Με αφορμή την ολοκλήρωση της 8ης Γιορτής Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Στυλιανός Βαλιάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι κοινός τόπος να υπενθυμίσει κανείς ότι εν γένει η αγροτική οικονομία αλλά ιδιαίτερα η κτηνοτροφία αποτελούν έναν από τους κορυφαίους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τη συζήτηση για την οικονομική ανάνηψη της Χώρας χωρίς τη συνδρομή αυτού του δυναμικού κλάδου.
Ένας κλάδος όμως που χειμάζεται από χρόνια ζητήματα που ζητούν επιτακτικές λύσεις. Το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών έχει επιδεινώσει τα οικονομικά τους δεδομένα τα οποία είχαν ήδη χειροτερέψει με την αύξηση του κόστους παραγωγής (καύσιμα, εφόδια κλπ).
Οι αλόγιστες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές κρέατος και γάλακτος είτε συρρικνώνουν τη διείσδυση των εγχώριων προϊόντων στην αγορά είτε τα καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικά.
Η έλλειψη καλλιέργειας ομαδικού και συνεταιριστικού πνεύματος στους αγρότες –κτηνοτρόφους τους αφήνει απομονωμένους και εκτεθειμένους στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου με άμεση συνέπεια τη μείωση των τιμών του παραγόμενου προϊόντος σε σημείο να καθίσταται αμφίβολη η επιβίωση των εκάστοτε μονάδων.
Η απουσία ορθολογικού σχεδιασμού και διαχείρισης των δασικών εκτάσεων στερεί από την γεωργοκτηνοτροφία το ζωτικό της χώρο, τους βοσκοτόπους, ενώ ίδια είναι η αιτία που δεν επιτρέπει την τακτοποίηση των ήδη υπαρχόντων και την ίδρυση νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στο δασικό οικοσύστημα.
Μπορεί να απαριθμήσει κανείς σωρεία επιμέρους ζητημάτων που απαξιώνουν σταδιακά την κτηνοτροφία στη Χώρα μας αλλά και στη Χαλκιδική. Όμως οι διατροφικές ανάγκες της κοινωνίας και οι απαιτήσεις για ποιοτικά προϊόντα θα είναι πάντα παρούσες.
Η παράδοση του τόπου μας στον τομέα αυτό απαιτεί να υπάρξει πολιτική βούληση στήριξης του κλάδου αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις όπως:

  • Γενναίες και κοστολογημένες πολιτικές παρεμβάσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα (στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ισορροπίας), το οποίο οφείλει να παραμένει σταθερό . Μείωση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ στα απαραίτητα εφόδια.-Εντατικοποίηση των ελέγχων των εισαγόμενων προϊόντων
  • Στροφή στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (έστω και πιο ακριβών) αφού είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να ανταπεξέλθουμε διαφορετικά στο διεθνή ανταγωνισμό. Διευκόλυνση στην πιστοποίηση της παραγωγής.
  • Εκπαίδευση των κτηνοτροφών στη δημιουργία ομάδων παραγωγών. Οι ομαδοποιήσεις δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό και τις επιθέσεις της αγοράς, έχουν φορολογικά προνόμια και , στην εξέλιξη τους , μπορούν να λειτουργήσουν ως κερδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις (ακόμα και με ενδεχόμενη καθετοποίηση στη διάθεση και εμπορία του προϊόντος).
  • Διαχείριση δασικών εκτάσεων (συγκεκριμένων χαρακτηριστικών) ως βοσκοτόπων (συνδέεται και με τις οικονομικές ενισχύσεις) .
  • Τακτοποίηση (πολεοδομικά , υγειονομικά κα δασικά) των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση νέων.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας για την ένταξη αγροτών και κτηνοτρόφων σε προγράμματα βελτίωσης και ενίσχυσης.

Η περιοχή μας βρίθει ορεινών και μειονεκτικών εκτάσεων. Η κτηνοτροφία μπορεί να τις αξιοποιήσει και να διατηρήσει τμήμα του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Ας την ενισχύσουμε.»