Είναι σημαντική η προσέγγιση των δημοτικών αρχών, γιατί οι χορηγίες που ξέραμε θα πάψουν να ισχύουν πλέον με την πανδημία.

Είχαμε κανονίσει και με την Ε.Ο.ΠΕ. να γίνουν οι εντός έδρας αγώνες των Εθνικών ομάδων στο Silver League στη Λάρισα, όμως αναβλήθηκε».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και η Ένωση:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γεωγραφική κατανομή γιατί η Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Ε.Λ. είναι η μεγαλύτερη γεωγραφικά Ένωση. Ξεκινάει από τα Γρεβενά και καταλήγει έξω από τη Χαλκίδα και απέναντι από τη Πάτρα. Οι μετακινήσεις σωματείων, διαιτητών είναι πρόβλημα. Οι ομάδες πληρώνουν 75 ευρώ μετακίνηση διαιτητών και επιπλέον έχουν και την αμοιβή τους. Ένα παιχνίδι παίδων για παράδειγμα θα πάει από την Δεσκάτη μέχρι τα Αντίκυρα. Δεν υπάρχει άλλη Ένωση με τόσες μετακινήσεις.

Το τελευταίο σενάριο είναι να διαχωριστεί η Ένωση, αλλά δεν θέλω να είμαι ο Πρόεδρος που θα κάνει αυτή την πρόταση. Υπάρχουν κάποια σωματεία που το φωνάζουν και έχουν δίκιο. Δεν ξέρω αν ο αθλητικός νόμος το επιτρέπει. Όσο σφίγγουν τα οικονομικά, τότε μπαίνουν και οι σκέψεις. Όταν δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, μας άρεσε η μετακίνηση και που τα παιδιά έβλεπαν νέα μέρη».

Για την στήριξη από την διοίκηση της ομοσπονδίας:

«Έχω να πω ένα ευχαριστώ στον Πρόεδρο κ. Καραμπέτσο γιατί τουλάχιστον οικονομικά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Σαν διοίκηση βρήκαμε παλαιά χρωστούμενα στο Ι.Κ.Α. και η Ε.Ο.ΠΕ. μας έχει ήδη δώσει ένα μεγάλο μέρος από αυτά, μέσα από τις επιχορηγήσεις. Δεν έχουμε πρόβλημα και με τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων.

H συζήτηση όμως πρέπει να πάει στο πως θα δώσουμε κίνητρα στα σωματεία. Ένα νεοσύστατο σωματείο θα χρειαστεί βοήθεια. Επίσης πρέπει να βρεθούν τρόποι ανάπτυξης του ανδρικού βόλεϊ γιατί υπάρχει έλλειψη. Η Ένωση δεν μπορεί να κάνει πολλά, μόνο να προτείνει και η Ε.Ο.ΠΕ. το υλοποιεί.

Ό,τι έχουμε χρειαστεί όμως, η Ομοσπονδία στάθηκε δίπλα μας. Ήρθαν ομοσπονδιακοί στα κλιμάκιά μας, όμως επειδή θεωρούνται εθνική ομάδα, τον ρουχισμό έπρεπε να τον αναλάβει η Ε.Ο.ΠΕ.. Πρέπει να διαχωρίσουμε τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των Ενώσεων με τα κλιμάκια και με την Ομοσπονδία. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, πάντα σε συνεργασία με την Ε.Ο.ΠΕ.».

Σχετικά Άρθρα